sunnuntai 25. tammikuuta 2009

Ruotsalaiset on hassuja...

Ensinnäkin Tina-kokki selitti että on paljon helpompi ostaa kaupasta valmispulveria, kun tekee lettutaikinaa ja friteeraustaikinaa... Siis... lettutaikina on munia, maitoa, suolaa ja jauhoja, ja friteeraustaikina oikeastaan vaan jauhoja, vettä ja mausteita... Ei paljon helpompia ohjeita ole olemassa, eikä varmasti tarvitse valmispulvereita, että selviää näistä.
Mutta pahempi juttu oli se, kun Tina teki lohitartaria - kevyesti paistettuna.

Leila, toinen ruotsalainen tv-kokki, selitti, että vaniljaa saa vaniljaorkidean pistilleistä ja että cornflakes-suklaanamit on "hyvä tapa saada lapset syömään aamiaismuronsa". Minusta, joka olen hyvin köyhästä perheestä, maissihiutaleet ovat jo itsessään namia, jota lasten ei välttämättä tarvitse syödä, jos eivät halua. Syököön kaurapuuroa, kuten Markus-setä sanoi!

Nyt sitten Niklas esittää "päärynä- crepes suzette"... *jupsukki* Crepes Suzette on kreppejä appelsiinin kera, vain appelsiinin kera, ainoastaan appelsiinin kera, ei ilman appelsiinia, ei muita hedelmiä appelsiinin kanssa, ei calvadosta, appelsiinia!

Sitten pitäisi todella kokeilla tehdä itse mämmiä... Eikö olekin jänskää, että mämmiseuran puheenjohtaja on nimeltään Ahmed Ladarsi... Syntyperältään Tunisialainen, entinen Italian lähetystön kokki... ja kaveri vielä perustikin mämmiseuran! Olen muuten huomannut, että Lähi-idästa tulleet pitävät kovasti mämmistä. Kun olin pääsiäisen seutuihin gynekologilla, joka tuli sieltä päin, tiedusteli hän suomalaiselta hoitajalta, josko tämä oli löytänyt lisää mämmiä kaupasta - se menee nimittäin nopeasti täällä päin... Myös tanskalainen mieheni rakastaa mämmiä.

Ylen ruotsalaisilta sivuilta löytyi tämä leijonakakkukin... miksiköhän se on leijonakakku? Mitä tekemistä suklaalla ja kirsikoilla on leijonien kanssa? Ehkä reseptin nimeäjän mielestä leijonat on parasta ja suklaa ja kirsikat myöskin. No jaa...

Itsetehty pasta onnistuu jo ihan hyvin, ja tuore pasta onkin jo ihan tekemisen arvoinen asia.
Mutta kahta en osaa; viinereitä ja ruisleipää... Ne kun oppisi tekemään... jupsukki!

Muuten, miksei ole mitään hyvännäköisiä low-carb blogeja? Miksi kaikki mahtavat ruokakuvaajat kuvaavat ihania jälkiruokia ja riisiä, pastaa, perunoita, viljaa...?
Tämäkin chilikana vuohenjuustolla ja pekonilla pinaattipedillä, ilman punajuuria, olisi tosi hyvää ja kaunista ja vähähiilihydraattista.
Ja se chilimarinoitu meksikolainen liha, joka tarjoillaan smetanan ja ihanan salsan kera, sekin olisi kaunista ruokaa.

Tänään katselin Floydin ruokamatkaa Espanjasta, ja hän valmisti espanjalaisella lipeäkalalla täytettyjä paprikoita, etikassa keitettyjä pyitä ja ratatouillea. (Rottatouille-filmin Remy-rotta tekee ratatouillea, tai oikeastaan "confit byaldi" -ruokaa, kauniisti kerrostettua, ja se on ihan hyvää Atkinssin kannalta. Ja kaunista.)

Kirjoitin muuten ylös myös suklaa-kookoskeksien reseptin ylen tekstiteeveestä...
200 g voita ja 1 3/4 dl fariinisokeria vaahdotetaan, 3 dl kaurahiutaleita, 1 dl kookoshiutaleita, 3 dl vehnäjauhoja, 1/2 tl hirvensarvisuolaa ja 125 g suklaata sekoitetaan vaahtoon, taikina pyöritellään palloiksi ja paistetaan. En saanut ylös paistoaikoja, mitä suklaalle pitäisi tehdä, sulattaa vai raastaa vai pilkkoa, ja millä lämmöllä paistetaan. Enkä osaa pysäyttää "pyöritystä" tekstiteeveessä... Sanovat, että senkun vain painaa jotain numeroa, mutta yleensä se alkaa pyörittää ja sekoittaa koko jutun... kivaa.
Joka tapauksessa, ei yhtään vähä-hiilihydraattista.

Tabboulehinkin resepti löytyi. Me tehdään tätä pilkkomalla paljon persiljaa ja jonkun verran tomaattia, ja maustamalla suolalla ja pippurilla. Ilman bulguria ja sipulia ja salaattikastikkeita. Ihanaa on. Ja vähä-hiilihydraattista.

Sitten rakastan crab cakesien ulkonäköä, mutta en syö mereneläviä. En kalaa, en äyriäisiä, en mustekalaa, enkä simpukoita tai muutakaan sellaista. Merilevää syön. Saa riittää. Jostain kumman syystä en ole uhrannut merenelävien korvaamiselle ajatustakaan, ennen kuin ruotsin televisiossa vieraillut kokki selitti, että taikinaan voi laittaa ihan mitä vain, vaikka kinkkua tai kananrippeitä...

Joten etsin "ham cakes" reseptin.
Otetaan kinkkua noin 5 dl - joulukinkun rippeet kelpaa oikein hyvin.
2 1/2 dl perunamuussia - n. 2-3 perunan muussi
iso sipuli silputtuna (jos et pidä sipulista - kuten en minäkään - jätä pois)
2 isoa munaa
2 tl sinappia
1 rkl worcestershire-kastiketta
1/4 rkl mustapippura

Sipuli paistetaan ja sekoitetaan muussiin ja kinkkuun. Munat vatkataan mausteiden kanssa ja sekoitetaan muussiin.
Taikinasta tehdään 16-18 palloa, jotka litistetään vähän ja pannaan jääkaappiin asettumaan.
Pannulla lämmitetään öljyä ja voita, jossa kakkuset paistetaan rapeiksi ja kullanruskeiksi.
Voit halutessasi leivittää kakkuset korppujauhoissa.

Tuo nyt ei ole vähähiilihydraattista, mutta varmaan todella hyvää.

Tässä on tosi söpösiä sydämenmuotoisia muffinsseja. Muoto saadaan työntämällä paperi- ja metallivuoan väliin noin sentin kokoinen foliopallo. Se työntää paperivuoan taikinaan niin, että muoto syntyy.

Ja muuten saa tosi meheviä skonsseja, kun sekoittaa taikinaan hedelmiä tai marjoja. Ystävänpäivä-brunssille voi laittaa taikinaan mansikoita. Söpöä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti