tiistai 6. tammikuuta 2009

Kolmen kuninkaan juhla

Hyvä Tuomas joulun tuopi, paha nuutti... mutta loppiaisenahan joulu loppuu, vai kuinka?

Loppiaista juhlitaan kolmen kuninkaan päivänä, vähän Pyhän Nikolauksen juhlan tapaan maailmalla. Lapset laittavat kengät puhdistettuina ulos, jotta kuninkaat ohi kulkiessaan voisivat täyttää ne lahjoilla. Jotkut laittavat kenkiin heiniä kuninkaiden kameleille (tai hevosille, tai elefanteille, tai mitä juhtia ne nyt käyttävätkään :-)) Kuninkaille jätetään lasillinen makeaa viiniä ja lautasellinen herkkuja - vähän kuin joulupukin maito ja pikkuleivät USAssa.
Illalla on juhlat joissa tarjotaan kuninkaiden kakkua - leivonnaista, johon on kätketty pieni esine, papu, raha tai muu merkki, vähän kuin manteli puurossa. Eri perinteissä "pavun" löytäjältä odotetaan erilaisia asioita. Keskiajalla "papukuningas" sai valita kuningattaren, ja heistä tehtiin juhlan kunniavieraita, ja heitä kohdeltiin kuin oikeita kuninkaallisia. New Orleansissa pavun löytäjä saa luvan vastata seuraavan päivän "kuninkaiden kakusta" - siellä loppiainen aloittaa karnevaalisesongin ja "kuninkaiden kakkua" syödään laskiaiseen asti.
Meksikossa pavun löytäjä järjestää kynttelinjuhlan.

New Orleansin "kakku" on vähän kuin pullakranssi. Hieno pullataikina täytetään kermajuustolla, marsipaanilla, pähkinätäytteellä tai karamellilla, kääritään ja väännetään kranssiksi ja paistetaan. Valmis kranssi koristellaan paksulti sokerikuorrutuksella ja koristellaan vihreällä, violetilla ja kullanvärisellä (tai keltaisella) strösselillä.
Portugalissakin tarjoillaan pullataikinakranssia. Heidän Bolo Reinsä on tehty pullataikinasta, joka on täynnä rusinoita, pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä ja koristeltu glaseeratuilla hedelmillä. Ajatuksena on että pullakranssi on kultakruunu ja sokeroidut hedelmät ovat jalokiviä.

Amerikkalaisia kanelipullia

taikina:
8-10 dl jauhoja
2 1/4 tl kuivahiivaa
2 1/2 dl maitoa (kokorasvaista)
1 dl voita
1 dl sokeria
1/2 tl suolaa
1 vatkattu muna

täytteeksi
2 rkl sulatettua voita
2 1/2 dl fariinisokeria
3 tl kanelia

Sekoita hiiva ja 3 dl jauhoja. Lämmitä maito, voi, sokeri ja suola, kunnes voi sulaa. Vatkaa jauhoihin vatkatun kananmunan kanssa. Sekoita hyvin. Lisää jauhoja kunnes saat hyvän taikinan. Vaivaa jauhotetulla pöydällä noin viisi minuuttia - kunnes taikina muuttuu elastiseksi. Pyöräytä taikina palloksi ja nosta öljyttyyn kulhoon, ja kiepauta yläpinta pohjalle, jotta taikina öljyyntyy joka puolelta. Peitä kulho leivinliinalla ja anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi.

Tee kuorrutus:

4 unssin tuorejuustopakkaus - 112 g
2 rkl voita
1 rkl sitruunamehua
5 dl tomusokeria

Pehmitä voi ja juusto erikseen ja vatkaa sitten kunnolla sekaisin. Lisää sitruunamehu ja tomusokeri. Jos kuorrutus on mielestäsi liian kovaa, lisää vähän kermamaitoa.

Kun taikina on kohonnut tarpeeksi, kumoa se leivinpöydälle, painele kasaan ja anna levätä 10 minuuttia liinan alla.
Kauli vähän A4 arkkia isommaksi levyksi. Penslaa sulatetulla voilla, ripottele päälle fariinisokeri ja kaneli.Voit halutessasi lisätä murskattuja saksanpähkinöitä tai rusinoita täytteeseen. Rullaa tiukaksi rullaksi ja leikkaa 2-3 sentin siivuiksi, jotka nostat paperoiduille pelleille. Anna nousta leivinliinan alla noin tunti. Voitele pullat voisulalla ja paista 180 asteisessa uunissa n. puoli tuntia, kunnes kullanruskeita.
Anna jäähtyä hetki.
Kuorruta, kun pullat on vielä lämpimiä.

Voit paistaa kanelipullat ruotsalaiseen tapaan isoissa paperivuoissa.

Minä en pidä kuorrutuksesta pullien kanssa.

Galette des Rois on frangipaanilla täytetty voitaikinapiiras, johon "papu" on kätketty.

Frangipaanitäyte:

3 munaa
125 g jauhettuja manteleita
125 g sokeria
125 g voita
2 tippaa karvasmanteliöljyä
2 rkl appelsiininkukkavettä tai likööriä

Vatkaa voi vaahdoksi. Lisää mantelijauho ja sokeri ja sekoita kunnolla.
Vatkaa munat kevyesti mausteiden kanssa.
Vatkaa kaikki sekaisin.
Anna levätä jääkaapissa kunnes frangipaani jähmettyy.

Kauli voitaikina kahdeksi pyöreäksi levyksi. Laita toinen levyistä pellille, levitä frangipaania päälle, nosta toinen voitaikinalevy sen päälle ja nosta piiras jääkaappiin lepäämään noin puoleksi tunniksi. Pistä kanteen muutama reikä ja kuvioi pinta veitsellä (perinteisesti tähti, kukka tai keskeltä lähtevät kaarevat säteet). Voitele munan ja maidon sekoituksella ja paista.
Jos haluat, voit kätkeä frangipaaniin "pavun" - nykyään tavallisesti valkoinen posliininukke.

Erään perinnetavan mukaan perheen nuorimmainen menee pöydän alle ja huutaa sieltä perheenjäsenten nimet ja niin määrää kuka saa minkäkin piirakkapalan. Piirakka leikataan niin moneen palaan kuin läsnä on syöjiä +1, joka tarjotaan ensimmäiselle ovelle tulevalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti