maanantai 22. joulukuuta 2008

Ketuttaren joulukalenteri 22 - rugelach

Ja tänään on 22. joulukuuta... Hanukka alkoi eilen illalla, tänään on ensimmäinen hanukkapäivä, ja koska mieheni on juutalainen, juhlimme hanukkaa. Hanukan kunniaksi saatte perinteisen hanukka-leivonnaisen, rugelach-sarvien ohjeen. Rugelach on jiddischeä ja tarkoittaa pientä kierrettä.

Rugelach

Hapankermataikina

5 dl jauhoja
200 g voita, kylmää, pieninä paloina
1 munankeltuainen
2 dl hapankermaa (smetanaa, creme fraichea...)

Sekoita kaikki taikinan ainekset taikinaksi, kääri taikina muovikelmuun ja anna levätä jääkaapissa yön yli

Suklaa-pähkinätäyte

75 g tummaa suklaata
1 dl saksanpähkinöitä
3 rkl sokeria
1/2 tl kanelia

Hakkaa kaikki ainekset teholeikkurissa muruiksi. Jos sinulla ei ole teholeikkuria, hakkaa suklaa ja pähkinät muruiksi ja sekoita ainekset kulhossa.

Kuorrutus:
2 rkl voita
3 rkl sokeria
1/2 tl kanelia

Esilämmitä uuni 200 asteeseen.
Jaa taikina neljään osaan, ota yksi osa kaulittavaksi ja jätä loput jääkaappiin.
Kauli taikina 20 sentin ympyräksi, levitä 1/4 täytteestä ympyrälle, jaa ympyrä 12 osaan ja rullaa kiilat "sarviksi" leveästä osasta alkaen. Nosta sarvet leivinpaperilla peitetylle pellille ja käännä nipukka rullan alapuolelle. Jätä n. sentti väliä. Taikina ei leviä uunissa.
Toista lopun taikinan ja täytteen kanssa. (Voit ihan hyvin leipoa nämä kuin kanelipuustit...)
Voitele rullat sulatetulla voilla ja ripottele sokeria ja kanelia päälle.
Paista 200 asteessa n. 30 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti