keskiviikko 12. joulukuuta 2007

Ketuttaren joulukalenteri 12 - toffeeta

"Saltwater taffy"

Minua kiinnostaa karkinvalmistus - olenkin oikea sokerirotta - ja kun amerikkalaiset ovat puhuneet "saltwater taffystä", olen kuolla uteliaisuudesta. Kuulostaa salmiakki-toffeelta ;-)

Se ei ole kuitenkaan suolaista, kuten nimi antaa epäillä... Kukaan ei enää tiedä mistä nimi tulee, mutta suosittu tarina menee näin:
David Bradleyn karkkikauppa ja varasto kastuivat läpimäräksi Atlantin tulviessa 1883. Pieni tyttö tulee kauppaan kysymään voiko ostaa toffeekaramelleja, mihin kaupanomistaja ärtyisänä vastaa "on suolavesitaffya... pidä hyvänäsi..." Tyttö otti karamellit ja juoksi iloisena jakamaan ystävilleen. Mr. Bradleyn äiti sattui kuulemaan keskustelun ja ihastui nimeen "suolavesitaffy", ja niin siitä lähtien kaikki kaupassa myytävä toffee oli nimeltään "Salt Water Taffy".
Totta vai ei, kuka tietää... Voi olla että karamelli tunnetaan tällä nimellä siksi että se oli hyvin suosittu Atlantin rannikko-lomapaikoissa...

Suolavesitaffi on ns. vedetty karamelli. Siis se vedetään muotoon, vähän kuin kiinalaiset vetävät nuudeleita.

tarvitset:
* 5 dl sokeria
* 2 rkl maissitärkkelystä (antaa mukavan, pehmeän koostumuksen)
* 2 1/2 dl glukoosisiirappia (estää sokerin kiteytymisen)
* 2 dl vettä
2 rkl voita
1 tl suolaa
1/4-1 tl makuainetta, esim. vaniljaesanssia, minttuöljyä yms.
karamelliväriä, jos haluat

* Jos et löydä glukoosisiirappia, keitä se itse: 2 1/2 dl hedelmäsokeria + 2 rkl vettä = 2 1/2 dl glykoosisiirappia tai käytä juoksevaa siirappia, jos maku ei sinua häiritse. (Minä itse INHOAN hunajaa. YÖK!)

* ÄLÄ EDES YRITÄ TEHDÄ TAFFIA PILVISENÄ PÄIVÄNÄ!
Äläkä kesällä. Lue Laura Ingalls Wilderin "Farmarin poika" ja kuinka lapset ollessaan yksin kotona yrittivät tehdä karkkia...

Sekoita sokeri ja maissitärkkelys kattilassa.
Sekoita joukkoon glukoosisiirappi, vesi voi ja suola.
Laita kattila levylle ja hämmennä kunnes sokeri sulaa.
Jatka hämmennystä kunnes massa alkaa kiehua, anna sen sitten saavuttaa 130 asteen lämpötila (tai pehmeä nekkuaste) siihen koskematta. (Sokeri kiteytyisi puukauhan varteen ja pilaisi karamellisi.)

* Laita kansi kattilan päälle aina välillä jotta vesihöyry tiivistyessään ja valuessaan kattilan reunoja alas pesee kiteytyneen sokerin reunoilta. Muuten sokerikiteet saattavat tippua sokerimassaan ja aloittaa kiteytymisen.

Kun sokerimassa on saavuttanut oikean lämpötilan siirrä se hellalta ja lisää haluamasi väri- ja makuaineet. Sekoita varovasti mutta hyvin ja kaada massa voidellulle marmorilevylle (tai pellille) jäähtymään.

Kun taffi on jäähtynyt niin että pystyt käsittelemään sitä, voitele kätesi ja ala vetää ja venyttää karamellimassaa. Aloitat kokoamalla massan paksuksi tangoksi, otat lujan otteen molemmista päistä ja venytät. Siirrä tangon päät yhteen ja jatka venyttämistä ja taittamista kunnes taffisi on vaaleaa ja satiinimaisen kiiltävää. Se vie 10-15 minuuttia.
Pyöritä taffiköytesi voidellulla pellillä (tai marmorilevyllä ;-)) tasapaksuksi tangoksi ja leikkaa paloiksi voidelluilla saksilla.
Anna makeisten kuivua puolisen tuntia ja kääri ne sitten vahapaperiin tai sellofaaniin.

-----------------------------

Siirappitaffy

2 1/2 dl tummaa siirappia
2 tl etikkaa
2 1/2 dl sokeria
mm suolaa
2 rkl voita

Voitele leivinpaperi. (Tai käytä silikoniliinaa)
Sekoita siirappi, etikka, sokeri ja suola kattilassa. Sekoita kunnes sokeri on sulanut ja anna sitten kiehua itsekseen kannen alla kunnes sokerimassa saavuttaa kuulavaiheen. (115 astetta). Lisää voi nokare kerrallaan ja keitä kunnes massa on 135 asteista.
Anna massa jäähtyä hetki ja kumoa sitten leivinpaperille. Anna massan jäähtyä hetki lisää ja ala sitten liikutella sitä. Nosta massaa reunoilta keskelle arkkia paistolastalla tai puulusikalla. Kun massa on niin lämmintä ettet polta käsiäsi siinä, ota se käsiisi ja ala "vetää" massaa. Venytä massa käsiesi välissä pitkäksi tangoksi ja siirrä sitten tangon molemmat päät toiseen käteen, ota tangon puoliväli toiseen ja venytä. Jatka kunnes massa muuttuu himmeäksi, helmiäishohteiseksi, tasaiseksi ja joustavaksi. (vie noin 15-20 minuuttia)
Leikkaa karkeiksi.

-----------------------------------------

Mikrotoffeet


2 1/2 dl pähkinärouhetta
2 1/2 dl fariinisokeria
1 dl voita
3 rkl vettä
1 dl suklaanappeja (sellaisia pieniä... suklaahippuja?)

Vuoraa pannu voidellulla leivinpaperilla.
Ripottele pähkinärouhe pannulle
Sekoita fariinisokeri, voi ja vesi mikronkestävässä kulhossa.
Mikraa täydellä teholla 5-6 minuuttia, sekoittaen 2 minuutin välein, kunnes seos on paksua.
Sekoita ja kaada pähkinöiden päälle.
Ripottele suklaahiput toffeen päälle.
Peitä vuoka foliolla ja anna jäähtyä 5 minuuttia.
Avaa vuoka ja levitä suklaa tasaisesti toffeen päälle.
Anna jäähtyä kunnolla.
Kopauta levy pannulta ja taita paloiksi

---------------------------

Maailman paras toffee

100 g voita
2 dl vispikermaa
3 dl sokeria
1 dl vaaleaa siirappia
1 tl vaniljasokeria

appelsiinitoffee:
2 appelsiinin raastettu kuori
1 sitruunan raastettu kuori

Limettitoffee:
2 limetin raastettu kuori

pistaasitoffee:
1 dl hienonnettuja, paahdettuja pistaasipähkinöitä

piparkakkutoffee:
2 tl piparkakkumausteita

suklaatoffee:
2 rkl kaakaota

kardemummatoffee:
2 tl kardemummaa

inkivääritoffee:
1 tl inkivääriä

Sulata voi kattilassa.
Sekoita joukkoon kerma, sokeri, siirappi ja vaniljasokeri ja anna kiehua noin 15-30 minuuttia. Sekoita kunnes sokeri on sulanut, anna sen jälkeen seoksen kiehuskella itsekseen. Vahdi, ettei se kiehu yli laidan.
Kun sokerimassa on saavuttanut 120-125 asteen lämpötilan (kuulavaihe) ota sokerimassa levyltä, anna sen jäähtyä hetki ja lisää mausteet, jos haluat. Toffee on hyvää maustamattomanakin.
Kaada leivinpaperilla vuoratulle ja öljytylle pellille ja anna jäähtyä.
Leikkaa paloiksi ja kääri toffee voipaperiin.

toffee kotikokki.netistä
Juha-Matti Saarion toffeekarkit
Fransun napero-kermatoffeet
Paakari.netin toffeet
puolukkatoffee Oatlystä
Kahvikasarin toffee samoin kaurakermasta
Toffee Makuhetkiä-blogista
Hellapoliisin salmiakkitoffee
 ja turkinpippuritoffee


Makun suomi24 keskustelupalstalta löytyi:

2dl maitoa
1,75dl sokeria
4rkl voita tai margariinia (väh.60%rasvaa)
3rkl siirappia

Sekoita kaikki ainekset paksupohjaisessa kattilassa.
Kuumenna levy(kuumuusaste 4). Nosta kattila levylle ja keitä n.30 minuuttia koko ajan pohjaa myöten sekoittaen. Toffee on valmista, kun pudotat tipan sitä kylmään veteen. Tällöin toffeen tulisi jähmettyä. Tai kunnes se alkaa olla sakeaa. Jos keität liian pitkään, tulee toffeesta kivikovaa.
Kaada toffee leivinpaperin päälle ja anna jäähtyä rauhassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti