Vegaanivaihtoehtoja Eläinoikeusfoorumista
Laitan nämä tähän, kun ei koskaan tiedä koska ne siivoaa Eläinoikeusfoorumissa ja poistaa reseptit. Siellä on muuten lisää ohjeita...
*kerma korvataan joko kaurakermalla tai vaikka vegaanivaniljakastikkeella
*voi korvataan maidottomalla margariinia
* Muna korvataan joko
- 1 rkl soijajauhetta + 2 rkl vettä = 1 muna
- 1 rkl soijamaitojauhetta + 1 rkl maissitärkkelystä + 2 rkl vettä = 1 muna
- Munanvalkuaisen voi korvata 1 rkl agar-agar-jauhetta sekoitettuna 1 rkl vettä.
Pähkinäsuklaa
100g kasvismargariinia
2dl sokeria
4tl kaakaojauhetta
4rkl vehnäjauhoja
0,5dl siirappia
1dl mantelirouhetta
Sekoita kaikki aineet kattilassa. Kiehauta muutama minuutti. Kaada uunipellille paperin päällä ja anna jäähtyä viileässä. Leikkaa levy haluamasi kokoisiksi palasiksi.
Fudge
4.5 dl sokeria
2.5 dl kaurakermaa
50g maidotonta leivontamargariinia
1 tl etikkaa
* 1.5 ml haluamaasi esanssia (tarkista maku ja lisää tarvittaessa) tai luultavasti esim. vaniljasokerikin käy
Sekoita sokeri ja mahdollinen esanssi isossa kattilassa (n. 3 l), lisää muut aineet ja anna seoksen kuumeta hiljalleen. Kun seos alkaa kuplia, vähennä lämpöä sillä massa palaa helposti. Sekoittele harvakseltaan ja anna olla lämmöllä kunnes seoksen lämpötila on 118 C. Jäähdytä massa astiassa, joka seisoo vadissa. Vatiin kannattaa laittaa kylmää vettä ja jäitä, jos mahdollista. Sekoita koko ajan kunnes massa alkaa paksuta pohjasta. Anna viiletä 75 C:n. Vatkaa massaa vatkaimella vähintään 5 minuuttia, eli kunnes massa on 50 C. Lisää esanssia tarvittaessa. Massa vaalenee ja sakenee edelleen. Kaada massa leivinpaperilla vuorattuun vuokaan ja laita kylmään yön yli. Myöhempää irrottamista helpottaaksesi voit sivellä miedonmakuista öljyä leivinpaperille. Öljy ei saa valua, eli hyvin vähäinen määrä riittää. Kun massa on ollut yön yli jääkaapissa paloittele fudge haluamasi kokoisiin paloihin ja anna kuivua n. 2 h. Säilytä palat muovikelmuun käärittynä tiiviissä astiassa jääkaapissa. Säilyy n. 3-4 viikkoa.
Kahvikaramellit
250 gr jauhettua kahvia
5 dl vettä
650 gr sokeria
1,5 dl kaurakermaa
Kiehauta kahvi vedessä, siivilöi vesi kulhoon.
Lisää sokeri ja kerma ja keitä seosta, kunnes se sakenee.
Kaada voidellulle pellille ja leikkaa jäähtyneenä neliöiksi
Kermatoffeet
2 dl kaurakermaa
2 dl sokeria
1 tl maidotonta leivontamargariinia
Valitse toffeisiin kerma, jonka päiväys on mahdollisimman lähellä "parasta ennen"-päiväystä. Ihan tuoreesta kermasta toffeiden valmistus kestää kauemmin. Mittaa kattilaan kerma ja sokeri. Sekoittele seosta ja keitä napakalla lämmöllä noin 40 minuuttia. Vahdi, ettei seos kuohu yli. Kokeile toffeen sakeutta tipauttamalla kuumaa seosta pieneen kulhoon tai lautaselle, jossa on kylmää vettä. Jos voit pyöritellä seoksesta sormin pallon, toffee on valmista. Sekoita valmiin toffeen joukkoon vielä voinokare. Vuoraa 8 dl:n alumiinifoliovuoka leivinpaperilla ja kaada kuuma toffeemassa vuokaan tai jaa suoraan esim. paperisiin karamellivuokiin. Ripottele heti pinnalle Jäähdytä viileässä.
Kookospusut n. 12 kpl
100g maidotonta leivontamargariinia
3/4 dl pölysokeria
2 tl vaniljasokeria,
3 dl kookoshiutaleita,
tummaa suklaata
ja lisäksi 0,5 dl kookoshiutaleita koristeluun.
Vatkaa margriini, sokeri ja vaniljasokeri kuohkaksi vaahdoksi. Lisää kookoshiutaleet kevyesti käännellen. Anna massan viieltä mahdollisimman kylmäksi. Muotoile massasta palloja ja laita pallot vuokaan tai reunallisen astiaan vieri viereen, pienin välein. Jäähdytä uudelleen, jotta pallot ovat mahdollisimman kylmiä. Sulata suklaa vesihauteessa. Kaada sulaa suklaata pallojen päälle varoen tai upota pallot kokonaan suklaaseen. Kun suklaa on melkein jähmettynyt, ota pallot lusikalla pieniin muffinssipaperivuokiin ja ripottele päälle kookoshiutaleita.
Nekut
2 dl kaurakermaa
2 dl sokeria
2 dl siirappi
1/2 dl korppujauhoja
1 dl mantelirouhetta
2 rkl maidotonta leivontamargariinia
Mittaa kerma, sokeri ja siirappi paksupohjaiseen teräskattilaan.
Keitä aineksia koko ajan pohjia myöten sekoittaen, kunnes seos alkaa tulla paksuksi.
Massa on valmista, kun kylmään veteen tiputettu tippa pysyy koossa ja siitä saa muovailtua sormien välissä pallon.
Lisää massaan sitten korppujauhot ja mantelirouhe sekä lopuksi voi ja sekoita kunnolla.
Kaada kuuma massa pieniin vekattuihin karkkivuokiin tai leivinpaperista käärittyihin tötteröihin, jotka voi asetella pystyyn lumella täytettyyn astiaan.
Nekuista syntyy aitoja tikkunekkuja, kun laitat vielä hammastikun pystyyn tötteröön
Nopeat mantelipallot
(20 annosta)
3 rkl vehnäjauhoja
4 rkl sokeria
1 rkl kaakaojauhetta
1/2 dl mantelirouhetta
3 rkl vaahterasiirappia
2 rkl (n. 30 g) maidotonta leivontamargariinia
Sekoita vehnäjauhot, sokeri, kaakaojauhe ja mantelirouhe keskenään mikroaaltouunin kestävässä korkeareunaisessa kulhossa. Lisää vaahterasiirappi ja pehmeä rasva. Sekoita tasaiseksi massaksi. Kuumenna mikrossa ilman kantta täydellä teholla (600 W) 2 minuuttia. Sekoita seos tasaiseksi. Kaada seos leivinpaperille, jaa jäähtyneenä ruutuihin ja pyörittele käsin palloiksi. Säilytä kylmässä.
Porkkana-kookoshalva
500 g porkkanoita raastettuna
2 rkl öljyä tai margariinia
1 dl sokeria
1 dl kookosmaitoa
2 tl kardemummaa
1 dl korintteja tai rusinoita
1 dl mantelijauhetta tai –rouhetta
Koristeluun:
pistaasipähkinöitä
Kuori ja raasta porkkanat.
Kuumenna rasva kattilassa ja kypsennä porkkanaraastetta paksupohjaisessa kattilassa, kunnes neste on haihtunut ja raaste saanut hieman väriä.
Lisää sokeri, maito, kardemumma, korintit sekä mantelijauhe. Keitä noin 15 minuuttia usein sekoitellen, kunnes seos sakenee puuromaiseksi.
Tarjoa jäähdytettynä jälkiruokana esim. jäätelön, tai teen kanssa.
Toffee
2 dl kaurakermaa
2 dl sokeria
0,5 dl vaaleaa siirappia
1 rkl kaakaojauhetta
25 rkl maidotonta leivontamargariinia
Laita ainekset kattilaan. Keitä kasaan sekoittaen koko ajan, jotta väri pysyy tasaisena. Kaadetaan leivinpaperin päälle. Jäähdyttyään kolautetaan palasiksi.
Suklaasuukot
4 dl pölysokeria
1 dl vettä
½ tl etikkaa
3-4 tippaa piparminttuöljyä
50 g tummaa suklaata
Keitä sokeria, vettä ja etikkaa pienessä kattilassa, kunnes pisara hieman jäähtynyttä lientä tuntuu venyvän lankamaisia rihmoina sormien välissä.
Kaada liemi kulhoon, lisää piparminttuöljy ja sekoita haarukalla sakeaksi.
Levitä massa nokareiksi leivinpaperille. Jos se kovettuu kesken työn, saat sen notkeaksi kuumassa vesihauteessa.
Anna nokareiden kovettua.
Sulata suklaa vesihauteessa ja pane pisara sulaa suklaata jokaisen minttunapin pinnalle.
Pakkaa kovettuneet makeiset tiiviiseen tölkkiin.
Suklaamakeiset
1½ dl sokeria
1 dl siirappia
100 g tummaa suklaata
1 rkl vaniljasokeria
1 dl tomusokeria
60-100 g manteleita, osa jauhettuna ja osa rouhittuna
2 rkl maidotonta leivontamargariinia
Rouhi suklaa.
Sekoita sokeri, siirappi ja suklaarouhe paksupohjaisessa kattilassa.
Kiehauta seos, vähennä lämpöä ja keitä noin 20 minuuttia kunnes seos on puuromaista.
Heiluttele kattilaa välillä, mutta älä sekoita liikaa, ettei seos paakkuunnu.
Seos on sopivan sakeaa, kun muutama pisara jähmettyy kylmässä teelusikassa.
Ota kattila liedeltä.
Lisää vaniljasokeri, tomusokeri, mantelit ja voi. Sekoita voimakkaasti.
Kaada seos öljyttyyn vuokaan (15 cm x 25 cm).
Leikkaa jähmettynyt levy neliöiksi.
Aika vain parantaa makeisten makua
Suklaakierteet
100g tummaa suklaata
1 tl maidotonta leivontamargariinia
Valmistus
Suklata suklaa ja voi vesihauteessa tai mikroaaltouunissa.
Levitä seos ohueksi levyksi leivinpaperin päälle.
Leikkaa jähmettynyt levy noin 5 cm:n levyisiksi suikaleiksi.
Työnnä suorapäisellä lastalla suikaleet rulliksi.
Pekaanitoffeet
150g leivontamargariinia
2 ½ dl sokeria
2 ½ dl fariinisokeria
1dl kaurakermaa
2 ½ dl kauramaitoa
4dl rouhittuja tai halkaistuja pekaanipähkinöitä
2 rkl vaniljasokeria
Sulata margariini, sokeri, fariinisokeri ja kerma kattilassa.
Kiehauta seos korkealla lämmöllä koko ajan sekoittaen.
Lisää maito ja keitä vielä viisi minuuttia koko ajan sekoittaen.
Laske lämpötilaa ja keitä vielä viisi minuuttia koko ajan sekoittaen.
Lisää vaniljasokeri ja pähkinät.
Sekoita edelleen ja keitä vielä 15-20 minuuttia.
Nosta kattila lämmöltä ja jaa makeisvuokiin jäähtymään.
Rommikirsikka- toffeet
100-150 g säilöttyjä kirsikoita
2 tl rommiesanssia (varmaan oikeakin rommi käy)
2 1/2 dl kaurakermaa
4 dl sokeria
50 g leivontamargariinia
1 dl siirappia
Puolita kirsikat ja kaada rommiesanssi puolikkaiden päälle kulhoon. Anna kirsikoiden maustua.
Mittaa kattilaan kerma, sokeri, voi ja siirappi. Keitä sekoitellen, kunnes seos saavuttaa 120 asteen lämpötilan. Ota kattila pois liedeltä ja laita 3-4 minuutiksi astiaan, jossa on kylmää vettä. Vuoraa suorakaiteen muotoinen vuoka leivinpaperilla ja sivele paperi pienellä määrällä öljyä.
Kun massa alkaa kattilan pohjassa selvästi saostua, ota kattila vesiastiasta. Vatkaa toffeeta sähkövatkaimella noin viisi minuuttia. Lisää joukkoon rommilla maustetut kirsikat ja kaada massa leivinpaperin päälle vuokaan. Anna kovettua kylmässä. Paloittele toffee tarjolle.
Vanhan ajan kermakarkit
5 dl sokeria
2,5 dl siirappia, mieluiten vaaleaa siirappia
4 rkl leivontamargariinia
2,5 kaurakermaa
6 tl vaniljasokeria
Vuoraa reunallinen peruspiirakkavuoka foliolla ja voitele folion pinta öljyllä.
Sekoita sokeri ja siirappi kattilassa ja keitä niitä miedolla lämmöllä, kunnes seos kiehuu.
Sekoita koko ajan ja voit pyyhkiä välillä kattilan reunat kostealla rievulla kiteytymisen estämiseksi tai vältä ainakin kiteytyneiden reunojen sekoittamista mukaan seokseen.
Jatka keittämistä vielä vähän aikaa senkin jälkeen, kun tipautat sitä pisaran kylmään veteen ja saat muotoiltua pisarasta pallon. Seos ei ole siis vielä valmista tässä vaiheessa, vaan voit jatkaa keittämistä senkin jälkeen n. 10 min.
Ota sitten kattila pois levyltä ja lisää siihen vähitellen rasva.
Palauta kattila levylle, jatka sen keittämistä ja kiehauta samalla toisessa kattilassa kaura- tai soijakerma.
Lisää kiehuva kerma vähitellen kiehuvaan karamellimassaan.
Keitä tätä uutta seosta kunnes pisara kylmässä vedessä muotoutuu sormissasi palloksi ja anna sitten seoksen jäähtyä hetki kattilassa viileällä levyllä.
Sekoita joukkoon vaniljasokeri.
Kaada massa vuokaa ja anna jähmettyä vähintään yön yli.
Kumoa massa voipaperin päälle ja leikkaa se sopiviksi paloiksi.
Kääri voipaperiin tai sellofaaniin ja säilytä viileässä.
Suklaamakeiset
150 g leivontasuklaata
1 ½ dl sokeria
1 rkl siirappia
1 dl kaurakermaa
½ dl pähkinävoita tai suklaalevitettä
Sekoita sokeri, siirappi ja kerma kattilassa ja anna kiehua miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes seos on valmista. ( Varmista palloutumisen avulla, joka on neuvottu alussa).
Ota valmis seos pois levyltä ja lisää siihen suklaalevite.
Lisää vielä suklaa, jonka olet sulattanut välillä sekoittaen joko mikrossa tai vesihauteessa.
Jaa tahna makeisvuokiin ja jäähdytä sekä säilytä viileässä, esim. jääkaapissa.
Kookospallot
100 g leivontamargariinia, jonka tulisi olla mahdollisimman suolatonta
½ dl hunajaa
1 ½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 rkl kaakaojauhetta
yhden sitruunan raastettu kuori
3 dl kookoshiutaleita
Sekoita huoneenlämpöinen margariini, hunaja ja sokeri hyvin kulhossa.
Lisää sitten vielä kookoshiutaleet sekä loput aineet.
Anna seoksen jähmettyä jääkaapissa vähintään kaksi tuntia.
Pyörittele kylmästä massasta palloja ja kierittele ne vielä halutessasi kookoshiutaleissa.
Säilytä pallot jääkaapissa.
Suklaapallot
200 g leivontasuklaata
60 g kookosrasvaa
¾ dl kaurakermaa
Sulata suklaa mikrossa varovaisesti välillä sekoittaen.
Sulata kookosrasva kattilassa ja sekoita suklaa ja kookosrasva toisiinsa.
Nosta seos jääkaappiin jäähtymään, mutta älä anna sen kovettua ihan kovaksi, vaan jäähdytys riittää.
Vatkaa massaa sähkövatkaimella ja lisää kerma vähitellen.
Muotoile massasta palloja. ( Ja jos et ole vegaani, voit pyöritellä ne tässä vaiheessa strösseleissä.)
Laita pallot voipaperille ja anna jäähtyä.
Säilytä jääkaapissa.
Suklaahedelmät tai suklaamysli
kuivattuja hedelmäpaloja
tai
rouhittuja pähkinöitä
tai
mysliä
tai
manteleita
250 g suklaata
½ dl kauramaitoa
Levitä runsas kerros pähkinöitä, hedelmäpaloja, mysliä tai manteleita piirakkavuokaan leivinpaperille. Sulata suklaa kuumaan maitoon ja kaada seos pähkinöiden ja hedelmäpalojen päälle.
Anna jähmettyä ja murra paloiksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti