sunnuntai 2. joulukuuta 2007

Ketuttaren joulukalenteri 2 - kermakaramellit

Toffee, taffy, caramel, kola, fudge, nekku, knäck, kinuski, butterscotch...

No, mitä eroa näillä on? Oikeastaan vain sokerimassan lämpötila...
Fudge on pehmeintä kermakaramelleista. Jos et käytä etikkaa, viinikiveä tai glykoosia, saat mitä englanniksi kutsutaan "tablet"iksi - fudgea jossa sokeri on kiteistä ja rapisee hampaissa.
Kermakaramelli (kinuskit tai ruotsiksi kola) on seuraava vaihe.
Kermakaramellista (caramel) tulee "Butterscotch"ia, kun siitä keittää enemmän vettä pois. Meillä varmaan sitä sanottaisiin pehmeäksi toffeeksi.
Toffee on kovempaa kuin Butterschotch ja taffy on venytettyä toffeeta.

Caramel on oikeastaan poltettua sokeria, vähän niinkuin meidän nekut.
Nekut on "brittle" englanniksi ja "knäck" ruotsiksi.
Praliini on karamellilla päällystettyä pähkinää, joko kokonaisena tai murskattuna.

Kermakaramelliohjeita 30-luvulta
Kermakaramellit elikkä kinuskit I

1,5 dl paksua kermaa
1,5 dl sokeria
50 g suklaata

Kerma ja sokeri keitetään. Kun sokeri on sulanut, seoksesta otetaan puolet erilleen ja loput keitetään paksuksi puuroksi. Puuro asetetaan jäähtymään, ja kun se on niin jäähtynyt, että sitä voi pidellä käsin, vanutetaan se notkeaksi ja siitä muodostetaan pyöreitä palloja. Suklaalevy sulatetaan erikseen otetussa sokeri-kermaliemessä. Pallot kastetaan siihen yksitellen ja asetetaan kuivumaan.

(Paksuksi puuroksi, joo... siis "kova kuulavaihe".)

Kermakaramellit elikkä kinuskit II

1/2 l hyvää kermaa
200 g sokeria
1 dl siirappia

Kaikki ainekset pannaan kattilaan ja seosta keitetään miedolla lämmöllä kunnes teelusikallinen seosta kymään veteen pantaessa hyytyy kovaksi. Voidaan maustaa vaniljasokerilla.
Seos kaadetaan voidellulle vadille, jäähdytetään ja leikataan neliön tai suorakaiteen muotoisiksi palasiksi.
Valmiit karamellit ladotaan rasiaan. Joka rivin ja kerroksen väliin asetetaan voipaperia, etteivt makeiset tartu toisiinsa.

(Tai sitten istut ja käärit namuja sellofaaniin tai voipaperiin yksitellen yötä myöten, ja vielä kun liimaat jokaiseen pienen, soman kiiltokuvan tai jouluisen tarran, niin avot tulee hyvä joululahja!
Minulla on myös amerikkalainen karamellinkeittokirja "Today's Woman" lehden julkaisema, avuksi kotiyrittäjille. Siinä annetaan neuvoja makeisten valmistamisen lisäksi myös kuinka pannaan business pystyyn, kuinka makeiset pakataan ja pannaan näytille, mistä saa apua yms. Jokainen makeinen asetetaan varovasti poimutettuihin karamellivuokiin ja sitten karamellirasiaan, joka on ensin koristeltu paperipitsillä. Makeiset ladotaan kahteen kerrokseen hyvin tiukkaan (auta pinseteillä jos ei sormet riitä) ja sitten väliin ripotellaan sokeroiduilla orvokeilla ja ruusunlehdillä, muutamalla hopeapallolla ja pitkällä karamellisoidulla ja suklaaseen osittain kastetulla väinönputken suikaleella... Kuinkahan moni kotiyrittäjä välittäisi tänä päivänä tuhlata aikaa, työtä, välineitä ja rahaa moiseen?)

Kermakaramellit III

2 dl kermaa
1 dl siirappia
2 dl sokeria
1/2 dl korppujauhoja
1/2 rkl voita

Kermaa, siirappia ja sokeria keitetään hyvin sekoittaen 40-50 minuuttia kunnes pisara seosta kylmään veteen kastettuna sitkistyy. Korppujauhot ja voi lisätään, seos saa kiehahtaa ja kaadetaan sitten ohuesti voidellulle vadille jäähtymään. Siitä leikataan noin 4 cm:n pituisia, kapeita palasia, jotka asetetaan samanpituisiin, kahdelta reunaltaan vastakkain kierrettyihin paperilevyihin. (Täh?)

Kermakuutiot

3 dl sokeria, mieluiten tummaa kidesokeria
4 rkl siirappia, mieluiten vaaleaa siirappia
5 dl kermaa

Sekoita kaikki aineet kattilassa. Anna kiehua koko ajan sekoittaen kunnes seos on valmista. Varmista pallokokeen avulla (joka on yllä neuvottu).
Kaada seos voidellulla foliolla päällystetylle piirakkavuoalle ja jäähdytä.
Jäähtyneenä kumoa voipaperille ja jaa palasiksi tai voit jakaa seoksen kuumana suoraan makeisvuokiin.

--------------------------------------

New Orleansin praliinit

2 1/2 dl vaaleaa fariinia
2 1/2 dl sokeria
1 1/4 dl kermaa
3 1/2 dl pekaanipähkinöitä puolikkaina
2 rkl voita

sekoita sokerit ja kerma kattilassa ja kiehauta. Anna kiehua kunnes sekoitus on paksua siirappia. (Ei puuroa, tällä kertaa ;-)) Lisää pekaanit ja voi ja jatka keittämistä. (Luultavasti paksuksi puuroksi - ei sanota LOL)
Ota pannu pois levyltä ja anna jäähtyä kymmenisen minuuttia.
Ota seoksesta lusikalla massaa ja pudota palloiksi voidellulle leivinpaperille. Jätä noin 10 senttiä möykkyjen väliin tilaa praliinien levitä. Anna jäähtyä.
Tästä tulee 12 New Orleans praliinia, joten ymmärrät miten isoja möykkyjä teet...

Pähkinämakeiset

2,5 dl sokeria
1,25 dl vaaleaa siirappia
1,25 dl vettä
2,5 dl suolattuja pähkinöitä
1 rkl leivontamargariinia
1tl vaniljasokeria
1 tl ruokasoodaa

Sekoita sokeri, siirappi ja vesi kattilassa, ja kuumenna keskilämmöllä. Sekoita koko ajan kunnes sokeri sulaa kokonaan. Lisää lämpöä ja anna seoksen kiehahtaa.
Palauta lämpö takaisin keskilämmölle ja keitä seosta noin 20 minuuttia tai hiukan vähemmän. Nosta kattila liedeltä ja sekoita siihen pähkinät ja margariini, vaniljasokeri ja sooda.
Jaa seos makeisvuokiin jäähtymään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti