sunnuntai 16. joulukuuta 2007

Ketuttaren joulukalenteri 16 - nougat

Nougat on yleisnimitys pähkinöistä ja hunajasta tehdystä makeismassasta. Nimi "nougat" tulee latinasta, jossa "nux" on pähkinä ja "nucatum" 'valmistaa pähkinöistä".

Nougaata on kolmea päätyyppiä: valkeaa, ruskeaa ja suklaanougaata.
* Valkea nougat eli ranskalainen nougat on tehty munanvalkuaisista ja on pehmeää, sitkeää,
* ruskea nougat (tai punainen tai musta nougat) paahdetusta sokerista ja muistuttaa kovasti nekkua (kutsutaan myös praliiniksi), ja
* suklaanougat eli wienernougat on pehmeää, sileää massaa, joka on tehty suklaavoista. (kutsutaan myös praliinimassaksi)

Espanjassa, Italiassa ja Etelä-Amerikassa nougat tunnetaan paremmin nimellä turrón, torrone tai dulce de ajonjoli.
Australiassa ja Iranissa tehdään "ranskalaista", valkoista nougaata, ja kovaa ja pehmeää versiota.

Suklaapatukoissa "nougat" on eräänlainen sekoitus näistä - paahdettu sokerimassa vatkataan, joskus valkuaisten tai soijaproteiinin kanssa, ja siihen voidaan lisätä kasviöljyä, maitojauhetta, pähkinöitä, kinuskia tai suklaata.

Afrikassa syödään "nougati"-karkkia - valkoista (kurtzati), mustaa (baxtiti) ja ruskeaa (simchati)

Rwandalainen maapähkinänougat

450g kuorittuja, paahdettuja maapähkinöitä, kokonaisia tai murskattuja
300g sokeria
sitruunamehua maun mukaan

Laita sokeri pannuun ja ala paahtaa. Kun sokeri alkaa sulaa, lisää maapähkinät ja sekoita. Lisää sitruunamehu ja sekoita. Kun massa on tasaista ja vaaleanruskeaa, kaada se voidellulle leivinpaperille ja taputtele tasaiseksi. (n. 1/2 cm)
Leikkaa jäähtynyt nougat n. 5 cm neliöiksi.

Nougat Noir - Provencelainen musta nougat

kokonaisia, kuorimattomia manteleita
hunajaa
appelsiininkukkavettä

Vuoraa vuoka leivinpaperilla.
Kuumenna hunaja varovasti, koko ajan sekoittaen, paksupohjaisessa kattilassa. Kun hunaja alkaa kuplia, lisää mantelit ja appelsiininkukkavesi ja jatka hämmentämistä.
Kun hunaja alkaa tummentua ja mantelit alkavat naksua, ota kattila liedeltä.
Kaada massa vuokaan, peitä leivinpaperilla ja aseta paino päälle. Anna jäähtyä.
Kun nougat on jäähtynyt, kumoa levy pöydälle ja leikkaa paloiksi.

Dulce de Ajonjoli - seesaminsiemennougat

2 1/2 dl seesaminsiemeniä (vaaleita)
3 rkl fariinisokeria
3 rkl hunajaa

Voitele kaksi leivinpaperia.
Paahda seesaminsiemeniä kunnes kullanruskeita, n. 5 minuuttia. Seesaminsiemenet hyppelevät, joten sekoita koko ajan.
Sekoita sokeri ja hunaja kattilassa ja keitä kunnes sokeri on sulanut ja sitten vielä 5 minuuttia.
Lisää seesaminsiemenet sokeriin, sekoita ja anna jäähtyä hetken.
Kaaada massa toiselle leivinpaperille ja laita toinen massa päälle.
Kauli massa ohueksi levyksi. (n. 1/2 cm)
Poista päällimmäinen paperi ja leikkaa karkki noin 2-3 cm neliöiksi terävällä veitsellä.
Kun levyt ovat jäähtyneet, murra paloiksi.
Säilytä ilmatiiviissä purkissa HUONEENLÄMMÖSSÄ.

Mantelinougat
Manteli-hunaja-nougat
Italialainen nougat
Seesamineliöt

Ranskalainen nougat

75 g hunajaa
350 g sokeria
1 1/2 dl vettä
50 g glukoosia
3 munanvalkuaista
50 g pienennettyjä sokeroituja kirsikoita
25 g pienennettyä hillottua angelikanvartta (väinönputkea)
150 g hienonnettua kuorittua mantelia

Vuoraa vuoka leivinpaperilla.

Keitä sokerista, glukoosista ja vedestä siirappi nekkuasteelle (134-143 astetta).
Lisää hunaja ja lämmitä kunnes massa on saavuttanut nekkuasteen uudelleen.
Hunajaa ei pidä keittää, koska sen maku häviää.
Laita kattila kylmään veteen.

Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää sokerimassa ohuena nauhana koko ajan vatkaten.
Siirrä kulho kiehuvan veden ylle (vesihauteeseen) ja vatkaa kunnes valkuaisvaahto tuntuu paksulta ja sitkeältä.
Varo vesihöyryä!
Lämmitä kirsikat, angelika ja mantelit ja sekoita munavaahtoon.
Kaada massa vuokaan, levitä tasaiseksi, peitä leivinpaperilla ja aseta paino päälle.
Anna jähmettyä yön yli.
Kumoa vuoka, irrota leivinpaperit ja leikkaa kuutioiksi.

Voit sekoittaa massaan muutakin, esim. suklaata sulatettuna, raastettuna tai paloina, erilaisia pähkinöitä ja kuivattuja/hillottuja hedelmiä yms.

Maapähkinänougat

2 dl sokeria
1 dl glukoosisiirappia (valkoista siirappia)
1/2 dl vettä
1 suuri munanvalkuainen
mm suolaa
1 dl karkeaa maapähkinävoita

Vuoraa vuoka leivinpaperilla ja voitele se.

Sekoita sokeri, siirappi ja vesi kattilassa, sekoita kunnes sokeri on sulanut. Sitten anna sokerimassan saavuttaa 132 astetta.
Vatkaa munanvalkuaiset vaahdoksi suolan kanssa.
Kun sokeri on 135-asteista, siirrä kattila levyltä ja ala valuttaa pikkuisen kerrallaan kuumaa sokerimassaa valkuaisvaahtoon, koko ajan vatkaten. Jatka kunnes kaikki sokeri on valkuaisvaahdossa. (Vie noin 2 minuuttia.) Jatka vatkaamista kunnes nougat irtoaa kulhon reunoista, noin minuutin verran lisää.
Sekoita pähkinävoi öljytyllä nuolijalla nougatvaahtoon. Seoksen pitäisi olla paksua ja sitkeää.
Kaada nougat vuokaan ja tasoita nuolijalla. Anna jäähtyä ja leikkaa paloiksi.

Jos haluat, voit päällystää nougaan suklaalla. (Tai voit kaataa toffeekerroksen nougaan päälle, leikata levyn tangoiksi ja kastaa suklaaseen, ja siten saada kotitekoisia nougat-toffee-suklaapatukoita...)

vale-wienernougat

4 dl manteleita
400 g suklaata
4 dl kermaa
3 rkl valkeaa siirappia
3 rkl sokeria
(mantelilastuja)

Laita mantelit teholeikkuriin ja jauha niin hienoksi massaksi kuin voit.
Lisää raastettu suklaa ja jauha sileäksi tahnaksi.
Laita kerma, siirappi ja sokeri kattilaan, sekoita kunnes sokeri on sulanut ja kiehauta.
Valuta kuuma kerma ohuena nauhana teholeikkuriin sen käydessä ja sekoita hyvin.
Kaada leivinpaperilla vuorattuun vuokaan jähmettymään, leikkaa kuutioiksi jähmettyneenä.

(Jos haluat, kaada puolet massasta vuokaan, ripottele kerros mantelilastuja ja kaada loput massasta päälle.)

Jos käytät hasselpähkinöitä, paahda ne ensin - saat kotitekoista "nutellaa".

Maapähkinä-gianduja

115 g maitosuklaata
1 1/2 dl pähkinävoita

Sulata ja temperoi suklaa
. Lisää joukkoon huoneenlämpöinen pähkinävoi. Sekoita hyvin. Täytä massalla suklaamuotit (tai folio-makeismuotit tai jääpalamuotit tms.) ja laita muotit pakastimeen. Kun gianduja on jäähtynyt, irrota se muoteista ja kääri paperiin.

Kolmen suklaan Gianduja

valkea gianduja

130g manteleita, hyvin kevyesti paahdettu
70g tomusokeria
130g sulatettua valkosuklaata

maitosuklaagianduja

130g manteleita, hyvin kevyesti paahdettu
70g tomusokeria
130g sulatettua maitosuklaata

tumma gianduja

130g hasselpähkinöitä, hyvin kevyesti paahdettu
70g tomusokeria
130g sulatettua tummaa suklaata

Vuoraa vuoka muovikalvolla.

Tee valkosuklaagianduja:
Jauha mantelit teelusikallisen tomusokeria kanssa teholeikkurissa kunnes hyvin hienoa.
Lisää loput sokerista ja sulatettu suklaa. Sekoita. Vaivaa taikinaa kunnes se on kädenlämpöistä.
Levitä vuokaan ja jäähdytä.
Tee maitosuklaagianduja samalla tavalla, levitä vuokaan valkosuklaagiandujan päälle ja jäähdytä.
Tee lopuksi tummasuklaagianduja - samalla tavalla - levitä päällimmäiseksi vuokaan ja jäähdytä.
Kumoa pöydälle, leikkaa paloiksi ja tarjoile.

Paahdetut mantelit

250 g kuorittuja kokonaisia manteleita
3 dl tomusokeria
1 dl tomusokeria erotteluun

Laita mantelit ja tomusokeri kattilaan ja keitä kunnes mantelit alkaa paukahdella. Sekoita koko ajan!
Ota liedeltä ja anna jäähtyä noin minuutin ajan.
Ripottele joukkoon 2 rkl tomusokeria ja sekoita, kaada seos leivinpaperille ja erottele mantelit toisistaan. Ensin puukauhalla ja sitten sormin. Ripottele tomusokeria joukkoon tarvittaessa. Pyörittele erotellut mantelit lopussa tomusokerissa.
Anna jäähtyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti