maanantai 3. joulukuuta 2007

Ketuttaren joulukalenteri 3 - sokerikaramellit

"Sokerikaramelli" on sokerista ja vedestä keitettyä kovaa karkkia; karamellitangot, polkkaporsaat ja "millefiore"-karamellit, pastillit ja rakeet, niinkuin eukalyptuspastillit ja tikkunekut on tehty vain sokerista, vedestä ja makuaineista. (Ja turkinpippurit - "sokerikarkkia" täytettynä salmiakkipulverilla... Nam ;-))
(Englanniksi: hard candy: suckers, boiled sweets, lollipops, jawbreakers, gobstoppers, lemon drops, peppermint drops and disks, candy canes, rock candy, etc



Sokerikaramellien teko ei ole aivan yksinkertaista, mutta suht'koht helppoa kun on kaikki ainekset ja varusteet valmiina ja kunnossa.
Tässä tanskalainen kuvasarja
ja tässä toinen
ja tässä kolmas: on Helle Beisheimin "Alle tiders bolcher" kirjasta, jonka omistan :-)
Ei tarvitse paljon ymmärtää tekstistä, kuvista näkee hyvin miten tehdään.
Sivulla on myös "kuukauden karamelli" - PDF sivusto, jolla annetaan karamelliohjeita. Tanskaksi tosin, mutta jos selviät ruotsista, tanska ei ole liian vaikeaa. Ja voit aina kysyä minulta mitä jokin tarkoittaa ;-))

Tarvitset
1,5 dl hedelmäsokeria
4 dl sokeria
1 dl vettä

Sekoita sokereita ja vettä kattilassa kunnes sokeri on sulanut ja jätä sitten kiehumaan siihen koskematta.
Se ei pala pohjaan, mutta voi kiehua yli laidan. Siksi sokerinkeitossa liian iso kattila on parempi kuin liian pieni...
Kun sokerimassa on 165 asteista, poista se välittömästi levyltä. Sokerimassan täytyy saavuttaa 165 asteen lämpötila, muuten karkeista tulee tahmeita ja sitkeitä; jos se taas lämpeää yli 165 asteen, sokerimassa alkaa palaa.
Odota kunnes kupliminen lakkaa ja kumoa massa silikoniliinalle (tai voidellulle pellille tai marmorilevylle...)
Lisää maku- ja väriaineet ja sekoita kunnolla joukkoon muovilastalla.
Kun massaan voi koskea käsin, leivo siitä pitkä tanko, jonka leikkaat öljytyillä saksilla paloiksi - jos haluat kirkkaita karamelleja.
Jos haluat helmiäiskiillon karamelleihisi, sinun täytyy "vetää" karkkimassa. Toimi nopeasti, koska massa jäähtyy nopeasti, mutta on kuitenkin tarpeeksi lämmintä polttaakseen kätesi jos et vaihda otetta usein.
Vedetty karkki pitää pyöritellä tangoksi ja leikellä nopeammin kuin kirkas karkki, koska massa kovettuu jäähtyessään.

Tässä on kuvasarja kuinka polkkaporsaita leivotaan "karamellipajassa"

Tietenkin tämä on jo ylikurssia, joten saat siirappinekkujen ja minttupusujen ohjeen ;-)

Siirappinekut

1/2 kg siirappia
200 g sokeria
100 g manteleita
1 1/2 tl soodaa

Leivinpaperista käännetään pieniä tötteröitä, jotka astetaan pystyyn lumeen.
Siirappi ja sokeri pannaan kattilaan ja seos saa kiehua, kunnes se alkaa saota. Kuoritut, hienonnetut mantelit ja sooda lisätään seokseen.
Seos kaadetaan tötteröihin, joissa se saa kovettua.

kotitekoinen Dajm Marien Sekasopasta

Minttupusut
Hyvin ruotsalainen ohje

4 dl tomusokeria
1 dl vettä + 1/4 tl etikkaa
5-7 tippaa piparminttuöljyä
75 g suklaata

Keitä sokeri, vesi ja etikka kunnes sokerimassa läpäisee lankavaihetestin - saavuttaa 108 asteen lämpötilan. Kaada massa kulhoon ja anna jäähtyä hetken.
Lisää piparminttuöljy massaan ja sekoita haarukalla, kunnes massa on sileää, notkeaa ja aika napakkaa.
Aseta kulho vesihauteeseen jotta sokerimassa sulaa. Sekoita haarukalla edelleen.
Ota teelusikalla nokareita massasta ja tipauta voidellulle leivinpaperille. Anna karamellien jäähtyä.
Sulata suklaa ja tipauta "silmä" jokaiseen pusuun.

Minttupusut mikrossa

2 dl sokeria
1/2 dl vettä
1/2 maustemittaa etikkaa
2-4 tippaa piparminttuöljyä
35 g suklaata

Sekoita sokeri, vesi ja etikkaa korkeareunaisessa kulhossa. Keitä täydellä teholla 7-8 minuuttia ja tee lankakoe.
Lisää piparminttuöljy ja nosta massa pyöreiksi pastilleiksi voidellulle leivinpaperille.Toimi ripeästi, sillä massa jähmettyy nopeasti. Voit pehmentää sen kuumentamalla täydellä teholla pari sekuntia.
Anna pastillien jähmettyä hetki.
Sulata suklaapalat temperoiden täydellä teholla pari minuuttia.
Koristele pastillit pusuiksi suklaatipalla. Anna suklaan kovettua.

(Luin muuten kauan tuota "suklaati-palla" - onkohan siinä painovirhe, pitäisi lukea "suklaati-palalla"... ja sitten äkkäsin että sehän on "suklaa-tipalla"! LOL)

Jälkiruokamintut

100 g tuorejuustoa
1 rkl voita
muutama tippa piparminttuöljyä (maun mukaan...)
1 l tomusokeria

Vatkaa tuorejuusto ja voi notkeaksi ja lisää piparminttuöljy. Lisää tomusokeri vähitellen seokseen.
Jaa massa kolmeen osaan ja värjää yksi osa vaaleanpunaiseksi ja toinen vaaleanvihreäksi.
Pyörittele massat palloiksi ja paina tomusokeriin kastetulla lasilla littanoiksi, ja koristele sulatetulla suklaalla.

Voit kaulia massan levyksi, jonka leikkaat nelikulmioksi, ja kastat ne sulatettuun suklaaseen - saat "after eight" kopioita :-) Käytä tomusokeria "jauhoina".

Peruskaramellit

2dl sokeria
0,75 dl vettä

Laita aineet kattilaan ja keitä seosta sekoitellen aika isolla lämmöllä n. 10 min. tai vähän vähemmän. Seos on valmista, kun tipautat sitä pisaran kylmään veteen ja pisara jähmettyy niin, että kykenet sen nostamaan pois kylmästä vedestä.
Ota seos levyltä ja jaa se makeisvuokiin jäähtymään.

Suklaakarkit:
Sulata 50g tummaa suklaata ja laita se sivuun odottamaan. Keitä peruskaramellien ohjeella sokeri-vesi seos valmiiksi ja lisää siihen sula suklaa. Kiehauta ja jaa vuokiin jäähtymään.

Hunajamakeiset:
Keitä peruskaramellien ohjeella sokeri-vesi seos valmiiksi ja lisää siihen hunaja. Jaa vuokiin jäähtymään. Nämä ovat hyviä yskänpastilleja.

Inkiväärimakeiset:
Keitä peruskaramellien ohjeella sokeri-vesi seos valmiiksi ja lisää siihen yksi ruokalusikallinen jauhettua inkivääriä. Kiehauta ja jaa vuokiin jäähtymään. Nämä helpottavat kurkkukipua.

Nougat-makeiset:
Keitä peruskaramellien ohjeella sokeri-vesi seos valmiiksi ja lisää siihen 50g mantelirouhetta. Kiehauta ja jaa vuokiin jäähtymään.

Vaniljakaramellit:
Laita perusohjeen aineet kattilaan ja lisää noin 5 min. kuluttua kiehumisen alettua seokseen halkaistun vaniljatangon puolikas. Keitä vielä seos valmiiksi ja jaa vuokiin jäähtymään.

Helpot mantelimakeiset

200 g kuorittuja manteleita
4 dl kidesokeria

Kaada sokeri kuivaan, kuumaan valurautapannuun. Kun sokeri alkaa sulaa, lisää joukkoon mantelit. Anna sokerin saada hieman paahteista väriä, varo polttamasta. Ota pannu liedeltä ja lusikoi mantelit tötteröihin tai paperisiin karamellivuokiin annosmakeisiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti