keskiviikko 17. joulukuuta 2008

Ketuttaren joulukalenteri 17 - valkoiset piparkakut

250 g voita tai margariinia
250 g sokeria
2 1/2 kananmunaa
500 g vehnäjauhoja
1/2 tl soodaa

voiteluun  
1/2 munaa

Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen. Säästä puolet viimeisestä munasta voiteluun. Sekoita sooda osaan jauhoista ja lisää taikinaan. Lisää loput tai osa lopuista jauhoista. Josa teet taikinan päivää ennen leipomista, voit lisätä jauhoja vähemmän ja käyttää osan jauhoista leipomiseen. Jos kaulit taikinan saman tien, voit lisätä vähän jauhoja. Paista koekakku, niin näet miten ohueksi taikina on parasta kaulia.

Kauli taikina ohueksi kevyesti jauhotetulla pöydällä. Ota muotilla piparkakkuja.
Paista 200 asteessa noin 8-10 minuuttia.

Säilytä jäähtyneet piparit tiiviskantisessa rasiassa.

Päivän vinkki:

Anna pikkuleipien jäähtyä kunnolla ennen koristelemista (ja syömistä).

Sokerikuorrutuksesta tulee kiiltävää, jos lämmität sen ennen käyttöä

Peitä kuorrutus muovikalvolla tai kostealla keittiöpyyhkeellä kuorrutuksen ajan, jottei se kuivu

Levitä kuorrutus pikkuleiville notkealla veitsellä (palettiveitsellä) tai siveltimellä, tee yksityiskohdat pursottamalla ja paina karkit, pähkinät ja nonparellit kiinni kuorrutukseen kun se on vielä kostea.

Tässä amerikkalaisen jauhotehtaan (myllyn?) blogi ja kuinka koristellaan piparkakkuja...

Ne käyttävät siinä "royal icing", kuninkaallista kuorrutusta, joka on sokerivesikuorrutusta tehtynä valkuaisvaahtoon - voit myös tehdä tämän tavallisesta sokerista, jos tomusokeri sattuu loppumaan. Teet vain marenkitaikinan kuten tavallisesti ja keität sen sokerivesikuorrutukseksi.
1 munanvalkuainen, 1 tl sitruunamehua ja 4-5 dl tomusokeria (tai tavallista, jos keität kuorrutuksen)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti