keskiviikko 3. joulukuuta 2008

Ketuttaren joulukalenteri 3 - rumat mutta hyvät

Brutti Ma Buoni

noin 18 pikkuleipää

3 munanvalkuaista
runsas 1 dl kuorittuja hasselpähkinöitä
niukka 1 dl pinjansiemeniä
niukka 1 dl kuorittuja manteleita
niukka 1 dl saksanpähkinöitä
yhden appelsiinin kuori
yhden sitruunan kuori
2 tl frangelico-likööriä tai jotain muuta pähkinälikööriä tai aromia
1 rkl kaakaojauhetta (hollantilaista)
2 1/2 dl sokeria
hyppysellinen suolaa

Esilämmitä uuni 180 asteeseen.
Paahda pähkinät.
Vatkaa valkuaiset vaahdoksi
Sekoita pähkinät ja sokeri ja hakkaa teholeikkurissa hienoksi seokseksi. (Pähkinöiden pitäisi olla vielä muruina, ei jauhoina. Näyttää kissanhiekalta ;-) Ok, korppujauhoilta.)
Käännä varovasti pähkinäsokeri, kuoriraaste, likööri, kaakao ja suola valkuaisiin.
Keitä valkuaisvaahtoa 20-25 minuuttia, kunnes vaahto kiinteytyy. (Ihan tosi. Siis kaadat marenkivaahdon kattilaan ja lämmität sitä koko ajan sekoittaen kunnes vaahto laskee, muuttuu kiiltäväksi ja tiivistyy.)
Nosta taikinasta lusikalla kokkareita leivinpaperilla päällystetylle pellille ja paista puolisen tuntia, kunnes kuivia ulkoa ja vähän sitkeitä ja kosteita sisältä.

*Alkuperäisreseptissä ei ole kaakaota.*

* Pähkinöistä:
Pähkinät sisältää rasvaa ja rasva härskiintyy, joten tarkasta pähkinät ennen käyttöä. Härskin pähkinärasvan haistaa kyllä, ja se maistuu, joten voit pilata koko pikkuleipäsatsin muutamalla pilaantuneella pähkinällä.

* marengista:
"Tavallinen" marenki on ranskalaista - siis valkuaiset vatkataan vaahdoksi, niihin sekoitetaan makuaineet ja ne paistetaan (tai keitetään).
Italialainen marenki tehdään vatkaamalla vatkattuihin valkuaisiin kuumaa sokerilientä.
Sveitsiläinen marenki vatkataan vesihauteessa kiinteäksi ja sitten jäähdytetään vatkaamalla, ja sitten paistetaan. Tällä tavalla marengista tulee kiinteä ja se säilyttää muotonsa hyvin. Pavlova-pohjat tehdään sveitsiläisestä marengista.

Pienet marengit pitää muotonsa paremmin ja "kuivuu" tasaisemmin.
Marengit säilyy hyvin ilmatiiviissä astiassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti