maanantai 19. tammikuuta 2009

Enää vain kaksi viikkoa...

Kyllä himottaa... munkit, karjalanpiirakat, köyhät ritarit...
Lista vain pitenee päivä päivältä. :-)

Eikä mitään kaupan piirakoita. Itsetehtyjä niiden pitää olla. Haluan myös mieheni tekemää manteliriisiä kirsikkakastikkeen kanssa ja riisipuuroa aamiaiseksi lauantaimakkara-ruisvoileivän kera. Rakastan sitä yhdistelmää, suolaista ja makeaa. (Kaupan riisipuuro kelpaa, siinä on vähän sokeria. ;-))

Ysitien Lemmikissä on todella ihanat munkit... kevyet ja hyvät. Minä suosin juutalaisia sufganiyot munkkeja, jotka leivotaan veteen. Ihania. Mutta niitä ei saa ennen vappua.

Lihapiirakoitakin olisi kiva tehdä... On muuten tuo "Elämä makeaksi" blogi ihan kivan tuntuinen... ennen ruislihiksiä oli turkinpippuriässien resepti... Jupsukki sentään!

Tiikeripullia pitää kokeilla joskus. Pidän erityisen paljon tiikereistä. Voi tehdä piparipulliakin tiikereinä...

Joo. Siis ei pitänyt ihan tätä kirjoittaa, eilen surfasin ja löysin vaikka kuinka paljon namia ja muuta, mitä haluan. Löysin toki jotain atkinssillekin sopivaa: meksikolaista "marinoitua lihaa", carne adovada... Siis... lihanpalat paistetaan chilipippurin, kuminan ja valkosipulin kanssa (minä jätän valkosipulin pois), sillä aikaa on kuivattuja chilipippurin palkoja ollut vedessä pehmenemässä. Ne avataan ja sisukset poistetaan, sitten kuoret vedetään mikserissä veden kanssa kastikkeeksi, jolla sitten keitetään kattilan pohjalta maut irti, liha lisätään ja pataa keitetään uunissa 4 tuntia. Liha on pehmeää ja mehevää, ja chili... Oi!
Voi myös paahtaa ne kuivat chilipalot uunissa ja sitten tehdä vesitempun, ja marinoida lihanpalat tässä chililiemessä 24 tuntia, sitten valuttaa neste pois (säästä se), ruskista chilijauheen ja kuminan kanssa ja sitten lisää chililiemi ja hauduta 4 tuntia, liedellä tai uunissa.
Olen ihan hulluna chiliin. Luulin etten pitäisi siitä, koska en erityisemmin pidä vahvoista ruoista, mutta rakastan chiliä!

Mutta takaisin asiaan:

Joten, aloitetaan tästä "kinuski-suola-suklaakakusta"
On kuulemma peräisin New Yorkilaisesta leipomosta nimeltä "Baked"... tai jotain.

Suklaakakkupohja:

2 dl kaakaojauhetta
3 dl kiehuvaa vettä
1 1/2 dl hapankermaa, smetanaa, creme fraichea, maustamatonta jogurttia - jos kotona on hapanta kermaa, se kelpaa
6 1/2 dl jauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl leivinsoodaa
1/2 tl suolaa
170 g voita
120 g margariinia
3 3/4 dl sokeria
2 1/2 dl fariinisokeria
3 suurta munaa
1 rkl vaniljaa

Esilämmitä uuni 160 asteeseen.
Voitele kakkuvuoka, laita vuoan pohjalle voideltu leivinpaperiympyrä ja jauhota pannu.

Vatkaa kaakao, vesi ja hapankerma sileäksi seokseksi. Anna jäähtyä.
Sekoita jauhot, leivinjauhe, sooda ja suola.
Vatkaa rasvat ja sokerit vaahdoksi.
Lisää jauhoseos ja kaakaoseos vuorotellen, vähän kerrallaan, aloittaen ja lopettaen jauhoseoksella. Sekoita hyvin, mutta älä vatkaa.
Kaada taikina vuokaan ja paista n. 20-30 minuuttia, kunnes kakku on kypsä.
Anna jäähtyä.

Suolakinuski

1 dl sokeria
1 rkl valkoista siirappia
1/2 dl vispikermaa
1 mm suolaa
1/4 dl hapankermaa

Sekoita vesi, sokeri ja siirappi paksupohjaisessa kattilassa. Kiehauta. Keitä, kunnes seos saavuttaa 177 astetta (tippa vesilasissa on kuin lasia, massa alkaa ruskettua)
Sillä aikaa kun sokerisiirappi lämpeää tähän vaiheeseen (se vie aikaa), sekoita toisessa kattilassa suola ja kerma. Kiehauta ja keitä, kunnes suola on sulanut. Ota levyltä.
Kun karamelliseos saavuttaa 177 astetta, ota se levyltä ja anna jäähtyä minuutin. Lisää kuuma kerma varovasti karamelliin, sekoita kunnes seoksessa ei ole enää möykkyjä. Vatkaa hapankerma ja kaada karamelliseos hapankermaan.
Jäähdytä.
Voit säilyttää suolakinuskia jääkaapissa kolmisen päivää.

Kinuskiganache

75 g voita, kuutioina
2 dl fariinisokeria
1 1/2 dl kermaa
---
250 g tummaa suklaata, paloina
500 g voita, paloina

Sekoita 75 g voita, sokeri ja kerma paksupohjaisessa kattilassa ja keitä kunnes voi sulaa. Anna kuplia alhaisella lämmöllä viisi minuuttia. Ota levyltä ja anna jäähtyä noin 25 minuuttia.
Laita suklaa kulhoon ja kaada kuuma kinuski sen päälle. Anna seistä noin minuutti, sekoita sitten kunnes suklaa on sulanut.
Vatkaa kunnes suklaaseos on jäähtynyt. Lisää huoneenlämpöinen voi ja vatkaa kunnes saat suklaista voivaahtoa.
Anna asettua jääkaapissa.

Leikkaa valmis kakku kolmeen osaan (tai paista kolmessa vuoassa). Laita väliin kerros suolakinuskia ja sen päälle kerros ganachea, kuorruta ganachella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti