torstai 22. tammikuuta 2009

Crumpets - englantilaiset teekakut.

7 1/2 dl maitoa
1 tl sokeria
2 tl kuivahiivaa
30 g voita
1/2 kiloa jauhoja
1 tl suolaa

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Sulata hiiva vähään maitoon. Sekoita jauhot ja suola, sekoita sitten jauhoihin maito ja voi, sitten hiiva. Sekoita sileäksi taikinaksi. (Taikina on hyvin pehmeää, lähes juoksevaa. Ei siis mitään pullataikinaa.  Ajattelen vähän vohvelitaikinaa.) Peitä ja anna nousta 1-1 1/2 tuntia. Kohoamisen jälkeen taikinan pitäisi kuplia. Kaada se kannuun. Jos taikina ei halua valua kannuun, lisää vähän maitoa.

Paista crumpetit lättypannulla. Voitele painautumat voilla ja täytä ne taikinalla. Taikina kohoaa paistettaessa ja crumpettien pitäisi kohota noin sentin yli lettupannun reunan. Paista noin 6-7 minuuttia. Pinnan pitäisi saada koloja ja kuivua, vähän kuin lettuja paistettaessa. Käännä crumpetit ja paista toiselta puolelta noin 2 minuuttia. Jos pinta tulee liian tummaksi, vähennä lämpöä.

Ruotsissa crumpetteja kutsutaan skonsseiksi, mutta skonssit on jotain ihan muuta. Skonssit ovat "pikaleipää", siis kohotettu leivinjauheella, ja ne paistetaan uunissa.

Crumpetit EIVÄT ole sama asia kuin "English muffin", vaikka ne ovatkin hyvin saman kaltaisia, ja USAmerikkalaiset tavallisesti kääntävät crumpetit englantilaisiksi muffineiksi. Englantilaiset muffinit ovat leipämäisempiä, crumpetit vähän vohvelimaisia.

Englantilaiset muffinit

450 g jauhoja
1 tl suolaa
2 1/4 dl maitoa
2 rkl vettä
1 tl sokeria
2 tl kuivahiivaa

Lämmitä maito ja vesi kädenlämpöiseksi. Lisää sokeri ja kuivahiiva, sekoita ja anna hiivan käynnistyä. Kun neste alkaa kuplia, voit jatkaa.
Sekoita jauhot ja suola kulhossa, tee jauhoihin kuoppa keskelle ja kaada hiivamaito syvennykseen. Sekoita pehmeäksi taikinaksi. Kaada taikina leivinpöydälle ja vaivaa sitä noin 10 minuuttia.
Anna taikinan kohota liinan alla kaksinkertaiseksi.
Jauhota leivinpöytä ja kauli taikina noin sentin paksuiseksi. Leikkaa siitä pyöreällä piparkakkumuotilla (tai lasilla) pyörylöitä. Toista kunnes kaikki taikina on käytetty. Nosta muffinit jauhotetulle leivinpellille, ripottele vähän jauhoja päälle ja anna nousta noin puoli tuntia.
Paista muffinit paistinpannulla voissa molemmin puolin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti