lauantai 16. toukokuuta 2009

Pyhän Honoriuksen Kakku

Kun pyhän Honoriuksen imettäjä kuuli että Honorius oli valittu piispaksi hän sanoi ettei uskoisi moista juttua kasvauspojastaan ennen kuin hänen leipää leipoessaan käyttämänsä leipälapio juurtuisi ja kasvaisi puuksi... Tietenkin leipälapio teki juuri näin, ja siitä kasvoi - karhunvatukkapuu, joka kukki ja teki hedelmää... ja vielä 1000 vuotta Honoriuksen kuoleman jälkeen ihmiset saattoivat nähdä tämän puun Honoriuksen kotitalon puutarhassa. Karhunvatukka? Joo. Tämä siis englanninkielisestä wikipediasta. Ranskankielinen sanoo, että puu oli mulperipuu. Samantapaiset hedelmät. Big deal.

En tiedä miksi Honorius on leipojien suojeluspyhimys, ehkäpä tämän tarinan vuoksi, mutta hän on, ja koska tänään on hänen muistopäivänsä, tehdään sitten hänelle omistettua kakkua.


Näin siis resonoivat Uskaliaat leipurittaret, ja koska St. Honoren kakku on hiukan vaativa - tai ainakin pelottava - koska siinä on
- voitaikinaa
- tuulihattutaikinaa
- vaniljakiisseliä tai -kräämiä (chiboust tai crème pâtissière kermavaahdolla "kevennettynä")
- karamellia

No... tein munilla sakeutettua vaniljakastiketta jo teini-ikäisenä, ja tähänhän tulee maizenaa, joten en koe sitä mitenkään erityisen vaikeana juttuna. Tosin viimekesänä onnistuin juoksuttamaan kiisselini kahdesti samana päivänä - toisen vaniljakiisselipiirakkaan ja toisen sitruunapiirakkaan - joten ehkäpä siinäkin on jujunsa. :-D
Tuulihattutaikina on minusta hauskaa
Karamellissäkään ei tarvitse kuin vahtia sokeria ettei se pala.
Voitaikinaa en tosin ole uskaltanut tehdä, mutta ystäväni Helena sanoi, että se on helppoa, että minun pitäisi rohkaistua kokeilemaan.

"Tuulihattuja Venetsiasta" -blogi näyttää oikein kuvien kanssa kuinka homma toimii.
Tässä sitten niitä koiranluita...  kun tuulihatuista tuli puhe ;-)

Voitaikina - pâte feuilletée

7 1/2 dl tavallisia jauhoja
2 dl kakkujauhoja
1 1/2 tl suolaa
4 rkl voita, paloina ja kylmänä
3 dl kylmää vettä
1 rkl jauhoja
400 g voita, pehmeää mutta kylmää

Sekoita jauhot, kakkujauhot, suola ja voit hiekkamaiseksi seokseksi, kuin tekisit piirakkaa.
Kaada kylmä vesi joukkoon ja sekoita kunnes taikina on sileää. Toimi nopeasti.
Taputtele taikina palloksi ja laita jääkaappiin muoviin käärittynä vähintään tunniksi.

Leikkaa voi levyiksi ja laita kahden leivinpaperin väliin. Paukuta voi pehmeäksi kaulimella, n. sentin levyksi. Poista ylimmäinen leivinpaperi, käännä voi kaksinkerroin alimmalla leivinpaperilla ja toista paukuttaminen. Toista 3-4 kertaa. Muotoile voista 15 sentin neliö, kääri muoviin ja laita jääkaappiin kylmenemään, muttei kovettumaan.

Kauli "piirakkataikina" n. 25 sentin pyöryläksi. Merkitse voin kokoinen alue keskelle taikinaa, ja kauli tämän alueen ulkopuolelta taikina ohuemmaksi, neljäksi "hihaksi", jotta saat ristin muotoisen taikinalevyn, jossa keskikohta on huomattavasti paksumpi kuin "hihat". Laita voipaketti keskelle, nosta "hihat" voin päälle, paina taikinapaketti kiinni käsilläsi ja kauli.
Kauli taikina ohueksi suorakaiteeksi, käännä 1/3 taikinasta keskelle, yksinkertainen 1/3 kaksinkertaisen taikinan päälle, jotta saat kolmikerroksisen taikinapaketin, ja nosta taikina jääkaappiin jäähtymään tunniksi.
Tunnin levon jälkeen, "kauli ja käännä" taikina 5-6 kertaa. Ole tarkkana että taikina pysyy suorakaiteena koko ajan.
Voitaikinasi on valmis. Kääri se muoviin ja laita jääkaappiin ainakin neljäksi tunniksi.

Kinuskikissa tekee voitaikinaa

Pikavoitaikina

100 g voita
2 1/2 dl vettä
1 rkl suolaa
1/2 kg jauhoja

350 g voita, sentin kuutioina ja jäädytettynä

Sekoita suola ja jauhot nopeasti, sitten jäiset voikuutiot, vain kunnes jauhot ja voi ovat jotenkuten sekoittuneet - taikinassa pitäisi olla selviä voimöykkyjä. Lisää sulatettu voi ja vesi, ja sekoita nopeasti. Muotoile taikina voipaperilla suorakaiteeksi ja jäädytä tunnin ajan.
Anna sulaa sen verran että voit kaulita taikinan. Tämä vie n. vartin.
Kauli ja käännä, kahdesti. Pidä huolta että taikina pysyy suorakaiteena. Jäähdytä tunti jääkaapissa.
Kauli ja käännä vielä kolme kertaa ja taikinasi on valmista. Kääri se muoviin ja pakasta odottamaan käyttöä.

Sitä sun tätä näyttää kuvasarjana pikavoitaikinan teon

tuulihattutaikina - Pâte à choux

135 g jauhoja (n. 2 dl)
2 1/2 dl vettä
60 g voita
hyppysellinen suolaa
4 kananmunaa

Sihtaa jauhot.
Kiehauta vesi, voi ja suola, niin että voi on sulanut ja sekoittunut veteen.
Sekoita jauhot voiveteen puulusikalla niin nopeasti kuin pystyt. Älä kuitenkaan hujauta kaikkea kerralla, koska silloin saat möykkyjä taikinaan.
Keitä koko ajan sekoittaen kunnes taikina irtoaa kattilan reunoista. Tämä käy nopeasti, vain parissa minuutissa olet valmis.
Ota taikina liedeltä ja anna sen jäähtyä hetki, jotta munat eivät koaguloituisi kun ne sekoittaa taikinaan. Sekoita munat taikinaan, yksi kerrallaan ja rajusti sekoittaen, puulusikalla. Lisää seuraava muna vasta kun taikina on sileää. Kun kaikki munat on taikinassa, taikinan pitäisi olla kuin majoneessia koostumukseltaan.

Kinuskikissan tuulihatut
mansikkamarengin tuulihatut
Tuulihatut Annuska köögist
ja Onnelassakin leivotaan tuulihattuja

Leivo sitten kakku.

Tee voitaikinasta kakkupohja, pyöreä levy. Pursota tuulihattutaikinasta voitaikinalevylle "seinät" - aloita tekemällä yksi kerros aivan levyn reunalle, ja sitten pursota rinki keskemmälle - jätä rinkien väliin tilaa kreemille - ja sitten vielä yksi rinki keskelle, riippuen siitä kuinka paljon tilaa sinulla on. Voit myös pursottaa tuulihattutaikinan avoimeksi spiraaliksi. Se on voitaikinalevyllä pitämässä kreemiä paikoillaan.
Pursota lopusta taikinasta pieniä, pyöreitä tuulihattuja.
Paista 180 asteessa, tuulihatut n. 15 minuuttia, kakku puolisen tuntia, kunnes leivokset ovat kullanruskeita ja keveitä. Anna jäähtyä.

St Honoren kreemi, chiboust elikkä diplomaattikreemi

5 dl maitoa
vaniljatanko halkaistuna
5 munankeltuaista
4 rkl sokeria
2 rkl maizenaa

(haluttaessa 2 liivatelehteä tai vastaava määrä pulverina sekä kylmää vettä liivatteen liottamiseen.)
(haluttaessa 1-2 rkl alkoholia, esim. rommia tai likööriä)

2 dl vispikermaa
2 rkl tomusokeria
vähän vaniljaa mausteeksi

Sekoita kaikki ainekset ja keitä kunnes kiisseli sakenee. Sen pitää olla aika sakeaa, paksumpaa kuin vaniljakastike, joten jatka keittämistä.
Varo, ettet päästä seosta juoksettumaan, mutta jos näin tapahtuu, ota seos hellalta ja vatkaa rajusti kunnes kiisseli on taas hyvän näköistä. Poista vaniljatanko ennen kuin vatkaat.
Jos haluat olla varma siitä että kreemisi on kreemiä, voit lisätä gelatiinia - kaksi lehteä tai pulveria ohjeen mukaan. Liivate ei ole mitenkään hankala käyttää, älä pelkää. Sulata jauhemainen liivate siinä kylmässä vedessä jossa liuotit sen ja lehdet n. 1/2 desissä maitoa. Käy parhaiten mikrossa. Kaada kuuma gelatiini vaniljakiisseliin.
Mausta. Jos et käytä vaniljatankoa, vaan vaniljasokeria, se laitetaan joukkoon vasta nyt, samoin alkoholi.
vatkaa pari desiä kermaa ja sekoita kylmän vaniljakreemin joukkoon.

Voit myös käyttää kaupasta saatavaa vaniljakreemipulveria. Se maistuu ihan hyvältä. Tee vaniljakreemi ohjeen mukaan ja sekoita vatkattuun kermaan.

Täytä tuulihatut kreemilla ja laita jääkaappiin jähmettymään.
Pursota tai levitä loppukreemi kakulle. Voit säästää vähän koristepursotuksiin, jos haluat. Laita kakkukin jähmettymään jääkaappiin.

Sitten se karamelli...
luepa tästä ensin sagin koettelemukset. Jokainen joka on paahdetulla sokerilla koonnut piparkakkutaloja tietää tismalleen mistä tässä nyt puhutaan. Mutta härkää sarvista...

On kaksi tapaa tehdä karamellia. Kuiva tapa ja märkä tapa. Märkä vie pitemmän aikaa, mutta joidenkin mielestä se on helpompi.

Muista, että sula sokeri on tosikuumaa, ja polttaa ihan heti, joten pidä lähellä iso kulhollinen kylmää vettä jossa jääkuutioita, jotta voit työntää kätesi sinne heti jos saat sulaa sokeria päällesi. Ihan heti.
Käytä pitkähihaista paitaa ja esiliinaa kun teet karamellia, ja mielellään puisia välineitä, koska muoviset sulaa ja metalliset johtaa lämpöä, ja voivat olla liian kuumia kosketettaviksi. Silikoni kelpaa, muoviset keittiökalut jotka on tehty teflonpannuille eivät.

Kuiva tapa:

Laita sokeri paksupohjaiseen kattilaan ja anna paahtua. Kun sokeri on haluamasi väristä (meripihkan väristä), nosta pannu viileään veteen, jotta sokeri ei paahdu enää. Kun sokeri alkaa ruskettua, se palaa hyvin nopeasti, ja palanut sokeri on tosi pahaa ja maustaa kaiken mihin se koskee.
Voit lisätä paahdettuun sokeriin tilkan vettä jotta saat karamellista juoksevampaa, mutta se ei ole tarpeellista. Jos lisäät vettä tai kermaa tai maitoa karamelliin, muista että sokeri on TODELLA kuumaa, joten KAIKKI neste alkaa kiehua HETI - joten se räiskii ja pärskyy ja sokeri jähmettyy kovaksi korpuksi ja ensimmäisellä kerralla tuntuu, että nyt meni kaikki pieleen, mutta odota hetki ja sekoita, niin sokerikaramelli sulaa nesteeseen ja parissa minuutissa sinulla on kattilassa ihan oikean näköistä ainetta.



Märkä tapa: 

Välttääksesi Sugin kohtalon, tee karamelli märällä tavalla. Laita sokeri paksupohjaiseen kattilaan ja lisää sen verran vettä että sokeri on märkää. Veden määrällä ei ole niin väliä, jos tulee liikaa vettä, vie vain pitemmän aikaa saada sokeri karamellisoitumaan. Jos vettä on liian vähän, sen kuin lisäät pikkuisen. Ensin sinulla on sokerivettä, sitten sokerilientä ja sitten sokeriliemeen alkaa tulla vähän väriä. Nyt saat olla tarkkana, koska ensin tulee vähän väriä, ja sitten vähän enemmän, ja sitten yhtäkkiä sokeri on tummanruskeaa ja pilalla.
Tässä on ihan hyvä video märän karamellin valmistamisesta.
Siinä laitetaan kattilaan sitruunamehua, joka estää hiukan sokeria kiteytymästä. Hän käyttää myös pensseliä, joka on kastettu veteen, sulattaakseen sokerikristallit kattilan reunoilta. Minä en ole tehnyt kumpaakaan, eikä karamellini ole kiteistä, mutta - what ever. :-P
Kuten näet, hän ei käytä sokerilämpömittaria eikä kokeile sokerin lämpöä kylmän veden avulla, eikä sitä tarvitakaan. Kun tekee karamellia, sokeri on tarpeeksi lämmintä kun se on oikean väristä.

Käytä karamelli HETI koska se jähmettyy nopeasti. Voit pitää sitä vesihauteessa, mutta on parempi, että olet ihan valmis karamellisoitavan tavaran kanssa ja toimit nopeasti, mutta varovaisesti, koska et halua polttaa sormiasi.

Kastele kaikki tuulihatut karamellissa niin että ne saavat karamellihatun, ja kehrää loppukaramelli koristeiksi. Tässä on kuvasarja sokerin kehräämisestä. Suojaa lattia ja pöydät paperilla, koska kun kehräät sokeria, sitä karamellia on jokapaikassa ja se on tahmeaa ja kovaa. Kyllähän se lähtee irti lämpimällä vedellä, mutta on kivempi jos ei tarvitse siivota niin paljon.
Jos haluat sellaisen kupolimaisen häkin, ota pyöreä metallikulho, öljyä se, ja liruta karamellia ristiin rastiin kulhon yllä.
Voit myös öljytä leivinpaperin ja piirrellä sulalla sokerilla kaikenlaisia kuvioita, kukkasia, perhosia ja koukeroita kakun koristeeksi. Tai jättää väliin.

Nosta tuulihatut kakun reunalle rinkiin ja koristele sokerilla tai kermavaahdolla, tai diplomaattikreemillä, jos sitä vielä on jäljellä.

Helppo st. honoré

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti