340 g voita
300 g sokeria
2 munaa
2 1/4 dl piimää
1 tl soodaa
5 dl jauhoja
1/2 tl suolaa
sinistä karamelliväriä
(mustikoita, jos haluat)
Esilämmitä uuni 175 asteeseen
voitele ja jauhota kakkuvuoka. (Voit tehdä tämän kahdessa täytekakkuvuoassa...)
Sihtaa jauhot ja suola.
vaahdota voi ja sokeri. Lisää munat yksi kerrallaan ja sekoita hyvin.
Liuota sooda piimään.
Lisää jauhot ja sooda-piimä voivaahtoon vuorotellen (aloittaen ja lopettaen jauhoihin) ja vähitellen. Sekoita hyvin.
Ota puolet taikinasta erilleen ja lisää siihen karamelliväri (ja mustikat).
Jos paistat kakun yhdessä vuoassa tee se kuin tiikerikakku - lusikoi taikinat sekaisin vuokaan ja pistele sitten haarukalla tai veitsellä vähän "marmorointia" taikinaan.
Jos paistat kakut kahdessa vuoassa, laita valkea taikina yhteen ja sininen toiseen.
Paista noin 1/2 tuntia. Jäähdytä.
Kakkua ei tarvitse kuorruttaa, mutta tässä oikein maistuva juustokuorrutus:
100 g voita
220 g tuorejuustoa
500 g tomusokeria
1 rkl maitoa
Vaahdota voi ja sokeri, lisää notkistettu tuorejuusto ja maitoa jos tarvitaan. Sekoita oikein hyvin.
Koristele mustikoilla tai sokeroiduilla orvokeilla -
tai värjää juustokuorrutus siniseksi ja koristele valkeilla marsipaaniruusuilla tai marenkijoutsenilla. :-)
Hyvää 90-vuotispäivää, Suomi!
Punainen samettikakku
Muistatko "Teräsmagnoliat" filmin? Filmin alussa häissä tarjoiltiin vyötiäiskakkua - ja tämä on se punainen kakku joka muodosti vyötiäisen "lihan"...
6 dl jauhoja
3 1/2 dl sokeria
1 tl soodaa
1 tl suolaa
1 rkl kaakaojauhetta
3 1/2 dl öljyä
2 1/2 dl piimää
2 suurta munaa
punaista karamelliväriä riittävästi värjäämään taikina tummanpunaiseksi. (Kaakao auttaa paljon :-D)
1 tl valkoviinietikkaa
1 tl vaniljaesanssia
Esilämmitä uuni 180 asteeseen
Voitele ja jauhota kakkuvuoka (-vuoat)
Sihtaa kuivat ainekset yhteen kulhoon.
Toisessa kulhossa vatkaa yhteen munat, öljy, piimä, karamelliväri, etikka ja vaniljaesanssi. (Jos käytät vaniljasokeria, lisää se kuiviin aineksiin.)
Sekoita ainekset - niiden pitää olla hyvin sekaisin, mutta älä vatkaa ylenpalttisesti. Kakusta tulee kumimainen jos vatkaat jauhoja.
Kaada taikina vuokaan ja paista noin puoli tuntia.
Kumoa ja anna jäähtyä.
Meikäläisille piimän ja etikan käyttö kakkuihin kuulostaa ihan kamalalta. Mutta kohotusaineena käytetään soodaa ja sooda vaatii happamuutta. Sooda kohottaa kakkua paremmin kuin leivinjauhe ja piimä (ja etikka) antaa kakulle ihmeteltävän pehmeyden ja keveyden... Kakun pitää antaa jäähtyä kunnolla ennen maistamista, koska muuten kakku maistuu kummalliselle.
Muuten, löysin itsenäisyyspäivän mustikka-tuorejuusto-tähtitortut Myllyn Paras sivuilta... kuulostaa tosi hyvältä :-)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti