torstai 13. joulukuuta 2007

Lusseboston

Ruotsissa tehdään "lussepullaa" - sahramilla maustettua joulupullaa perinteisin "kuvioin". Jo pienenä ihastelin pullakiekuroita ja niiden hauskoja nimiä - oli aurinkovaunua ja morsiaimenkruunua ja vaikka mitä.
"Lusse" on ruotsinnos Luciasta, jonka nimipäivä, 13.12, on tärkeä joulunajan merkkipäivä. Suomessa ei pahemmin "lusita".

Tässä on muhkea ruotsalainen versio bostonkakusta, joka ruotsiksi on "butterkaka".

25 g hiivaa
8 1/2 dl jauhoja
1 mm suolaa
2 1/2 dl maitoa
1/2 g sahramia
1/2 dl sokeria
75 g voita
1 muna

täyte:
200 g valkeaa suklaata
3/4 dl kermaa
100 g (2 dl) kuivattuja karpaloita (tai mitä vaan sattuu löytymään - puolukoita, rusinoita...)

munaa voiteluun

valkeaa suklaata koristeluun

------------

Laita uuni lämpeämään 200 asteeseen.

Murusta hiiva taikinakulhoon.
Mittaa jauhot ja sekoita suola niihin.
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi.
Murskaa sahrami vähän sokerin kanssa ja sekoita maitoon.
Kaada maito hiivaan ja sekoita kunnes hiiva on liuennut maitoon.
Vatkaa n. 1 dl jauhoja maitoon. Vatkaaminen antaa taikinalle hyvän sitkoksen :-)
Lisää loput jauhot, sokeri, voi ja muna. Sekoita hyvin ja vaivaa taikinaa 10 minuuttia.
Anna taikinan kohota liinan alla vähintään kolme varttia.

Valmista täyte:
Hakkaa suklaa melko hienoksi. Kiehauta kerma kattilassa, ota lämmöltä ja laita suklaa kuumaan kermaan. Sekoita kunnes suklaa on sulanut.

Voitele suuri bostonkakkuvuoka.

Ota taikinasta n. 1/4, kauli se pyöreäksi levyksi ja peitä sillä vuoan pohja.
Kauli loput taikinasta suorakulmaiseksi levyksi. Levitä sille suklaakreemi ja ripottele karpalot ylimmäksi.
Kääri taikinalevy "sikariksi" ja leikkaa siitä suoria, paksuja paloja. Asettele palat tasaisesti vuokaan.
Anna kohota liinan alla vähintään puoli tuntia.

Penslaa vatkatulla munalla ja paista n. 1/2 tuntia.
Anna jäähtyä hiukan ja irrota vuoasta.

Valuta sulaa valkeaa suklaata rinkuloiksi kakun päälle.

----------

Hassu juttu tämä nimi... "Boterkoek" on Hollannissa aika matala murotaikinakakku, vähän kuin jättipikkuleipä. Amerikassa kakku on nimeltään - juupajuu... "Boston Coffee Cake". (Ja kaneli-voi-sokeri-sekoituksen sijaan se täytetään voi-manteli-vanilja-sokeri-sekoituksella...) Muut tällaiset pullakakut tunnetaan nimellä "yeast coffee cake" ja Tanskassa tehdään tällaista hiiva-kakkua, nimellä "kaffekage", joka muistuttaa sitä Hollantilaista lattanakakkua... on kuin meikäläisten "pikapullaa"... Ympäri mennään, yhteen tullaan... ;-)

Tanskalainen kahvikakku

125 g voita
60 g (1 dl) fariinisokeria
4 rkl hunajaa
2 munaa
2 rkl vahvaa kahvia
240 g (4 dl) grahamjauhoja
3 tl leivinjauhetta
80 g saksanpähkinöitä karkeaksi hakattuna
10 saksanpähkinän puolikasta.

Esilämmitä uuni 180 asteeseen.
Vatkaa voi, fariinisokeri ja hunaja vaahdoksi.
Lisää munat yksi kerrallaan, vatkaa kunnolla.
Lisää kahvi.
Sekoita jauhot ja leivinjauhe ja kääntele munavaahtoon.
Lisää saksanpähkinämurske.
Kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan ja paina pähkinänpuolikkaat säteittäin kakkuun.
Paista n. 40-45 minuuttia.
Irrota vuoasta ja anna jäähtyä.


Tanskalainen hiivakahvikakku

1/2 l maitoa
7 g kuivahiivaa
1 l jauhoja
100 g sulatettua voita
1 dl sokeria
1/2 sitruunan raastettu kuori
3 munaa

1 tl kanelia
2 rkl hakattua mantelia
2 rkl kylmää voita

Kiehauta maito ja anna jäähtyä. Kun maito on kädenlämpöistä, lisää hiivaan ja liuota hiiva maitoon.
Sekoita 1/2 jauhoista maitoon ja anna nousta. (Jep, näin on - loput ainekset lisätään VALMIISEEN taikinaan...)
Sekoita taikinaan sulatettu voi, sokeri, sitruunankuori ja vatkatut munat.
Vaivaa taikinaan loput jauhot.
Levitä taikina noin tuuman paksuiseksi kerrokseksi uunipellille (ota kaksi jos tarvitset) ja anna nousta.
Ripottele nousseen taikinan pintaan kaneli ja mantelirouhe ja painele voinpalasia kakkuun.
Paista 200 asteessa 15 minuuttia ja sitten 180 asteessa kunnes kullanruskea, noin 15 minuuttia.


Hollantilainen boterkakku

150 g voita
2 1/2 dl sokeria
1 1/2 tl manteliesanssia (karvasmanteliöljyä)
1 muna (ota 1 tl vatkattua munaa erikseen ja sekoita 1 tl vettä)
~3,5 dl jauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
mantelinpuoliskoja koristeeksi

Vatkaa voi, sokeri ja manteliesanssi vaahdoksi.
Lisää muna.
Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja lisää voivaahtoon.
Kaada taikina voideltuun piirakkavuokaan.
Voitele muna-vesi-seoksella.
Painele mantelit säteittäin taikinaan.
Paista 180 asteessa noin 1/2 tuntia - kunnes kullanruskea ja kiinteä.

Pikapulla

75 g margariinia
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia tai kardemummaa
1 dl sokeria
2 dl viiliä tai maitoa

pinnalle
mantelirouhetta
raesokeria

Ohjeet

Kuivat aineet ja voi sekaisin. Sekoitetaan neste joukkoon.
Kaada taikina 1 1/2 Litran vuokaan ja ripottele pinnalle mantelit ja raesokerit.
Paista 200 C 30min.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti