keskiviikko 21. tammikuuta 2009

suklaapiirakkaa ja lisää toffeeta 8-)

Suklaapiirakkapohja
(riittää kolmeen piirakkaan... 8-D

250 g voita
150 g tomusokeria
50 g hienonnettuja hasselpähkinöitä
2 tl kanelia
2 munaa
400 g jauhoja
2 1/2 tl leivinjauhetta
1 1/2 rkl kaakaojauhetta

Vatkaa voi vaahdoksi, lisää sokeri, pähkinät ja kaneli ja sekoita.
Lisää munat yksi kerrallaan.
Sihtaa mukaan jauhot, leivinjauhe ja kaakao.
Sekoita kunnes kaikki ainekset ovat sekoittuneet. Pyöräytä taikina palloksi, kääri muovikalvoon ja anna asettua yön yli jääkaapissa.

1) suklaa-karamellipiirakka

Esilämmitä uuni 160 asteeseen. Kauli 1/3 piirakkataikinasta ympyräksi ja vuoraa piirakkavuoka. Paista noin 15 minuuttia.

Tee karamellitäyte:

200 g sokeria
2 1/2 dl vispikermaa tai crème fraichea
50 voita
2 munaa ja 1 munankeltuainen
2 1/2 rkl jauhoja

Paahda sokeri paksupohjaisessa kattilassa kullanruskeaksi. Lisää kerma ja voi. Sekoita kunnes ainekset ovat sulaneet ja sekoittuneet. Aseta syrjään.
Vatkaa munat ja keltuainen, lisää jauhot. Kaada karamelliseokseen ja levitä piirakkapohjalle. Paista n. 15 minuuttia.
Anna jäähtyä.

tee suklaamousse:

3 dl vispikermaa
250 g suklaata (maitosuklaata, tummaa suklaata, valkosuklaata, mitä tahansa suklaata, josta pidät.)

Vatkaa kerma vaahdoksi. Sulata suklaa, anna sen jäähtyä hiukan (sen pitäisi olla noin kädenlämpöistä, ei lämpimämpää) ja käännä se kermavaahtoon.
Kaada suklaavaahto jäähtyneen kinuskin päälle ja tasoita. Anna jähmettyä noin tunnin ajan jääkaapissa.

Koristelu:

Vuoraa leivinpelti leivinpaperilla ja voitele se.
Paahda 100 g sokeria kullanruskeaksi ja kaada se voidellulle paperille. Anna jäähtyä. Murra jäähtynyt karamelli paloiksi, jotka asettelet suklaavaahdolle - tai vaahtoon.


2) Toffeepiirakka

3-4 rkl voita
3 dl fariinisokeria
7 1/2 dl kokomaitoa tai kahvikermaa
2 munaa
7 rkl jauhoja
mm suolaa
1 tl vanilja-aromia
halutessa tummaa rommia

Vispikermaa

Esilämmitä uuni 160 asteeseen. Kauli 1/3 piirakkataikinasta ympyräksi ja vuoraa piirakkavuoka. Paista noin 20-30 minuuttia, kunnes reunat alkavat ruskettua ja pohja on kuiva. Jäähdytä.

Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa. Lisää fariinisokeri ja keitä kunnes seos saavuttaa 104 astetta (hilloaste ;-) - seos kuplii ja tummentuu) Vatkaa joukkoon 1/2 litraa maidosta
Vatkaa kulhossa munat, jauhot ja suola, sekä loput maidosta.
Kun sokeriseos on vielä kuumaa, muttei enää kiehu, sekoita siihen munaseos ja vatkaa kunnes seos alkaa kuplia. Käännä levy pois päältä ja anna seoksen kuplia vielä kaksi minuuttia. Anna jäähtyä hetki ja lisää vanilja ja rommi. Siivilöi kulhoon ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Kaada piirakkapohjaan, tasoita pinta ja paina muovikalvo toffeen pintaan. Anna jäähtyä noin 3 tuntia jääkaapissa.
Vatkaa kerma vaahdoksi ja pursota piirakan päälle. Voit halutessasi maustaa kerman, esimerkiksi rommilla, mutta se ei tarvitse lainkaan sokeria. Täyte on aivan tarpeeksi makea.

3) Missisipin mutapiirakka

Esilämmitä uuni 160 asteeseen. Kauli 1/3 piirakkataikinasta ympyräksi ja vuoraa piirakkavuoka. Paista noin 25 minuuttia.

Täyte:

175 g voita
350 g fariinisokeria
4 munaa, vatkattuna
4 rkl kaakaojauhetta
150 g tummaa suklaata
3 dl kahvikermaa

Vispaa voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon munat yksi kerrallaan ja kaakaojauhe. Sulata suklaa ja sekoita se taikinaan yhdessä kerman kanssa.
Kaada täyte piirakankuoreen ja paista noin 30-45 minuuttia. Taikinan pitäisi olla vielä vähän "ranskalaista" keskeltä, siis "mutaista" ;-)
Anna piirakan jäähtyä. Se on parasta seuraavana päivänä.
Koristele halutessasi vatkatulla kermalla ja suklaalastuilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti