tiistai 4. joulukuuta 2007

Sufganiyot - hillomunkit

Mieheni on juutalainen, jotenka juhlimme hanukkaa nyt joulukuussa. (Alkaa tänään, 4.12.)
Hanukkana syödään perinteisesti öljyssä keitettyjä ruokia. Minun suosikkini on "sufganiyot" elikkä berliininmunkit. Erona on vain se, että näihin ei tule maitoa. Vedestä tehty taikina antaa munkeille rapeutta ja keveyttä, ja pidän näistä enemmän kuin "tavallisista" munkeista.

Mausteena voi käyttää brandyä, vaniljaa, sitruunankuorta, kanelia, muskottia... tai ihan mitä vaan. Meidän munkit on ihan naturelleja.

Tarvitset
2 dl vettä, hiivataikina-lämpöisenä
pussillinen (11g) kuivahiivaa
3/4 dl sokeria
7 dl vehnäjauhoja
2 munaa
2 munankeltuaista
100 g margariinia
2 tl suolaa

haluttaessa 2 rkl brandyä tai jotain muuta maustetta maun mukaan

öljyä paistamiseen

sokeria sokeroimiseen (tee tomusokerikuorrutus, jos haluat. Minusta munkit ovat parempia ilman.)

noin 1 dl hilloa täyttämiseen

1. Kaada lämmin vesi pieneen kulhoon tai vatiin, ripottele kuivahiiva ja 1 tl sokeria kulhoon ja anna seistä 10 minuuttia. (Niinpä - tavallisesti kuivahiiva lisätään jauhojen kanssa, mutta tässä tehdään esitaikina...)
2. Mittaa jauhot isoon kulhoon, tee kuoppa keskelle ja laita siihen loput sokerista, munat ja keltuaiset, margariini, mausteet ja suola. Sekoita.
3. Lisää hiivasekoitus jauhotaikinaan ja sekoita tasaiseksi. Vaivaa sitten kunnes taikina on sileää ja kimmoisaa. Voit lisätä jauhoja tässä vaiheessa, jos taikina on liian löysää.
4. Siirrä taikina puhtaaseen, öljyttyyn kulhoon ja käännä, jotta koko taikina on öljytty. Peitä kostealla leivinliinalla ja anna nousta lämpimässä paikassa 1-1 1/2 tuntia, kunnes se on kohonnut kaksinkertaiseksi.

(Tai sitten sekoitat hiivataikinan näistä aineksista kuten olet tottunut sen tekemään ja kohotat sen niinkuin olet tottunut tekemään - niin minä teen ja hyviä niistä tulee LOL)

Kauli taikina noin 1/2 sentin paksuiseksi ja leikkaa pyöreällä muotilla (pienellä lasilla) munkeiksi. Laita joka toiseen 1/2 tl hilloa, voitele reunat vedellä ja laita "tyhjä" ympyrä päälle. Painele huolellisesti puoliskot kiinni toisiinsa. Siirrä välittömästi jauhotetulle pellille nousemaan. Anna kohota puolisen tuntia.

(Minulla on mieletön "hiivapeukalo" - elikkä kaikki hiivalla kohotettavat leivonnaiset kasvavat ihan hirmuisesti. Joten kun yritin tehdä tälla tavalla näitä munkkeja, ne paisuivat kuin Marjan pikku sammakko, eivätkä paistuneet keskeltä, ja olisin saanut ainakin kaksi munkkia jokaisesta hirviöstä. Sitä paitsi saumat aukeilivat ja hillo räiskyi öljyssä ja tulimme siihen lopputulokseen, ettemme tee tätä tällä tavalla enää toiste. Me teemme pikkuisia pyöreitä pullia ja paistamme ne öljyssä ja jos nyt joku haluaa, täytetään sitten paistamisen jälkeen hillolla tai vaniljakiisselillä tai muulla. Ei ole vielä kukaan halunnut, koska näistä tulee aivan ihania täyttämättäkin.)

Keitä munkit öljyssä niin kuin munkit keitetään. Anna valua. Sokeroi. Syö. Älä polta suutasi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti