lauantai 6. joulukuuta 2008

Ketuttaren joulukalenteri 6 - Ruispikkuleipiä

Ruispikkuleivät

on kuulemma perinteinen suomalainen resepti... en ole nähnyt aikaisemmin. Mutta pannaan pöytään ruista itsenäisyyspäivän kunniaksi.

tarvitset
100 g voita
5 rkl sokeria
2 1/2 dl ruissihtijauhoja
1 1/4 dl vehnäjauhoja

Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi. Lisää ruisjauhot ja vehnäjauhot jotta saat muruista taikinaa. Vaivaa taikinaa käsissäsi kunnes käsiesi lämpö saa murut taikinapalloksi.
Kauli taikina hyvin ohueksi levyksi. Ota taikinasta pyörylöitä jotka nostat leivinpellille. Leikkaa pyörylöihin reikä keskelle ja rei'itä kakkuset haarukalla. (Näyttävät mini-reikäleiviltä.)
Paista kuumassa uunissa, 200-asteisessa, 5-7 minuuttia. Kakkusten pitäisi alkaa ruskettua reunoista.
Kakkuset ovat oikein hyviä ja rapeita.

Toisessa reseptissä annetaan määrät:
2 1/2 dl voita
2 dl sokeria
3 1/4 dl vehnäjauhoja
3 1/4 dl ruisjauhoja

Kinna Jonssonin resepti ruiskakuille

200 g margariinia
1 dl sokeria
2 2/3 vehnäjauhoja
2 2/3 dl ruissihtijauhoja
1 tl leivinjauhetta

Sekoita kaikki ainekset. Pyöritä taikina kahdeksi rullaksi jotka muovaat kolmikulmaisiksi. Leikkaa ohuiksi siivuiksi ja nosta pellille. Anna pikkuleiville tilaa levitä. Paista 175 asteessa n. 10 minuuttia.

Ja koska Kinna Jonsson on saanut reseptinsä äidiltään, joka löysi sen ruotsalaisesta Land-lehdestä, joten luulen etteivät nämä kakkuset ole suomalaisia perinteisesti vaan ruotsalaisia... Ja jotenkin muistaisin nähneeni Marstrandin keksejä joilla on sama muoto - reikä ei ole keskellä vaan reunassa - ja niinpä löytyi sama ruispikkuleipien resepti ruotsalaisesta "kotikokki" kirjasta...

Mutta - kyllä ruispikkuleivät kelpaa suomalaisillekin :-)

Päivän pikkuleipävinkki:
Jätä pikkuleiville tilaa levitä. Tavallisesti pitäisi jättää vähintään kaksi sormenleveyttä (tai viisi senttiä, jos mittaat...) Mitä isommat pikkuleivät tai paksumpi tai löysempi taikina, sitä enemmän pitäisi jättää tilaa. Samoin, jos paistat pikkuleivät lämpimästä taikinasta viileämmässä uunissa. Jos paistat kylmän taikinan kuumassa uunissa, pikkuleivät eivät paljon leviä.
Ja muista, että peltien pitää olla viileitä kun nostat niille taikinaa. Jos sinulla on vain 1 tai 2 peltiä, paista vaikka kakku uunissa sillä aikaa kun pelti jäähtyy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti