tiistai 18. joulukuuta 2007

Ketuttaren joulukalenteri 18 - fudge

Karkkipussi-kaupoissa myytiin ainakin 90-luvulla tuoretoffeeta irtotavarana... tapanani oli käydä ostamassa aika annos kerran kuussa, ja sitä sitten natusteltiin ja nautiskeltiin...
Se on muuten fudgea, eikä toffeeta.

Fudge on pehmeintä kermakaramellia. Fudgemassa keitetään 120-asteiseksi (pehmeä kuulavaihe). Jos fudgesi kiteytyy, sano vaan että se on skottilaista levyä (Scottish tablet) ;-) ja massa vispataan kylmäksi. Siten luodaan fudgelle ominainen pehmeys.

Fudgea keitettäessä sokerimassaa pitää liikutella aina välillä, koska maito tai kerma palaa herkästi pohjaan.
Fudgekattilan pitää myös olla iso, koska fudgemassa kuohuu kovasti.

Voifudge

5 dl sokeria
2 1/2 dl maitoa
1/8 tl viinikiveä tai etikkaa
100 g voita
1 tl vaniljaa

Sekoita sokeri, maito ja viinikivi, keitä kuulavaiheelle. Nosta levyltä.
Lisää voi ja vanilja, sekoita hyvin, jatka vatkaamista puukauhalla kunnes massa on sameaa ja jäykkää.
Kaada voideltuun vuokaan.
Anna jähmettyä vähän, sitten merkitse ruudut terävällä veitsellä.
Anna jähmettyä kokonaan ja murra tai leikkaa paloiksi.

Jos haluat suklaafudgea, lisää 30 g raastettua suklaata voin kera, tai 2 rkl kaakaota sokerin kera.
Jos haluat pähkinäfudgea, lisää 2-3 dl pähkinöitä kun fudgemassa on valmista kaadettavaksi vuokaan.
Jos haluat maapähkinäfudgea, lisää pähkinävoita voin kera.


Voi-kirsikka-pistaasipähkinä-fudge

1 l sokeria
5 dl maitoa
100 g voita
mm suolaa
1 tl vaniljaa
1/2 dl hillottuja kirsikoita pienennettynä
1/2 dl kuorittuja pistaasipähkinöitä

Keitä sokeri, maito, voi ja suola kuulavaiheelle. Nosta levyltä ja anna massan jäähtyä hetki.
Lisää vanilja. Vatkaa puukauhalla sameaksi ja jäykäksi massaksi, lisää kirsikat ja pähkinät, sekoita ja kaada voideltuun vuokaan. Anna jähmettyä.


Marmoroitu appelsiinifudge

2 dl voita
7 1/2 dl sokeria
2 dl paksua kermaa
3-3 1/2 dl valkosuklaata
2 dl vaahtokarkkivaahtoa
3 tl appelsiiniesanssia
keltaista ja punaista karamelliväriä riittävästi värjäämään massa oranssiksi

Vuoraa vuoka leivinpaperilla ja voitele se.

Keitä voi, sokeri ja kerma kuula-asteelle. Sekoita suklaa ja vaahtokarkkivaahto hyvin massaan.
Vatkaa fudgeksi. Ota 3 dl massaa erikseen ja sekoita loppuun appelsiiniöljy ja väriaine.
Kaada oranssi massa vuokaan, lusikoi ruskea massa vuokaan ja marmoroi veitsellä.
Peitä ja anna jähmettyä.

Uunifudge
  
2 1/2 dl sulatettua voita
5 dl sokeria
4 munaa
4 rkl kaakaota
4 rkl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Esilämmitä uuni 180 asteeseen
Sekoita kaikki ainekset.
Kaada neliskulmaiseen uunipeltiin ja paista 45-55 minuuttia. (45 minutin fudge on vielä aika tahmeaa sisältä...)

vegaani-fudge

Lähes 300 fudge-reseptiä englanniksi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti