perjantai 7. joulukuuta 2007

Ketuttaren joulukalenteri 7 - taateleita

Itämaiset taatelimakeiset

2 dl seesaminsiemeniä
2 dl pehmeitä, mehukkaita taateleita
1/2 dl hunajaa

Jauha siemenet ja kaada kulhoon.
Poista taateleista kivet ja saksi pieniksi. Sekoita seesaminsiemeniin.
Lisää hunaja ja sekoita yvin.
Muovaile makeisiksi.
Säilytä jääkaapissa.

Inkivääri-taatelipyramidit

3/4 dl hillottua inkivääriä, hienonnettuna
1 dl taateleita, hienonnettuna
2 tl konjakkia
85 g tummaa suklaata, hienonnettuna
kookoshiutaleita

Sekoita inkivääri, taatelit ja konjakki pienessä kulhossa ja anna imeytyä tunnin ajan.
Muodosta massasta pieniä pyramidejä ja laita leivinpaperille kuivumaan. Anna kuivua n. 1 tunti.
Sulata suklaa ja valuta lusikallinen sulaa suklaata joka pyramidin ylle.
Jos haluat, koristele kookoshiutaleilla. Minusta on vähän turhaa.

Säilyy ilmatiiviissä rasiassa jopa kolme viikkoa.

Taatelimakeiset (n.50 kpl)

200g kuivattuja, kivettömiä taateleita
50g saksanpähkinöitä
50g manteleita
tomusokeria

Hienonna ainekset ja sekoita ne kulhossa käsin. Ripottele työtasolle tomusokeria. Pyöritä hedelmätahna pitkäksi n.2 cm paksuksi tangoksi. Leikkaa tanko paloiksi ja kierittele palat tomusokerissa. Säilytä viileässä.

Suklaa-marsipaanitaatelit

200 g pehmeitä, kivettömiä taateleita
125 g marsipaania
150 g tummaa suklaata 70 %
150 g valkoista suklaata
(pieniä paperisia makeisvuokia)

Levitä taatelit puhtaalle leikkuulaudalle. Leikkaa jääkaappikylmästä marsipaanista reilun puolen sentin viipaleita. Leikkaa ne kolmeen osaan. Avaa taatelit ja täytä marsipaanilla.

Pane täytetyt taatelit kannelliseen, ilmatiiviiseen rasiaan ja pakasta yön tai päivän ajan.

Paloittele kuorrutusta varten suklaa teräs- tai posliinikulhoon. Kuumenna vettä pienessä kattilassa. Kun vesi alkaa kiehua, nosta kattila levyltä. Nosta kulho kattilan päälle, kulhon pohja ei saa koskea veteen, ja anna suklaan sulaa hitaasti välillä sekoittaen. Voit nostaa kattilan tarvittaessa takaisin hieman jäähtyneelle levylle, mutta vesi ei saa kiehua. Suklaan joukkoon ei saa missään vaiheessa joutua yhtään vettä, koska silloin suklaa kokkaroituu.

Kun suklaa on kokonaan sulanut, ota taatelit pakastimesta. Upota kahden haarukan avulla taateli kerrallaan nopeasti suklaaseen. Anna liian suklaan valua pois haarukan päällä. Nosta taatelit varovasti mataliin kannellisiin rasioihin. Sulje kannet tiiviisti. Säilytä kuivassa viileässä paikassa tarjoiluun asti.

Koristele taatelit vähän ennen tarjoilua valkoisella Minut block -suklaalla, katso sulatusohje pussista. Anna koristelun jähmettyä.
Ellet löydä kaupasta pieniä makeisvuokia, voit asetella taatelit yhtä hyvin sellaisenaan tarjoiluvadille.
Tarjoa suklaataatelit samana tai seuraavana päivänä tai mahdollisimman pian valmistuksen jälkeen, jolloin ne ovat kauneimmillaan. Suklaapinta harmaantuu helposti, mikä johtuu sokerin kristalloitumisesta. Se ei vaikuta makuun.

Leilan tuhannen ja yhden yön taatelit

12 pehmeää taatelia
100 g marsipaania (mantelimassaa)
1 tl appelsiininkukkavettä
25 g paahdettuja mantelilastuja
6 tl hasselpähkinä-suklaa-levitettä
200 g hyvää tummaa suklaata
lehtikultaa koristeeksi

Viillä taatelit päästä päähän ja poista kivi.
Raasta mantelimassa ja mausta se appelsiininkukkavedellä. (Appelsiininkukkavesi on aika erikoista, ja parfyymituoksu saattaa olla liian "eksoottista" suomalaiseen makuun. Saattaa myös olla vaikeaa löytää appelsiininkukkavettä, joten voit korvata tämän esim. liköörillä, rommilla, konjakilla tai whiskillä)
Sekoita mantelilastut varovasti marsipaaniin.
Voitele taatelit pähkinäsuklaalevitteellä (n. 1/2 tl joka taateliin)
Jaa mantelimassa 12 osaan ja pyöritä ne pitkuloiksi ja paina taateleihin.
Sulata suklaa ja kastele taatelit suklaaseen.
Ripottele lehtikulta taateleille ja anna jäähtyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti