lauantai 8. joulukuuta 2007

Ketuttaren joulukalenteri 8 - halvaa

Halvalla hyvää...

Mannahalva


1 1/4 dl oliiviöljyä
runsas 4 dl (350 g) karkeita jauhoja tai mannaryynejä
1 1/2 dl (200 g) hunajaa
3 dl maitoa
2 dl vettä

Lämmitä öljyä pannussa kunnes se savuaa heikosti.
Lisää jauhot vähitellen jatkuvasti sekoittaen. Ruskista jauhoja miedolla lämmöllä jatkuvasti sekoittaen 20 minuutin ajan, kunnes öljy on imeytynyt jauhoihin ja ne ovat muuttuneet vaaleanruskeiksi. Lisää hunaja ja neste vähitellen.
Keitä seosta miedolla lämmöllä jatkuvasti sekoittaen, kunnes se on niin paksua, että se säilyttää muotonsa lusikassa. (Siis tanakkaa puuroa)
Kaada halva voitelemattomaan vuokaan, tasoita pinta ja anna jäähtyä huoneenlämmössä.
Kuutio jäähtynyt halva n. 30 palaan.

Pistaasihalva

n. 2 dl (100 g) kuorittuja pistaasipähkinöitä
2 dl maitoa
1 munankeltuainen
1 rkl hunajaa
1 rkl voita
1 tl arrowjuurta

Kuori pähkinät ja poista mahdollisimman hyvin pähkinää ympäröivä ruskea nahka.
Jauha hienoksi jauhoksi.
Sekoita ainekset ja keitä miedolla lämmöllä n. 5-7 min kunnes seos saostuu hieman. (taaskin, paksua puuroa...)
Kaada kulhoon jäähtymään.

Sesamhalva

Piparkakku-halvajäädyke

2 dl kuohukermaa
1 l vaniljajäätelöä
150 g vaniljahalvaa
10 kpl piparkakkuja
lisäksi 8-10 kpl pipareita kastikkeeksi
siirappia

Vatkaa kerma vaahdoksi. Pehmennä toisessa astiassa vaniljajäätelö sähkövatkaimella ja murenna joukkoon pieninä murusina halva sekä piparkakut. Lisää kermavaahto ja sekoita maut sekaisin. Kaada seos silikonivuokaan. Pakasta vähintään muutama tunti ja kumoa jäädykkeet lautaselle piparkakkujen päälle ja tarjoile siirapin kanssa. Tämä resepti vie kielen mukana.

Ruusuvesi-sahrami-halva

2 1/2 dl sokeria
1 dl vettä
3/4 dl ruusuvettä
4-6 sahraminrihmaa
250 g voita
2 1/2 dl vehnäjauhoja

Sulata sokeri veteen pienessä kattilassa. Kun sokeri on sulanut, lisää ruusuvesi ja sahrami ja keitä siirapiksi.
Sulata voi. Lisää jauhot voihin vähitellen ja sekoita taikinaksi. Lisää siirappi hiljalleen ja sekoita huolellisesti.
Kaada taikina kulhoon jäähtymään. Voit kaataa sen suoraan pieniin tarjoilukulhoihin tai kuten mannahalvan, pannulle, jos haluat tarjota halvan kuutioina.

Tahini

5 dl seesaminsiemeniä
1 1/2 dl oliiviöljyä

paahda seesaminsiemenet. Varo, ettei ne pala. Anna jäähtyä n. 20 minuuttia.
Kaada paahdetut seesaminsiemenet tehosekoittimeen, lisää öljy ja sekoita tasaiseksi massaksi. Massan pitäisi olla kuin hyvin löysää kaurapuuroa.
Saat noin 4 dl tahinia.

Seesamihalva

280 g sokeria
1 dl vettä
1/2 sitruunan mehu
3 1/2 dl tahinia

Sekoita tahini kunnolla ennen halvan valmistamista.
Keitä sokeri, vesi, sitruunamehu ja haluamasi mausteet (vanilja, kahvi, kaakao, kardemumma, sahrami...) 115 asteeseen (pehmeä kuulavaihe.) Anna siirapin jäähtyä hetki.
Lämmitä tahini samanlämpöiseksi ja lisää kuumaan sokerimassaan koko ajan vatkaten.
Kun massa on jäähtynyt niin että pystyt käsittelemään sitä paljain käsin, vaivaa taikinaa, kunnes se on sileää ja tasaista.
Käsittele kuin muita halvoja.

(Lopusta tahinista voit tehdä hummusta...)

Porkkanahalva

3 keskikokoista porkkanaa, kuorittuna ja raastettuna
1 l rasvaista maitoa
2 dl sokeria
2 dl mantelijauhoa (kuori kokonaiset mantelit ja jauha)
2 rkl voita
1 tl kardemummaa
1 tl mausteneilikkaa
1 tl muskottia
1 tl kanelia
2 rkl pistaasipähkinöitä, kokonaisia, paahdettuja
2 rkl kuorittuja ja paahdettuja manteleita puolitettuna

Sekoita porkkanaraaste ja maito ja kiehauta. Keitä tunti sekoittaen, kunnes massa on vähentynyt puoleen ja muuttunut paksuksi kastikkeeksi.
Sekoita sokeri massaan ja keitä vielä 10 minuuttia.
Poista lämmöltä ja sekoita mausteet joukkoon.
Kaada tarjoiluastiaan ja koristele pistaaseilla ja manteleilla.

Porkkanahalava
Kookoshalava
Mansikkahalava

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti