torstai 11. syyskuuta 2008

Kakku kuin punaista samettia

Uskaliaat leipurit jatkavat voitokasta matkaansa ja seuraava kohde on punainen samettikakku. Alunperin kakku oli punainen, koska alkalisoimaton kaakao reagoi etikkaan ja piimään muuttumalla punaiseksi. Sitten keksittiin menetelmä, jolla kaakao saatiin paremman makuiseksi ja väriseksi, neutraloimalla kaakaon luontaiset hapot, eikä kakku tullut enää punaiseksi. Jotta punainen samettikakku olisi edelleen punaista, amerikkalaiset leipojat alkoivat värjätä taikinan punaiseksi kaikin konstein - punajuurilla tai karamellivärillä. Nykyään siihen käytetään ihan hulvattomia määriä karamelliväriä, koko putkilo tai pullollinen siihen on laitettava, jotta saadaan juuri oikea kirkkaanpunainen kakku. Siis... ei tule kuuloonkaan!


Ennemmin yritän etsiä alkalisoimatonta kaakaota. Nykyään kun ihmiset ovat niin terveystietoisia, he eivät halua alkalisoitua kaakaota. Ehkäpä jostain löytyisi tosi luontoystävällistä, ekologista, orgaanista, vihreää, reilun kaupan luomukaakaota.

Oukkidoukki sitten.

Kakkutaikina:

6 1/4 dl jauhoja
2 tl suolaa (Mitä?!)
2 tl leivinjauhetta
1/4 tl ruokasoodaa
4 rkl alkalisoimatonta kaakaojauhetta
2 RUOKALUSIKALLISTA JUOKSEVAA KARAMELLIVÄRIÄ!!!
1 rkl vettä
2 1/2 dl suolatonta voita
5 dl sokeria
3 suurta munaa (tai 4 pientä)
1 1/2 tl vaniljaekstraktia
1 rkl appelsiininkuorta
2 1/2 dl kirnupiimää (tai tavallista, tai jogurtin ja veden seosta)

Kuorrutus

2 dl suolatonta voita
1/2 kg tuorejuustoa
7 1/2 dl tomusokeria
1 rkl maitoa, tarvittaessa

Ja tästä saat yhden kaksikerroksisen kakun... ja PIENEN kaksikerroksisen kakun... Ohje nimittäin jatkuu näin "voitele ja jauhota kaksi 22-senttistä, 5 senttiä korkeaa, pyöreää vuokaa."

Voi herranjestas sentään. Jatketaan.

Sihtaa kuivat aineet kahdesti.
vatkaa munat ja piimä yhteen.
Sekoita kaakao, karamelliväri ja vesi tasaiseksi tahnaksi.
Vatkaa voi vaahdoksi. Lisää sokeri, 1 dl kerrallaan, vatkaten kunnolla jokaisen lisäyskerran jälkeen, kunnes kaikki sokeri on voissa. Lisää munat, yksi kerrallaan, vanilja ja appelsiininkuori, vatkaten jokaisen lisäyksen jälkeen. Lisää kaakaotahna ja vatkaa kunnes kaikki on sekaisin.
(ja siitä huolimatta eivät saa kakkua nousemaan niin, että voisivat paistaa tämän määrän taikinaa yhdessä isossa vuoassa. Hulluja nuo amerikkalaiset...)
Lisää jauhot ja neste vuorotellen, jauhot kolmessa osassa ja neste kahdessa. Kääntele ainekset nopeasti sekaisin, ettet työstä taikinaa liikaa.
Jaa taikina kakkuvuokiin ja tasoita pinta.
Paista 180 asteessa puolisen tuntia, kunnes tikku tulee puhtaana kakusta. You know the procedure.
Anna jäähtyä 10 minuuttia vuoassaan, käännä sitten kakut vuoista. Anna jäähtyä ritilällä.

Tee kuorrutus:
vatkaa voi vaahdoksi. Lisää juusto ja vatkaa, kunnes voi ja juusto on sekaisin. Lisää tomusokeri kolmessa osassa ja vatkaa kunnolla jokaisen lisäyksen jälkeen. Jos kuorrutus vaikuttaa liian jäykältä, lisää maitoa.
Kuorruta kakut runsaalla kädellä. (varkilla, siis, puolikiloa tuorejuustoa, neljänneskilo voita ja kaksi pakettia tomusokeria, tuolla kuorrutusmäärällä voisi peittää koko keittiönpöydän!).
Nosta toinen kakku toisen päälle ja parantele kuorrutusta.
Säilytä huoneenlämmössä kakkukuvulla peitettynä.

No - tämä ei sitten näemmä olekaan se "oikea" Uskaliaitten Leipureitten resepti.
Se on jokin "Peabody's Red Velvet Cake" ja menee näin

2 munaa
3 3/4 dl sokeria
3 3/4 dl öljyä
1 tl etikkaa
6 1/4 dl jauhoja
1 tl ruokasoodaa
2-3 rkl kaakaojauhetta
2 1/2 dl kirnupiimää
1 tl vaniljaa
koko pullollinen punaista karamelliväriä.

Esilämmitä uuni
Vaahdota munat, sokeri, öljy ja etikka. Siivilöi jauhot, sooda ja kaakao yhteen. Lisää jauhot muniin vatkaten. Lisää piimä. Lisää, edelleen vatkaten vanilja ja karamelliväri.

Kaada KOLMEEN 20 sentin kakkuvuokaan ja paista n.20 minuuttia. Kun kakut ovat paistuneet, ota uunista ja anna jäähtyä.
Kuorruta kerrokset, kokoa kakku ja viimeistele kuorrutus.

Kuorrutus:

240 g pehmitettyä tuorejuustoa
100 g voita
1/2 kiloa tomusokeria
2 1/2 dl pekaanipähkinöitä hienonnettuina
1 tl vaniljaa

Yhdistä juusto ja voi ja sulata hyvin miedolla lämmöllä. Lisää sokeri, pekaanit ja vanilja ja sekoita hyvin. Lisää vähän maitoa, jos kuorrutuksesta tulee liian jäykkää.

Sitten on Waldorf Astorian punainen samettikakku

Siinä vatkataan 100 g margariinia, 3 1/2 dl sokeria ja 2 munaa vaahdoksi, tehdään tahna 2 rkl punaista väriainetta ja 2 rkl kaakaota, ja lisätään muna-voivaahtoon. Sitten lisätään 1 tl suolaa ja 6 dl jauhoja vuorotellen 2 1/2 dl piimän ja 1 tl vaniljaa, ja sitten 1 tl ruokasoodaa ja 1 rkl etikkaa, ja sekoitetaan.
Kakkutaikina kaadetaan kahteen 22-sentin voideltuun ja jauhotettuun vuokaan ja paistetaan 1/2 tuntia 180 asteessa.
Kakut voi jakaa kahtia, jotta saa nelikerroksisen kakun.
Sitten tehdään kuorrutus: 2 1/2 maitoa keitetään 3 rkl jauhoja kanssa, kunnes saat paksun vanukkaan. Vanukas jäähdytetään. Sitten vatkataan 200 g voita, 2 1/2 dl kidesokeria ja 1 tl vaniljaa, ja tämä sekoitetaan vanukkaaseen, ja vatkataan, kunnes seos on kuin kermavaahtoa. Kakku peitetään tällä seoksella.

On vähän kuin pula-ajan resepti...

Resepti 20-luvulta:

Sekoita lasi voita, 3 lasia sokeria, lasi munia, lasi piimää ja 4 lasia jauhoja. Sekoita 1 tl soodaa 1 lasiin kaakaota ja kaada 1 lasillinen kiehuvaa vettä päälle. Sekoita tämä seos taikinaan. Mausta vaniljalla. Paista.

Täyte: Keitä 4 dl sokeria vähässä vedessä siirapiksi, vatkaa 2 munanvalkuaista vaahdoksi, kaada siirappi ohuena nauhana munanvalkuaisiin ja vatkaa kunnes marenki on paksua ja kiiltävää. Muasta jauhetuilla rusinoilla.

Voi herranjestas sentään! Uudelleen!


Tässä on muuten "Kokeile tätä kotona!" blogin versio, jossa käytetään smetanaa, ja tässä "sinivalkea samettikakku" versioni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti