tiistai 4. joulukuuta 2007

Ketuttaren joulukalenteri 4 - suklaakonvehdit

On isoisäni syntymäpäivä... hän syntyi 106 vuotta sitten, ja kuoli 14 vuotta sitten... Kaipaan häntä kovasti.
En tiedä mitään karkeista hän söi vuosisadan alussa joulun aikaan... En tiedä edes söikö hän karkkeja. En tiedä mistä karkeista hän piti eniten, mutta isoisän luona tarjoiltiin aina suklaakonvehteja isosta rasiasta.

Hallattaren karkkiohjeita
Herkkupuodin joulukonvehdit
Suklaan temperointi

Kinuskitäytteiset suklaamakeiset:
(n. 25 kpl)

100 g vaaleaa suklaata
1 dl   kuohukermaa
½ dl  vaaleaa siirappia
½ dl  kide- tai ruokosokeria
1 rkl kaakaojauhetta

Sulata suklaa mikroaaltouunissa tai vesihauteessa. Vuoraa sillä noin 25 pientä metallivuokaa.
Sekoita kaikki kinuskin ainekset mikroaaltouunin kestävässä lasikulhossa ja kuumenna täydellä teholla (600–700 W).
Sekoita. Keitä vielä 2 minuuttia.
Voit myös keittää kinuskin kattilassa liedellä.
Anna kinuskin jäähtyä hieman, ennen kuin jaat sen vuokiin.
Peitä sulatetulla suklaalla.
Säilytä jääkaapissa.

Tällä tavalla voit tehdä millä tahansa täytettyjä suklaakonvehteja. Voit täyttää suklaakuoren esim. liköörillä tai fondantilla

Fondant - sokerimassa
5 dl sokeria
1 1/2 dl vettä
1 tl etikkaa, glukoosisiirappia tai viinikiveä

Sekoita sokeri ja vesi kattilassa. Keitä sekoittaen kunnes sokeri on sulanut. Kun seos alkaa kuplia lisää etikka. Kun seos saavuttaa 115 asteen lämpötilan (pehmeä kuulavaihe). Laita kattila kylmään veteen jäähtymään, ja kun kupliminen on lakannut, kaada voidellulle marmorilevylle, silikoniliinalle tai voidellulle uunipellille. Kun seos on jäähtynyt sen verran että pystyt pitämään sormea siirapissa, ala sekoittaa massaa puulusikalla, piirtäen kahdeksikkoja. Ota mukaan massa kaikkialta, älä unohda reunoja.
Kun massa muuttuu valkoiseksi ja saat kerättyä sen "taikinaksi", tee niin ja vaivaa sitä käsin kunnes massa on sileää ja tasaista. Laita massa kulhoon, kostuta keittiöpyyhe ja levitä se kulhon yli ja anna massan seistä vähintään tunnin ajan. Tunnin kuluttua ota massa esille ja vaivaa se uudelleen sileäksi ja tasaiseksi. Laita lasipurkkiin ja jääkaappiin odottamaan käyttöä.

Kun täytät suklaamakeisia tällä massalla, lämmitä pieni määrä juoksevaksi kattilassa, lisää maku- ja väriaineet jos haluat, anna sen jäähtyä hetken (kuuma massa sulattaa suklaasi) ja täytä suklaakuoret. Jos haluat voit lisätä massaan vähän nestettä, esim. appelsiinilikööriä tai -mehua, jos teet appelsiinifondant-täytteen.

"Raaka" sokerifondant (pomada)

1 dl maitoa
2 dl sokeria
2 rkl voita
---
1 dl voita
1 tl vaniljaa
1/4 tl suolaa
1 1/2 l tomusokeria (750 g)

Keitä maitoa, sokeria ja voita kunnes saat 2 dl nestettä.
Vaahdota voi, vanilja ja suola. Lisää maitoseos ja sekoita hyvin. Lisää sokeri vähän kerrallaan kunnes sekoitus on hyvin paksua ja jäykkää.
Kaada massa pöydälle ja vaivaa sekaan lisää sokeria kunnes massa ei enää ole tahmeää.
Vaivaa massa sileäksi.

Tässä Marien Sekasopasta kuvasarja-ohje.

Makuehdotuksia:

* vaivaa massaan 3 dl kookoshiutaleita
* Käytä vaniljan sijaan muutama tippa karvasmanteliöljyä tai muuta makuesanssia
* Pilko kakkukirsikoita pieniksi paloiksi ja sekoita massaan
* sekoita massaan 2-3 dl pilkottuja pähkinöitä
* Laita 2 dl rusinoita kulhoon ja kaada päälle n. 2 dl rommia. Anna marinoitua vähintään 2 tuntia. Siivilöi rommi rusinoista ja sekoita rusinat sokerimassaan. (Voit korvata osan maidosta rommilla...)


tuorejuustotäyte

250 g voita
220 g tuorejuustoa
1 1/2 kg tomusokeria
1 dl pähkinärouhetta
1 dl sukaattia (voit käyttää hedelmäkarkkejakin)
1 dl rusinoita
1/4 tl haluamaasi aromiöljyä

Vatkaa voi ja tuorejuusto vaahdoksi. Lisää tomusokeri hiljalleen. Lisää pähkinät, hedelmät tai hedelmäkarkit ja mauste.
Täytä suklaakuoret tällä tai muovaile haluamallasi tavalla ja kastele sulaan suklaaseen.

suklaabonbon-täyte

170 g tuorejuustoa
1 rkl maitoa
1 l tomusokeria
1 dl kaakaota (Van Houten on parasta...)
1 tl vaniljaa
2 1/2 dl pähkinärouhetta

Vatkaa juusto ja maito vaahdoksi. Lisää sokeri, kaakao ja vanilja sihdattuna. Kääntele massaan pähkinät. Täytä suklaakuoret tällä massalla tai laita se jääkaappiin kovettumaan ja pyörittele palloiksi jotka kastelet suklaassa.

kookostäyte

1 munanvalkuainen
2 1/2 dl tomusokeria
1 rkl voita
1/2 tl vaniljaa
2 1/2 dl kookoshiutaleita

Vatkaa voi vaahdoksi. Sekoita valkuainen, vanilja ja tomusokeri ja lisää voivaahtoon. Vatkaa. Lisää sokeria, jos sekoitus tuntuu liian löysältä. Sekoita joukkoon kookoshiutaleet.
Täytä suklaakuoret tai muovaa palloiksi, jotka kastelet sulaan suklaaseen.

suklaa-maapähkinätäyte

220 g suklaata
1 1/4 dl maapähkinävoita (tai hyvin hienoksi jauhettuja maapähkinöitä)
250 g voita

Sulata kaikki ainekset ja sekoita hyvin. Anna jäähtyä hetki ja kaada suklaakuoriin.

Voit myös käyttää erilaisia jälkiruokakastikkeita suklaanamie täytteeksi. Esim

Musta kinuskikastike

1 dl vettä
100 g lakupaloja
100 g turkinpippureita
2 dl kermaa
1 dl fariinisokeria
1 dl tavallista sokeria

1. Laita vesi, turkinpippurit ja lakut tehosekoittimeen ja hienonna. Kaada saatu liemi kattilaan ja kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes liemi on sileää. Älä keitä! Siivilöi liemi, ota sattumat pois.
2. Mittaa kermat ja sokerit toiseen kattilaan, keitä kunnes sakenee. Lisää aiemmin tehty musta liemi tämän joukkoon, sekoita ja jäähdytä.

Jos jatkat keittämistä kunnes sokerimassa saavuttaa sen kuulavaiheen, saat salmiakkikinuskeja...

-------------------------

Vilijaanan jääsuklaa

Murosuklaa

250 gr kookosrasvaa
250 gr tomusokeria
125 gr kaakaojauhetta
250 gr riisimuroja

Sulata kookosrasva.
Sekoita keskenään tomusokeri, kaakaojauhe ja riisimurot.
Sekoita kookosrasva kuiva-aineisiin.
Nostele seosta pieniin paperivuokiin. Anna kovettua kylmässä

Riisisuklaa

125 gr kookosrasvaa
2,5 dl tomusokeria
1 dl kaakaojauhetta
7 dl riisimuroja
2 tl kanelia
1 tl kardemummaa

Sulata kookosrasva.
Sekoita hieman jäähtyneeseen rasvaan muut ainekset.
Nostele seoksesta kahdella lusikalla nokareita leivinpaperin päälle.
Anna kovettua kylmässä

Rusinasuklaapalat

100 gr tummaa suklaata
25 gr kookosrasvaa
1 dl rusinoita
1 dl hasselpähkinärouhetta

Pane suklaapalat ja kookosrasva kuumuutta kestävään kulhoon.
Pane kulho vesikattilaan ja kuumenna sitä niin kauan, että suklaa ja rasva sulavat.
Ota kulho pois kattilasta ja lisää suklaan ja kookosrasvan joukkoon rusinat ja pähkinärouhe puuhaarukalla sekoittaen.
Kaada suklaamassa voipaperille ja anna kohmettua kylmässä.
Leikkaa terävällä veitsellä paloiksi

Suklaahiiren joulukaramellit: toffeiset riisimurot, suklaiset riisimurot, minttusuklaapallot ja valkojääsuklaat suklaarusinoilla
Ullan valkosuklaadajm
Marien suklaapusut

Muuten... kun suklaamakeisista on puhe, jotkut suomalaiset Narnia-fanit ovat valitelleet sitä, että kirjassa velho tarjoaa Edmundille suklaata, mutta filmissä on Turkish Delight -makeisia. Filmissä on tätä turkkilaista marmelaatia, koska alkuperäistekstissä ON Turkish Delight, turkkilaista ihanuutta, eikä suklaamakeisia. Suomentaja todennäköisesti muutti tekstin koska meikäläiset eivät tiedä mitä Turkish Delight on... No, nytpä tiedetään :-D
Minä puhun lisää marmelaateista sitten itsenäisyyspäivänä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti