torstai 20. joulukuuta 2007

Ketuttaren joulukalenteri 20 - sekalaista...

Englanninlakupalat (leivonnainen, ei karkkia)

150 g voita paloina
1/2 dl kevytmaitoa
1 dl vaaleaa siirappia
250 g paketti vaniljakeksejä, esim. Marie
3 rkl kookoshiutaleita
375 g lakritsikonvehteja (englanninlakua, all sorts)
200 g tummaa suklaata
30 g kookosrasvaa

Vuoraa ja voitele uunipannu
Sekoita voi, maito ja siirappi. Keitä kunnes voi on sulanut ja seos on tasaista. Kaada isoon kulhoon.
Murskaa keksit ja pilko lakritsit.
Sekoita keksinmurut, kookoshiutaleet ja lakritsinpalat ja sekoita.
Painele taikina pellin pohjalle ja aseta jääkaappiin n. 30 min.
Sulata suklaa ja kookosrasva vesihauteessa. Sekoita kunnes suklaa ja kookosrasva ovat sulaneet ja sekoittuneet.
Kaada taikinalevyn päälle.
Laita takaisin jääkaappiin asettumaan tunniksi.
Leikkaa paloiksi.

------------------------------------



Miten tehdään lakua?

1) keitä siirappi. Siirapin voit maustaa ihan miten haluat, lakritsanjuurella, aniksella, marjoilla, kaakaolla. Käytä tummaa siirappia jos teet mustaa lakua, valkoista sokeria jos teet pastelliväristä lakua.
Keitä siirappi pehmeään kuulavaiheeseen [kylmään veteen pudotettu sokerimassa muodostaa pehmeän pallon, joka sulaa sormissa (http://noidankeittokirja.blogspot.com/2007/11/sokerilampotilataulukko-karkin-keittoa.html)]
2) sekoita joukkoon hieno vehnäjauho koko ajan vaivaten, kunnes taikina irtoaa kattilan reunoista, niin kuin tekisit tuulihattuja. (http://www.kinuskikissa.fi/tuulihatut/)

Lakritsan rakennetta parantaa liivatejauhe, joka sulatetaan sokerimassaan ennen jauhojen lisäämistä. (2 tl liivatetta 1.5 litraan siirappia)

Kaada massa leivinpaperille jäähtymään ja painele tai kauli tasaiseksi levyksi. Massa on hyvin kuumaa. Anna jäähtyä ainakin päivä. Voit kääntää levyn välillä, jotta se kuivuu tasaisesti.
Leikkaa nauhoiksi ja pyöritä nauhat tangoiksi. Leikkaa saksilla suupaloiksi.

Jos teet englanninlakua, kauli kerrokset ohuiksi levyiksi ja kokoa kuumana, jotta ne tarttuvat toisiinsa. Leikkaa paloiksi jäähtyneenä.
Voit lisätä massaan kookoshiutaleita, jotta saat niitä pyöreitä lakuja.
Nonparellipalaset leikataan anismarmelaadilevystä ja pyöritellään nonparelleissa.

--------------------------------------------

Brownie Thins - Ohuet suklaaleivät

6 rkl voita kuutioina
120 g tummaa suklaata hienonnettuna
1 1/4 dl sokeria
1 suuri kananmuna
3 rkl + 1 tl jauhoja
1/4 tl vaniljaesanssia
1/4 tl manteliesanssia
hyppysellinen suolaa
3/4 dl pistaasipähkinöitä hienonnettuna

Esilämmitä uuni 180 asteeseen.
Voitele 2 uunipeltiä.
Sulata voi ja suklaa vesihauteessa tai mikrossa.
Vatkaa sileäksi.
Lisää sokeri ja muna, vatkaa sileäksi.
Kääntele jauhot, esanssit ja suola taikinaan.
Anna taikinan seistä 10 minuuttia.

Lusikoi taikinasta 12 möykkyä kummallekin pellille. Ota voideltu muovikalvo ja levitä se pikkuleipien päälle ja painele möykyt tasaiseksi. Ripottele pistaasiot pikkuleiville. Paista n. 7 min.
Anna pikkuleipien jäähtyä hetki pellillä ja siirrä sitten ritilälle jäähtymään.

------------------------------

Vaahterasokerikaramelli

5 dl puhdasta vaahterasiirappia

Laita siirappi kattilaan ja keitä, kunnes massa saavuttaa 111 asteen lämpötilan (helmivaihe). Ota pois lämmöltä ja anna jäähtyä 40-asteiseksi. Vatkaa massaa puukauhalla useita minuutteja, kunnes massa saa vaalean toffeevärin ja muuttuu jähmeäksi. Painele massa karamellimuotteihin tai muovaile siitä litteitä kakkuja. Anna jäähtyä, kumoa muoteista ja nauti ;-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti