(kahdelle hengelle)
2 keltuaista
1 rkl tomusokeria
1 dl kermaa
1 dl maitoa
1/2 dl konjakkia tai rommia
Sekoita kattilassa keltuaiset ja sokeri. Lisää kerma ja maito. Kuumenna seosta kunnes se sakenee, mutta älä päästä kiehumaan. Lisää alkoholi, sekoita ja kaada laseihin.
1 rkl tomusokeria
1 dl kermaa
1 dl maitoa
1/2 dl konjakkia tai rommia
Sekoita kattilassa keltuaiset ja sokeri. Lisää kerma ja maito. Kuumenna seosta kunnes se sakenee, mutta älä päästä kiehumaan. Lisää alkoholi, sekoita ja kaada laseihin.
"1 cup" on 2 1/2 dl ja "liquid ounce" on n. 1/3 dl.
Yhteen kupilliseen menee 16 ruokalusikallista.
Yhteen kupilliseen menee 16 ruokalusikallista.
Eggnog on muuten suomeksi "munatoti", vaikka meikäläisten munatoti on vähän erilainen; muna ja sokeri vatkataan vaahdoksi, jatketaan vatkaamista kun lisätään kiehuvaa vettä ja sitten lisätään aika tujaus konjakkia (tai rommia tai jotain muuta vahvaa alkoholijuomaa.)
Lapsille sopivan "munatotin" saa vatkaamalla munan ja sokerin vaahdoksi ja lisäämällä kiehuvaa maitoa vatkaten kunnes kuppi on täynnä. (Sitä voi kutsua hoppenpoppeliksi ;-))
"Karitsanvilla" on glögin keskiaikainen sukulainen, ja tehdään siideristä.
Tee omenasekoitus pari päivää etukäteen, jotta maut ehtivät kehittyä :-)
Omenaseos:
7,5 dl siideriä
3 omenaa
0,5 dl sokeria
1 mm muskottia
1 mm kanelia
1 mm inkivääriä
Tarjoiluun
7,5 dl siideriä
2 dl vispikermaa
0,5 tl fariinisokeria
1 mm suolaa
Tee omenaseos:
Kuori omenat, poista siemenkodat ja leikkaa paloiksi. Keitä palat pehmeiksi sokerilla ja mausteilla maustetussa siiderissä. Soseuta omenanpalat haarukalla kattilan reunaa vasten ja keitä kunnes omenat on ihan hajalla.
Tarjoiltaessa:
Vatkaa kerma pehmeäksi fariinisokerin ja suolan kanssa. Sekoita omenaseos siideriin ja lämmitä (älä anna kiehua).
Tarjoile mukista kermanokareen kera.
Karamelliomenasiideri
1) vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi ja mausta rommilla, kanelilla ja sokerilla
2) keitä karamelli - paahda sokeria kuivalla pannulla kunnes sokeri alkaa ruskettua reunoilta, sitten siirtelet sulaa sokeria kuivan joukkoon hiljalleen, älä sekoita, koska sitten saat sokerimöykkyjä. Paahda kunnes sokeri on meripihkan väristä karamellia ja tuoksuu karamellilta. Jos poltat sokerin, heitä se pois ja aloita uudestaan. Poltettua sokeria ei voi pelastaa eikä käyttää, se maistuu hirveältä ja pilaa kaiken mihin sitä laittaa.
Jos haluat, voit tehdä kinuskia vatkaamalla joukkoon voita ja kun sekoitus on hieman jäähtynyt, kermaa, jotta saat juoksevan kastikkeen. Voit myös tehdä karamellikastikkeen lisäämällä hiukan vettä jotta karamellisi tulee juoksevaksi.
3) lämmitä hyvää siideriä kattilassa kuin glögiä. Kun siideri on lämmintä, nosta lusikallinen karamellia jokaiseen lasiin, kaada kuuma siideri päälle ja nosta lusikallinen kermaa hatuksi, tomuta vähän kanelia koristeeksi ja nauti.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti