maanantai 15. joulukuuta 2008

Ketuttaren joulukalenteri 15 - viikunapalat

täyte:
1/2 kg kuivattuja viikunoita
2 1/2 dl sokeria
2 1/2 dl vettä

taikina:
125 g voita
2 1/2 dl sokeria
1 suuri kananmuna
1 rkl kermaa tai maitoa
1/2 tl vanilja-aromia
1/2 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
4 dl jauhoja

Liota viikunoita vedessä vähintään tunnin ja keitä sitten sokerin kera hilloksi.

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi, lisää maito, muna ja vanilja. Lisää kuivat ainekset. Sekoita taikinaksi, pyöritä palloksi, peitä muovikalvolla ja anna levätä jääkaapissa vähintään tunnin ajan.

Jaa taikina kahtia, vaivaa hyvin ja kauli n. 1/2 sentin levyksi.
Nosta taikina leivinpellille.
Levitä viikunahillo taikinalle.
Kauli toinen puoli taikinasta ohueksi levyksi ja nosta viikunahillon päälle.
Paista 200 asteessa n. 1/2 tuntia.
Leikkaa 3 cm x 5 cm suorakaiteiksi.

Toinen tapa on kaulia taikina 12 senttiä leveiksi nauhoiksi, levittää hillo keskelle raidaksi, nostaa taikinan reunat päällekkäin hillon peitoksi, ja nostaa pitko levylle niin, että saumakohta on alla. Valmis pitko leikataan sitten 2-3 sentin siivuiksi.


We wish you a Merry Christmas
and a Happy New Year.

Now bring us some figgy pudding
and bring some out here.

For we all like figgy pudding
so bring some out here.

And we won't go until we've got some
so bring some out here.


Figgy pudding - viikunavanukas

1/2 kiloa kuivattua viikunaa
4 dl maitoa
2 1/2 dl talia (käytä margariinia JA voita, puolet ja puolet, jos et saa munuaistalia.)
4 dl ranskanleivänmuruja
2 dl sokeria
3 munankeltuaista
2 1/2 tl leivinjauhetta
1 tl leivinsoodaa
1 tl kanelia
1 tl neilikoita
1 tl maustepippuria
1/2 tl suolaa
1 dl tummaa siirappia
2 1/2 dl hienonnettuja saksanpähkinöitä
3 munanvalkuaista.

Voitele hyvin vanukasvuoka.
Tämä vanukas höyrytetään, joten tarvitset myös vesikattilan, jossa voit höyryttää vanukkaan, tai syvän, suuren uunivuoan, jonka täytät vedellä, jossa voit sitten höyryttää vanukkaan uunissa. (160 asteessa)

Siivoa viikunoista varret ja leikkaa paloiksi. Keitä maidossa pehmeiksi, noin 20 minuuttia. Muussaa haarukalla.

Vaahdota voi-margariini sekoitus sokerin kanssa, lisää munankeltuaiset, viikunamassa ja vanilja-aromi (ja halutessa 2 rkl rommia sekä yhden sitruunan ja yhden appelsiinin raastettu kuori)
Sekoita kuivat ainekset yhteen ja lisää taikinaan.
Sekoita taikinaan siirappi ja pähkinät.
Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja kääntele varovasti taikinaan.
Kaada taikina vanukasvuokaan, peitä ja höyrytä 3-4 tuntia tai kunnes vanukas on valmis.
Kumoa vanukas tarjoiluvadille ja tarjoile kuumana.

Jos haluat, voit tehdä rommivoita vanukkaan seuraksi (Sekoita voita, tomusokeria ja rommia) ja koristella vanukaan piikkipaatsaman oksalla.
(Holly on suomeksi piikkipaatsama ja ruotsiksi järnek, rautatammi. Suomen rautatammi on eri puu.)
Voit myös tarjoilla vanukkaan pehmeäksi vatkatun kerman tai vaniljakastikkeen kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti