Sokeroidut karpalot (sivulla myös muita karkkireseptejä...)
Lue karpaloista lisää Henrietten yrttisivuilta. (On muuten hyvää tietoa muutenkin näillä sivuilla...)
------------------------
kookosjää - helppo ja nopea ohje
1 1/2 dl kahvikermaa
250 g tomusokeria
175 g kookoshiutaleita
Sokeroi vuoka tomusokerilla
Sekoita kerma, sokeri ja kookoshiutaleet tasaiseksi massaksi.
Painele se vuokaan, anna jähmettyä ja leikkaa kuutioiksi.
kookosjää - ei niin helppo ja nopea...
450 g sokeria
1 1/2 dl maitoa
150 g kookoshiutaleita
Voitele vuoka.
Lämmitä maito ja sokeri sekoittaen kunnes sokeri sulaa. Laita sitten kattilan päälle kansi ja anna kiehua 3 minuuttia, poista kansi ja keitä kunnes massa saavuttaa 116 asteen lämpötilan. (Kuulavaihe)
Poista lämmöltä ja lisää kookoshiutaleet.
Kaada massa vuokaan ja tasoita. Kun massa on jäähtynyt hieman ja alkaa jähmettyä, merkitse ruudut terävällä veitselle massaan. Kun massa on täysin jähmettynyt, murra tai leikkaa paloiksi.
-------------------
Kookostangot
300 g kookoshiutaleita
6 rkl valkoista siirappia
54 kokonaista, kuorittua, paahdettua ja suolattua mantelia
2 kiloa valkoista suklaata
vuoraa uunipelti leivinpaperilla.
Sekoita kookoshiutaleet ja siirappi hyvin. Jaa kookosmassa 27 osaan ja purista jokainen pallo tiiviiksi käsissäsi, kuin lumipallo, ja muotoile niistä sitten patukoita. Pidä kädet kosteina kylmällä vedellä.
Laita tangot pellille ja pelti pakastimeen kymmeneksi minuutiksi.
Sulata suklaa. (Jos haluat tehdä tosi ammattimaista työtä, temperoi suklaa - vältät jähmettymisraidoilta suklaassa...)
Nosta kookostangot pakastimesta pöydälle.
Kasta mantelit yksi kerrallaan sulaan suklaaseen ja aseta kaksi mantelia joka kookostangolle. (Taaskin, tosi ammattimaiseen lopputulokseen pääset naputtamalla ylimääräisen suklaan suklaakulhon reunaan ja asettamalla mantelit terävät päät vastakkain.)
Laita pelti takaisin pakastimeen kunnes suklaa on jähmettynyt.
Sulata suklaa uudestaan ja kastele nyt jokainen patukka suklaassa. Käytä haarukkaa. Napauta haarukkaa pari kertaa kulhon reunaan ja pyyhi ylimääräinen suklaa kulhoon. Aseta sitten kookostangot takaisin leivinpaperille. Anna jähmettyä huoneenlämmössä (vie vähintään 20 minuuttia.)
Putsaa tangoista terävällä veitsellä ylimääräiset suklaat pohjasta pois (jos haluat, siis) ja säilytä ilmatiiviissä astiassa jääkaapissa kolme viikkoa, pakastimessa kaksi kuukautta. Anna lämmetä huoneenlämpöön ennen syömistä.
Dulce de Coco - kookoskarkkitangot
7 1/2 dl kookoshiutaleita
7 1/2 dl sokeria
5 dl maitoa
1 tl sitruunankuorta tai 1/2 tl inkivääriä
mm suolaa
mm etikkaa
Sekoita kaikki ainekset ja kiehauta. Keitä noin tunti tai kunnes massa irtoaa kattilan reunoista.
Pyöräytä massaa vain pari kertaa kiehumisen aikana, jotta kookoshiutaleet pysyvät massassa.
Anna jäähtyä hetki ja kumoa sitten voidellulle leivinpaperille.
Muotoile neliöksi kahdella kostealla veitsellä.
Anna jäähtyä puolisen tuntia ja leikkaa sitten tangoiksi.
Kääri jokainen tanko paperiin ja säilytä.
---------------------------
Lumikeksit
2 1/2 dl jauhoja
1 tl kanelia
hyppysellinen suolaa
100 g sulatettua voita
1 dl sokeria
1 suuri muna
1/2 tl vaniljaesanssia
kuorrutus:
100 g valkeaa suklaata
2 rkl voita
200 g raesokeria (jos raesokeri on kivikovaa kuten täällä Ruotsissa, valitse mieluummin valkeita rakeita tai tavallista sokeria)
Esilämmitä uuni 180 asteeseen
Sekoita kuivat aineet yhdessä kulhossa ja märät aineet toisessa kulhossa; kaada voi-muna-sekoitus jauhoseokseen ja sekoita.
Nostele taikinasta teelusikallisia pellille ja painele levyiksi hellästi sormilla.
Paista n. 20 minuuttia. Anna jäähtyä ritilällä.
Tee kuorrutus. Sulata suklaa ja voi ja sekoita tasaiseksi massaksi. Penslaa pikkuleiville ja ripottele raesokeria päälle.
Mantelighuraibat ovat myös lumisen näköisiä :-D
-----------
Valkosuklaakaakao
5 dl kermaa
1,5 l maitoa
300 g valkoista suklaata hienonnettuna
1 tl vaniljaesanssia
Laita suklaa kulhoon (mielellään sellaiseen, josta voi kaataa). Lämmitä kerma ja maito kuumaksi ja kaada suklaan päälle. Sekoita. Vatkaa vanilja joukkoon.
Jaa kuppeihin ja koristele itsetehdystä vaahtokarkista leikatuilla koristeilla :-)
--------------------------
Kuinka tehdään vaahtokarkkeja:
Kuvasarja
Tarvitset
3 rkl gelatiinijauhetta
1 1/4 dl vettä
----
5 dl sokeria
1,5 dl valkoista siirappia
1/2 dl vettä
----
mm suolaa
1 tl vaniljaesanssia
----
tomusokeria
Voitele ja sokeroi iso vuoka.
Laita gelatiini ja vesi kulhoon ja anna gelatiinin paisua kylmässä vedessä 10 minuuttia.
Sekoita sokeri, siirappi ja vesi, ja keitä kunnes 120 asteista (kuula-aste)
Kaada sokerimassa nauhana gelatiiniin koko ajan sekoittaen. Lisää suola ja vatkaa. (Käytä tehosekoitinta tai yleiskonetta, koska saat vatkata voimakkaasti n. 10-15 minuuttia...)
Kun massa on vaahtoa, lisää mausteet ja väriaineet (tässä tapauksessa vanilja)
Kaada massa vuokaan ja tasoita. Voit käyttää nuolijaa tai laittaa massan päälle voidellun kelmun ja tasoitella sen käsin.
Anna jähmettyä ja jäähtyä seuraavaan päivään.
Kumoa levy sokeroidulle (tomusokerilla) pöydälle (tai leivinpaperille) ja leikkaa haluamasi kokoisiksi vaahtokarkeiksi. Voit käyttää piparimuotteja ja tehdä tähtiä, possuja ja vaikka mitä.
Pyöritä valmiit vaahtokarkit tomusokerissa.
-------------------------------
Jos haluat tehdä vaahtokarkkikuorrutusta, seuraa Marien reseptiä vatkaamisen jälkeen...
Siis sen sijaan että kumoaisit massan vuokaan, kumoa se tomusokeriin ja ala vaivata...
-------------------------
Vaahtokarkkivaahdosta tehdään myös
Lumivanukas
2 gelatiiniliuskaa
1 sitruunan mehu
1/2 litraa vettä
4 rkl vaahtokarkkivaahtoa
Anna gelatiinin liota kylmässä vedessä viitisen minuuttia. Sulata se 1/2 litraan kiehuvaa vettä. Lisää sitruunamehu. Laita sitruunahyytelö jähmettymään.
Kun hyytelö alkaa jähmettyä, aseta kulho kylmään veteen, jäihin tai lumeen ja vatkaa vaahtokarkkivaahto hyytelöön.
Kaada kylmällä vedellä huuhdeltuihin hyytelömuotteihin ja laita asettumaan.
Tarjoile hillon tai kinuskikastikkeen kanssa.
----------------------
Kelluvat saaret
4 munaa
puoli vaniljatankoa
25 g tomusokeria
7 dl maitoa
ripaus suolaa
50 g kidesokeria
Erottele keltuaiset ja valkuaiset kahteen kulhoon. Vatkaa valkuaiset suolan kanssa kovaksi vaahdoksi. Lisää kidesokeri ja vatkaa se mukaan.
Kiehauta maito ja halkaistu vaniljatanko. Pane valkuaispalloja kiehumaan puoleksi minuutiksi, käännä ja keitä taas puoli minuuttia. Nosta pallot reikäkauhalla talouspaperille.
Vatkaa keltuaiset ja lisää tomusokeri vatkaten, kunnes vaahto on vaaleaa. Sekoita vaahtoon vähän maitoa. Lisää loppu maito ja pane hiljaiselle lämmölle. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee. Ota tulelta ja sekoittele vielä vähän.
Kaada maljaan tms, jäähdytä ja asettele lumipallot päälle.
Suklainen lumipallokiisseli
5 keltuaista
0,75 dl sokeria
5 dl täysmaitoa
60 g tummaa suklaata
Lumipallot:
5 valkuaista
0,25 dl sokeria
ripaus fariinisokeria
Vaahdota keltuaiset ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
Kuumenna maito juuri ja juuri kiehuvaksi. Kaada kiehuvan kuuma maito ohuena nauhana keltuaisvaahdon joukkoon koko ajan vatkaten.
Kaada seos takaisin kattilaan. Kuumenna koko ajan vikkelästi pohjaa myöten sekoittaen, kunnes seos on kiinteää ja se jää nostettaessa hetkeksi vaahdon pinnalle.
Lisää paloiteltu suklaa seokseen. Sekoita tasaiseksi, jäähdytä ja nosta peitettynä viileään.
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri pienissä erissä koko ajan seosta vaahdottaen.
Kuumenna kattilassa reilu litra vettä kiehuvaksi ja alenna sitten lämpöä, jotta vesi vain poreilee kevyesti.
Ota valkuaisvaahdosta lusikalla kuusi palloa ja nosta ne kattilaan kuumaan veteen. Keitä noin minuutti.
Nosta pallot kattilasta reikäkauhalla ja anna niiden jäähtyä.
Jaa suklaakiisseli annosmaljoihin ja nosta jokaiseen "lumipallo".
Ripottele pinnalle sokeria ja koristele esimerkiksi mantelilastuilla.
-----------------
Uuniperunalumi
"turhin mikitin" on siis perunalumipuserrin :-D
Perunalumesta tulee ihanaa muussia, kun lisää voin, maidon ja mausteet. Ei tarvitse paljon sekoitella.
-----------------
Lumiset puut
Höyrytä broccoli (parsakaali) kypsäksi veden ja omenaviinietikan (tai sitruunamehun) seoksessa, ripottele päälle vähän sokeria ja suolaa maun mukaan.
Sekoita 2 dl majoneesia ja 1 dl creme fraichea "lumeksi", ja lusikoi se "puiden" yli.
--------------
Persikkalumi
Banaanilumi
Leikkaa kolme banaania siivuiksi, ripottele 1 tl sitruunamehua ja 1 dl tomusokeria päälle, ja jäädytä noin puoli tuntia.
Vatkaa 1 valkuainen vaahdoksi.
Soseuta banaani ja kääntele valkuaisvaahto banaanisoseeseen.
Vatkaa 1 dl kermaa kovaksi vaahdoksi ja kääntele valkuais-banaanivaahtoon.
Kääntele joukkoon vielä 2 rkl kookoshiutaleita.
Tarjoile kylmänä.
Sitruunalumi
2 dl vettä
3 rkl sitruunamehua
1/2 sitruunan kuori
1 dl sokeria
2 1/2 rkl maissitärkkelystä
1 munanvalkuainen
Sekoita maissitärkkelys, vesi, sokeri, sitruunankuori ja sitruunamehu kattilassa ja kiehauta.
Lisää hyppysellinen suolaa munanvalkuaiseen ja vatkaa se vaahdoksi.
Siivilöi sitruunakiisseli ja vatkaa valkuaisvaahtoon kuumana.
Kaada kylmällä vedellä huuhdeltuihin muotteihin ja anna asettua.
Tarjoile vaniljakastikkeen kanssa.
Tuoksuva valkosuklaalumi
1 l maitoa
2 dl jasmiiniriisiä
1 1/2 rkl sokeria
2 rkl vaniljaa
-----
1 munankeltuainen
220 g valkohomejuustoa
-----
220 g valkoista suklaata raastettuna
keitä jasmiiniriisistä riisipuuro vaniljan ja sokerin kanssa.
Vatkaa keltuainen ja juusto sekaisin. Vatkaa seokseen vähän riisipuuroa ja vatkaa se sitten riisipuuroon.
Keitä riisiä vielä noin minuutti, mutta älä anna seoksen kiehua!
Sekoita suklaaraaste kuumaan puuroon.
Jäähdytä kunnolla ennen tarjoilua.
----------------
Kirsikat lumella
Kiinalainen jälkiruoka - maitohyytelö ja kirsikkakastike
maitohyytelöön:
2 1/4 tl gelatiinipulveria
1 dl kylmää vettä
2 1/2 dl rasvatonta maitoa
3/4 dl sokeria
1/4 tl manteliesanssia
kirsikkakastikkeeseen:
3/4 dl kuivattuja kirsikoita
1 rkl sokeria
2 1/2 dl kirsikanpunaista portviiniä
Voitele syvä, neliskulmainen vuoka.
Anna gelatiinin turvota vedessä minuutin ajan.
Keitä maito ja sokeri, sekoittaen kunnes sokeri on sulanut, ja vispaa seos sitten gelatiiniin. Lisää manteliesanssi ja vatkaa maito kuohkeaksi, noin viisi minuuttia. Tarkoitus on saada hyytelön pinta rypyliäiseksi; se näyttää enemmän lumelta sillä tavalla.
Kaada vuokaan ja jäähdytä kunnes hyytynyt.
Tee kirsikkakastike:
Keitä kirsikoita, sokeria ja portviiniä noin kymmenen minuuttia, kunnes kastike sakeutuu ja muuttuu siirapiksi. Jäähdytä.
Leikkaa hyytelö kuutioiksi ja nosta kuutiot varovasti astiasta paistolastalla tarjoiluastialle, vaahtopuoli ylöspäin.
Lusikoi kirsikkakastike kuutioille.
-----------------------
Sokeria lumella - Vermontilainen erikoisuus
Tarvitset
vaahterasiirappia
puhdasta lunta
suolakurkkuja tai munkkeja
Keitä siirappi nekkuasteelle.
Kauho lumi isoon kulhoon tai vatiin.
Valuta kuumaa siirappimassaa rinkuloina lumeen vähän kerrallaan.
Nosta nekkumassa haarukalla lumesta ja syö.
Puraise suolakurkusta pala, jos kokeilunhalusi kestää, jos ei, puraise munkista pala ;-)
--------------------------
Samettikana lumen alla
500 g kananrintafileitä
1 dl kanalientä
1 rkl sherryä
1/2 tl inkivääriä
1 tl sokeria
1 dl kermaa
maissitärkkelystä
1/4 tl seesamiöljyä
Samettikana tehdään keittämällä kana miedolla lämmöllä hiljalleen, niin että kananliha on valkeaa ja hyvin pehmeää. Vesi ei saa kiehua eikä kanaa saa keittää liian pitkään, muuten liha muuttuu sitkeämmäksi.
Kiehauta n. 1 1/2 l vettä ja alenna lämpöä.
Leikkaa rintafileet kuutioiksi.
Keitä 3-5 minuuttia, kunnes kuutiot ovat kypsiä.
Kiehauta kanaliemi, sherry, inkivääri, sokeri ja suola. Sekoita maissitärkkelys veteen ja valuta kastikkeeseen saostamaan se. Kiehauta. Lisää kerma. Sekoita. Älä anna kastikkeen kiehua kerman lisäämisen jälkeen. Mausta seesamiöljyllä.
Lisää kananpalat kastikkeeseen.
Tarjoa friteeratun lasinuudelin kanssa.
(Ja missä se lumi sitten on... ehkä se on friteeratut lasinuudelit, mutta ohjeessa käsketään kauhoa kastike nuudeleiden PÄÄLLE... joten en tiedä...)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti