perjantai 14. joulukuuta 2007

Joulusima

8 l vettä
1 kg fariinisokeria (voit korvata osan fariinisokerista raakasokerilla, muskovadasokerilla, tai ihan tavallisella sokerilla)
1/2 dl siirappia
1 dl omenamehutiivistettä
10-15 humalankukkaa
2 tl vaniljaesanssia tai vaniljapalko
pala lakritsanjuurta tai 1 rkl anista
1 rkl inkivääriä tai pala tuoretta inkivääriä
1 rkl muskottia
1 maustemitallinen hiivaa
Haluttaessa sokeriväriä - en tiedä saako sitä Suomesta, Ruotsista sitä saa nimellä "sockerkulör".

Vähän sokeria ja muutama rusina pullotukseen.
----

Mittaa sokeri ja siirappi sankoon tai muuhun sopivaan astiaan. Lisää omenamehutiiviste, humalankukat ja mausteet. Kiehauta puolet vedestä, kaada ainesten päälle ja sekoita, kunnes sokeri liukenee. Lisää loput vedestä kylmänä. Lisää kädenlämpöiseen nesteeseen hiiva pieneen nestemäärään liuotettuna.

Ole varovainen hiivan kanssa! Sitä tarvitaan HYVIN VÄHÄN, muuten valmiiseen simaan jää ikävä hiivan maku ja se saa hiukan liikaa "ytyä", siitä tulee liian alkoholipitoista ja se räjäyttää pullot...

Sima saa käydä huoneenlämmössä 12-24 tuntia, jonka jälkeen siivilöit sakat ja "roskat" pois.
Jaa puhtaisiin pulloihin vajaa teelusikallinen sokeria ja muutama rusina ja pullota sima.
Sulje pullot ja säilytä jääkaapissa tai viileässä kellarissa.
Sima on valmista riittävän viileässä säilytettynä viikon kuluttua ja parhaimmillaan kahden viikon kuluttua.

Sima muuten käy viileässäkin, joten varaudu paineeseen pulloissa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti