perjantai 14. joulukuuta 2007

Ketuttaren joulukalenteri 14 - omenakaramellit

Karamelliomenat

Minä en erityisemmin pidä karamelliomenoista. Omenat on parhaimmillaan sellaisenaan ja karamelli myöskin LOL
Mutta karamelliomenat näyttävät hyvältä ja monet pitävät kovan, makean kuoren ja mehukkaan, kirpeän omenan yhdistelmästä.

Valitse täydellisiä punaisia kirpakoita omenia. (Esim. Jonathan)
Kastele omenat kuumaan veteen ja kuivaa huolellisesti hingaten, jotta saat hedelmävahan pois omenien pinnasta.
Paina jokaiseen omenaan grillitikku.

Voit joko keittää karamellin itse, tai ostaa kovia toffeita ja sulattaa ne, ja kuorruttaa omenat sillä.

Tässä pitkä lista ohjeita, englanniksi tosin.


Aplets - omenakarkit

2 1/2 dl raastettua omenaa
5 dl sokeria
2 rkl gelatiinipulveria
5 rkl vettä
1 rkl ruusuvettä
2 1/2 dl hienonnettuja saksanpähkinöitä
tomusokeria

Voitele syvä neliskulmainen uunivuoka.
Sekoita omenat ja sokeri. Kiehauta ja keitä noin 1/2 tuntia sekoittaen välillä.
Anna gelatiinin liota vedessä ja lisää sitten kuumaan omenaseokseen ja sekoita kunnes gelatiini on sulanut.
Lisää ruusuvesi ja saksanpähkinäpalat, sekoita hyvin.
Kaada massa uunivuokaan ja anna jähmettyä yön yli jääkaapissa.
Kumoa levy tomusokerille ja leikkaa öljytyllä veitsellä kuutioiksi. Pyörittele tomusokerissa.

On vähän kuin "Turkish Delight", tuttu Narnia-filmista ;-)
Cotletit tehdään samalla tavalla paitsi aprikooseista ja ruusuveden sijaan käytetään sitruunamehua. Voit korvata ruusuveden sitruunalla apleteissakin.
Tämä on amerikkalais-armenialainen resepti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti