Töissä on yksi norjalainen, ja Norjassahan syödään rieskaa ja muuta "lättyleipää".
Flatbrød
Norjan kansallisleipä, sanovat. Paperinohut kaurarieska, joka paistetaan muurinpohjalla nopeasti. Koska leivässä ei ole oikeastaan muuta kuin kauraa, vettä ja suolaa, se säilyy pitkään, jopa vuoden.
1 kg kauraryynejä
1 kg kaurajauhoja
2 tl suolaa
vähän vehnäjauhoja
n. 3 l vettä
Kaada kiehuva vesi kauraryynien päälle ja anna seistä yön yli. Vaivaa joukkoon kaurajauhot, suola ja vähän vehnäjauhoja, jotta saat hyvän taikinan. (Kuin karjalanpiirakoihin.) Ota nyrkinkokoisia paloja ja kauli ohueksi kuin karjalanpiirakankuoret. Nosta kuumalle pannulle ja kääntele usein, kunnes leipä on kuivaa ja rapeaa. Käännä neljään osaan ja nosta jäähtymään.
(Leivän voi myös paistaa uunissa - lämmitä uuni niin kuumaksi kuin voit ja paista leivät avoimessa uunissa pellillä. Pidä silmällä leipää, koska se palaa nopeasti.)
Leivän pitää olla täysin kuivaa ja rapeaa kun se on valmis, muuten se pahentuu nopeasti.
Lättäleipä paistetaan erityisen leipälastan avulla. Tämä lasta on kuin iso kirjeveitsi puusta, siinä on kapea ja litteä lapa jonka avulla kaulittu leipälevy nostetaan kaulinpöydältä pannulle, käännetään, ja lopulta taitellaan neljään osaan.
Kaulinkin on erikoinen; tähän käytetään sellaista kaulinta, jossa on tiheässä vakoja tai piikkejä, niillä saa taikinan nopeasti kaulittua.
resepti II
250g ruissihtijauhoja (luulen, että norjassa sihtijauhoissa ei ole vehnää.)
250g karkeita ruisjauhoja
250g ohrajauhoja
2 tl suolaa
6 dl vettä
resepti III
250 g kutakin, ohraa, kauraa ja ruista
7 dl maitoa tai vettä
1 tl suolaa
resepti IV
1/2 kg ohrajauhoja
1/2 kg vehnäjauhoja
1/2 kg ruisjauhoja
1 1/2 tl suolaa
1 l nestettä (vettä, rasvatonta maitoa)
resepti V
2 l keitettyjä perunoita
250 g ruisjauhoja
250 g ohra- tai vehnäjauhoja
Muussaa perunat kuumina ja vaivaa jauhot kuumaan perunamassaan.
Lefse, lemse, kling
Sitten on krotekaker eli hardangerlefse, sunnmörslefse, Nordlandslefse, Mörlefse, Telemarkskling (lefse), blötlefser ja vaikka mitä... sanovat että lefsejä on viittäkymmentä sorttia...
Rummebrød tai rømmebrød
http://www.matoppskrift.no/oppskrift/Rummebr%C3%B8d
http://www.tine.no/oppskrifter/kaker/vafler-og-smakaker/7247.cms?rommebrod
Lompe tai perunakakku
http://www.matoppskrift.no/sider/artikkel141.asp
sirupstynnkake

1 1/4 kg voita
1 1/2 kg vettä
1 1/4 kg vehnäjauhoja
Kiehauta vesi ja voi, niin että voi sulaa. Kaada kiehuva seos jauhojen päälle. Sekoita kunnes seos jäähtyy ja anna levätä seuraavaan päivään.
Siirappiseos voiteluun:
Kiehauta
3/4 l kermaa
1 1/2 kg siirappia
1/2 pussia kardemummaa
Anna jäähtyä.
Kauli vehnätaikina ohuiksi leiviksi, paista pannulla ja voitele molemmin puolin siirappiseoksella. Tarkoituksena on että siirappiseos paahtuu kakun pintaan.
Kakut nostetaan leikkuulaudalle ja leikataan liuskoiksi.
Taikinan kaulimisessa on temppuja: voi esimerkiksi pujottaa ohuet sukkahousut kaulimen päälle (niksipirkkaan :-D) niin taikina ei tartu kaulimeen. Taikinaa on helpompi kaulia jos se on kylmää, joten olisi hyvä jos huonekin olisi viileä.
Gofalefse
Gofalefse eli isoisän lefse on makea, paksu lefse eli tykklefse. Siinä on siirappia, sokeria ja vaniljasokeria, sekä soodaa että hirvensarvisuolaa kohottimena ja se tehdään vehnästä, elikkä se on kahvileipää.
http://www.foreldreportalen.no/forum/showthread.php?t=5168
Kvikaku

Kvikaku on norjalaisia pannukakkuja. Taikina tehdään vehnästä ja rukiista, piimästä ja kohotetaan soodalla.
http://hallingdokka.blogspot.com/2008/08/hallingkost.html
Lapper
Laput ovat myös kefiiri-sooda-pannukakkuja, jotka syödään Norjassa välillä voileivän tavoin, voin ja juuston kera.
http://www.klikk.no/mat/spise/article543906.ece
sveler
svelet ovat myös piimä-sooda-pannukakkuja, mutta niihin tulee myös munaa.
http://malinsmat.matprat.no/2009/12/07/sveler/
Flatbrød
Norjan kansallisleipä, sanovat. Paperinohut kaurarieska, joka paistetaan muurinpohjalla nopeasti. Koska leivässä ei ole oikeastaan muuta kuin kauraa, vettä ja suolaa, se säilyy pitkään, jopa vuoden.
1 kg kauraryynejä
1 kg kaurajauhoja
2 tl suolaa
vähän vehnäjauhoja
n. 3 l vettä
Kaada kiehuva vesi kauraryynien päälle ja anna seistä yön yli. Vaivaa joukkoon kaurajauhot, suola ja vähän vehnäjauhoja, jotta saat hyvän taikinan. (Kuin karjalanpiirakoihin.) Ota nyrkinkokoisia paloja ja kauli ohueksi kuin karjalanpiirakankuoret. Nosta kuumalle pannulle ja kääntele usein, kunnes leipä on kuivaa ja rapeaa. Käännä neljään osaan ja nosta jäähtymään.
(Leivän voi myös paistaa uunissa - lämmitä uuni niin kuumaksi kuin voit ja paista leivät avoimessa uunissa pellillä. Pidä silmällä leipää, koska se palaa nopeasti.)
Leivän pitää olla täysin kuivaa ja rapeaa kun se on valmis, muuten se pahentuu nopeasti.
Lättäleipä paistetaan erityisen leipälastan avulla. Tämä lasta on kuin iso kirjeveitsi puusta, siinä on kapea ja litteä lapa jonka avulla kaulittu leipälevy nostetaan kaulinpöydältä pannulle, käännetään, ja lopulta taitellaan neljään osaan.
Kaulinkin on erikoinen; tähän käytetään sellaista kaulinta, jossa on tiheässä vakoja tai piikkejä, niillä saa taikinan nopeasti kaulittua.
resepti II
250g ruissihtijauhoja (luulen, että norjassa sihtijauhoissa ei ole vehnää.)
250g karkeita ruisjauhoja
250g ohrajauhoja
2 tl suolaa
6 dl vettä
resepti III
250 g kutakin, ohraa, kauraa ja ruista
7 dl maitoa tai vettä
1 tl suolaa
resepti IV
1/2 kg ohrajauhoja
1/2 kg vehnäjauhoja
1/2 kg ruisjauhoja
1 1/2 tl suolaa
1 l nestettä (vettä, rasvatonta maitoa)
resepti V
2 l keitettyjä perunoita
250 g ruisjauhoja
250 g ohra- tai vehnäjauhoja
Muussaa perunat kuumina ja vaivaa jauhot kuumaan perunamassaan.
Kauli leipä ohueksi!
SkjenningLefse, lemse, kling
Sitten on krotekaker eli hardangerlefse, sunnmörslefse, Nordlandslefse, Mörlefse, Telemarkskling (lefse), blötlefser ja vaikka mitä... sanovat että lefsejä on viittäkymmentä sorttia...
Rummebrød tai rømmebrød
http://www.matoppskrift.no/oppskrift/Rummebr%C3%B8d
http://www.tine.no/oppskrifter/kaker/vafler-og-smakaker/7247.cms?rommebrod
Lompe tai perunakakku
http://www.matoppskrift.no/sider/artikkel141.asp
sirupstynnkake
1 1/4 kg voita
1 1/2 kg vettä
1 1/4 kg vehnäjauhoja
Kiehauta vesi ja voi, niin että voi sulaa. Kaada kiehuva seos jauhojen päälle. Sekoita kunnes seos jäähtyy ja anna levätä seuraavaan päivään.
Siirappiseos voiteluun:
Kiehauta
3/4 l kermaa
1 1/2 kg siirappia
1/2 pussia kardemummaa
Anna jäähtyä.
Kauli vehnätaikina ohuiksi leiviksi, paista pannulla ja voitele molemmin puolin siirappiseoksella. Tarkoituksena on että siirappiseos paahtuu kakun pintaan.
Kakut nostetaan leikkuulaudalle ja leikataan liuskoiksi.
Taikinan kaulimisessa on temppuja: voi esimerkiksi pujottaa ohuet sukkahousut kaulimen päälle (niksipirkkaan :-D) niin taikina ei tartu kaulimeen. Taikinaa on helpompi kaulia jos se on kylmää, joten olisi hyvä jos huonekin olisi viileä.
Gofalefse
Gofalefse eli isoisän lefse on makea, paksu lefse eli tykklefse. Siinä on siirappia, sokeria ja vaniljasokeria, sekä soodaa että hirvensarvisuolaa kohottimena ja se tehdään vehnästä, elikkä se on kahvileipää.
http://www.foreldreportalen.no/forum/showthread.php?t=5168
Kvikaku

Kvikaku on norjalaisia pannukakkuja. Taikina tehdään vehnästä ja rukiista, piimästä ja kohotetaan soodalla.
http://hallingdokka.blogspot.com/2008/08/hallingkost.html
Lapper

http://www.klikk.no/mat/spise/article543906.ece
sveler
svelet ovat myös piimä-sooda-pannukakkuja, mutta niihin tulee myös munaa.
http://malinsmat.matprat.no/2009/12/07/sveler/
Suorastaan ahmin tämän leipäjutun ja tuon viimeisimmän jossa tomaattikastikeohje! Kiitos kun muistit palata tänne blogiisi ja sain taas uusia ihania kokeiltavia!
VastaaPoistaMukavaa syksyä reseptien parissa ja ilman!