perjantai 19. joulukuuta 2008

Ketuttaren joulukalenteri 19 - luumuhyrrät

Todella hyviä pari päivää levättyään, ei erityisemmin mielenkiintoisia paistopäivänä

200 g margariinia
1 dl sokeria
1 muna
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vanilliinisokeria
2 tl inkivääriä

täyte
200 g luumumarmeladia (torttutäytettä)

päälle tomusokeria, kanelia

Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna ja keskenään sekoitetut kuivat aineet.
Pursota taikinasta leivinpaperille "hyrriä", n. 5 cm kiekkoja. Paista 180 asteessa n. 10 minuuttia. Anna jäähtyä.
Laita kaksi kiekkoa vastakkain, väliin luumuhilloa. Tomuta sokerilla ja kanelilla.

Päivän vinkki:
Kaikki luumut eivät sovi kuivattavaksi. Parhaimmat kuivatut luumut tulevat eräästä ranskalaisesta lajista, jonka munkit jalostivat yhdistämällä kotimaisen luumun ristiritarien tuomaan syyrialaiseen luumuun, ja täten saaden aikaan luumun, jossa on enemmän hapokkuutta ja sokeria.
Ennen vanhaan luumut kuivattiin kuten muutkin kuivatut hedelmät, auringossa. Vain täysin kypsät ja virheettömät luumut kelpaavat kuivattavaksi, mutta aurinkokuivaus saattoi viedä välillä liian kauan aikaa, eivätkä luumut ehtineet kuivua ennen kuin ne pahentuivat. Nykyään luumut ilmakuivataan, ja parhaisiin luumuihin lisätään vettä ennen kuin ne pakataan, joten ne ovat mehukkaampia ja pehmeämpiä kuin tavalliset kuivatut luumut.
Säilytä luumut ilmatiiviissä paketissa. Luumut säilyvät n. puoli vuotta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti