lauantai 29. syyskuuta 2007

Jäätelöä?


Siis eihän nyt syksyllä jätskiä... kun on niin kylmää ja märkää ja pimeää... mutta kun tulin ajatelleeksi. Sitä paitsi, jäätelöä voi syödä aina. ;-)

Tulin siis ajatelleeksi jäätelöä ja Amerikkalaisten tuhansia makuja... meille kun riittää suurinpiirtein vanilja, mansikka ja suklaa... ja trio (siis "Napolitan") ja appelsiiniraitainen tiikeri ja salmiakkilakritsijäätelö, kun Suomesta nyt puhutaan ;-)

Jäätelöä on todella helppo tehdä kotona, jos sinulla on jätskikone... mutta onnistuu se ilman jätskikonettakin.

Vaniljakermajäätelö ilman jäätelökonetta

2,5 dl sokeria
2,5 dl maitoa
2 munaa
5 dl kermaa
1 1/2 tl vaniljaa
1 rkl sitruunamehua

Sekoita maito, sokeri ja munat kattilassa ja keitä koko ajan sekoittaen kunnes sinulla on vaniljakastiketta. Vie noin 10-20 minuuttia. Anna jäähtyä.
Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää vanilja ja sitruunamehu ja sekoita.
Käännä vatkattu kerma varovasti kylmään vaniljakastikkeeseen kulhossa, joka mahtuu pakastimeeseesi.
Anna jäähtyä pari tuntia jääkaapissa.
Laita kulho pakastimeen. Puolen tunnin kuluttua ota kulho pakastimessa ja vatkaa tasaiseksi.
Toista tämä kunnes sinulla on pehmeää, tasaista ja kuohkeaa jäätelöä.
Siirrä jäätelö säilytysastiaan ja pakastimeen odottamaan syömistä.

Siis mitäpä makuja rapakon takana sitten on?

Tietenkin vaniljajäätelö - on vaniljajäätelöä aidolla vaniljalla (siis mustilla pilkuilla) ja ilman, on French Bourbon vaniljaa, meksikolaista vaniljaa, vanhanajan vaniljaa, mallasvaniljaa ja sinistä vaniljajäätelöä... En ole päässyt selville onko sininen vaniljajäätelö vain väriltään sinistä, vai onko siinä jotain makuainetta mukana... Mutta "blue vanilla ice cream" on yksi amerikkalaisten jäätelösekoitusten pohjista.
On myös vaniljajäätelöä, jossa vaniljakastikeraita... Siis... vaniljakermajäätelöhän on jäädytettyä vaniljakastiketta... en oikein tiedä miten tämä toimii. ;-)
Mallasvaniljajäätelöön on käytetty mallasmaitojauhetta - siis maitojauhetta johon on sekoitettu ohra-mallasjauhoa ja vehnäjauhoa... Kuulostaa aika karmealta.

Mansikkajäätelö, mustikkajäätelö, kirsikkajäätelö... jäätelö tehty kaiken maailman marjoista ja hedelmistä, joissakin sekoituksissa on marjoja mukana, joissakin marjaraita, joihinkin sekoitettu marjasorbettia. Ja vaniljajäätelöä, jossa on marjaraita tai sorbettiraita tai kokonaisia marjoja... Ja marmoroitua jäätelöä, jossa on sekoitettu vanilja- ja marjajäätelöä. ("Cherry Garcia" on vaniljajäätelöä, jossa on kirsikoita ja fudgehiutaleita, "Peach Melba" on vaniljajäätelöä jossa persikka- ja vadelmaraitoja.) Ja tietenkin on sekoituksia; kirsikkamustikkajäätelöä, vadelmabanaanijäätelöä jne.
Makuina on mansikoita (banaaninpaloilla, raparperilla, kiwisiivuilla...), mustia kirsikoita ja punaisia kirsikoita, punaisia ja mustia vadelmia, karhunvatukoita, mustikoita, karpaloita, persikoita, aprikooseja, mangoa, sitruunaa, appelsiinia, omenaa, päärynää, luumuja, banaania, ananasta, melonia (vesimeloniakin), jopa kurpitsaa, tietenkin maustettuna kurpitsapiirakkamausteilla (piparkakkumausteilla).

"Sugar Plum" jäätelö - joulumaku tietenkin, koska Amerikkalaisille joulu ilman Pähkinänsärkijä-balettia ei ole joulu ;-) - on luumujäätelöä jossa karamelliraita... ei ole erityisen hyvää, kuulemma.
"Bada Bing" - kirsikkajäätelöä jossa on Bing kirsikoita, kirsikkatäytteisiä suklaasydämiä ja mantelifudgeraita.
"
Love Potion #31" - valkoista suklaajäätelöä ja vadelmajäätelöä marmoroituna, vadelmaraita, suklaahippuja ja vadelma-suklaakonvehteja

Viinirypälejäätelöä on vaikea löytää... koska viinirypäleet eivät oikeastaan maistu miltään, sanovat... Viinirypäleiden maku ja väri on kuoressa, ja kuori pilaa jäätelön koostumuksen. Sanovat. Mutta saat rypälejäätelöä käyttämällä rypälemehutiivistettä marjojen sijaan. Jos haluat vähän "rakennetta", laita seokseen rusinoita... ;-)

Omenoita on käytetty usealla tavalla amerikkalaisten jäätelöiden mausteena. Suosituin on varmaan omenapiirakkajäätelö, joka on vaniljajäätelöä, jossa on omenan ja piirakkakuoren paloja. "Apple Crumble" on vaniljajäätelöä jossa omenahillo- ja kauraryynirouskeraidat. Sitten on "tavallista" omena-kanelijäätelöä.
"Appley Ever After" ['appily ever after] - fariinisokerijäätelöä, omenanpaloja ja kanelikinuskiraita

Oreo - Amerikan versio Dominokekseistä ;-) - on suosittu jäätelösekoituksissa. Heillä on tavallista Oreo-jäätelöä - vaniljajäätelöä, johon sekoitettu murskattuja oreo-keksejä; minttu-oreojäätelöä - minttujäätelöä, johon sekoitettu oreo-keksejä; kahvi-oreojäätelöä ja suklaaoreojäätelöä, suklaaminttuoreojäätelöä jne. Suklaaoreojäätelössä on muuten riisimuro-suklaaraita ;-)

Amerikassa syödään muutenkin aika tavalla cookie-jätskiä (erimakuisia jäätelöitä joihin sekoitettu pikkuleivän- ja keksinpaloja tai pikkukeksejä) ja taikinajätskejä (kuten edellämainittu chocolate chip cookie dough jäätelö), juustokakkujäätelöä, piirakkajäätelöä jne - jäätelöä jossa joko taikinaa, leivospaloja tai muruja.
Sitruunamarenkipiirakkajäätelö: sitruunajäätelöä, jossa sitruuna- ja marenkiraita sekä piirakankuorenpaloja.
Persikkamurupiirakkajäätelö - persikkajäätelöä jossa persikkaraita ja kanelimurukeksinpaloja.
Mansikkajuustokakkujäätelö - mansikkajuustokakkujäätelöä jossa mansikoita ja grahamkeksiraita.
Kilpikonnajuustokakkujäätelö - juustokakku- ja suklaajäätelöä jossa karamelliraita, pekaanipähkinöitä ja juustokakunpaloja.

Muitakin jälkiruokia sovitellaan jäätelöön, on cannellonijäätelöä ja baklavajäätelöä... Minusta moiset sotkut pilaavat sekä jäätelön että jälkiruoan - cannellonit ovat ihania sellaisenaan, ja jäätelö samaten. Mutta kun täytyy saada tuhansia makuja, niin kaikkia teitä täytyy kokeilla ;-)
Kanelipullajäätelö: Karamellijäätelöä jossa pullataikinaa ja kinuskia
Crème Brûlée -jäätelö - vaniljajäätelöä jossa paahdetusta sokerista raita

Suklaa on sitten se kolmas - ja varmaankin tärkein - jäätelömaku. On "tavallista" suklaata, suklaata jossa suklaarouhetta (hyvin suosittu Ruotsissa), suklaahippuja ja suklaapaloja, on suklaakastikeraitoja tai pilkkuja, on tummaa suklaata ja valkoista suklaata, on minttusuklaajäätelöä ja vadelmasuklaajäätelöä, kirsikkasuklaajäätelöä (Schwarzwald - black forest ice cream) ja banaanisuklaajäätelöä (choco-chiquita), on meksikolaista suklaajäätelöä (meksikoilainen suklaa on tummaa suklaata jossa on vähän chiliä ja kanelia) ja belgialaista suklaajäätelöä, saksalaista suklaajäätelöä (saksalaisesta suklaasta) ja hollantilaista suklaajäätelöä (tehty hollantilaisesta kaakaosta), on suklaakeksijäätelöä ja suklaakeksitaikinajäätelöä (Amerikkalaisten suuri suosikki - siis vaniljajäätelöä, jossa pikkuleipätaikinapaloja...), on browniejäätelöä - sellaista jossa on browniepaloja, ja kinuskikastikkeella tai ilman - suklaavanukasjäätelöä, suklaamoussejäätelöä... Ja sitten on suklaajäätelöä kinuskikierteellä, fudgepaloilla, toffeella; on suklaajäätelöä kaikenlaisilla pähkinöillä maustettuna; mantelia, saksanpähkinää, hasselpähkinää, maapähkinää - rouheena tai kokonaisina, maapähkinävoita käytetään runsaasti ja sitten on hasselpähkinämassaa, marsipaania ja nougaata. On suklaakahvijäätelöä ja chilisuklaajäätelöä. Ja sitten on suklaajäätelöä maustettuna alkoholilla - amarettoa, kahluaa, grand marnieria...

Minusta "piparkakku-suklaajäätelö" kuulostaa tosi kummalliselta, mutta vaniljajäätelö, jossa sinihomejuusto- ja pipariraitoja, voisi olla hyvääkin... (Ei tosissaan... voisi olla, mutta... EN SYÖ! LOL)
"Festivus" kuulostaakin paremmalta: Fariinisokeri-kaneli-jäätelöä jossa piparkakkuja ja kaneli-kinuskiraita.

"Almond Joy" on suklaajäätelöä, jossa kookosta ja manteleita.
"Phish Food" on suklaajäätelöä, jossa vaahtokarkkia, kinuskikastiketta ja kalanmuotoisia fudgepaloja.
"Rocky Road" on suklaajäätelöä, jossa vaahtokarkkia ja mantelia
"Heavenly Mash" on suklaajäätelöä, jossa vaahtokarkkia ja suklaakuorrutettuja manteleita.
"Dastardly Mash" on suklaajäätelöä, jossa manteleita, pekaania, suklaapisaroita ja rusinoita.
"Reversed Chocolate Chunk" oli suklaajäätelöä jossa valkoista suklaata paloina.
"White Lightning" on suklaajäätelöä, jossa mintun makuisia valkoisia karamelliraitoja (salamoita). (White lightning on myös kotipolttoisen viinan "lempinimi")
"Tennessee Mud" on suklaajäätelöä maustettuna Jack Danielsilla.

Sitten on tietenkin jäätelömakuja jotka on nimetty jonkin "kuuluisan" karkin mukaan - kuten M&M jäätelö. Näissä on tietenkin vanilja- tai suklaajäätelöä, johon sekoitettu kyseistä karkkia murskattuna, tai jos suklaapatukasta on kyse, eri ainesosia raitoina, esimerkiksi nougaata ja toffeeta.
"Snickers" - vaniljajäätelöä jossa kinuskiraita, paahdettuja maapähkinöitä ja suklaapaloja.
"S'mores™" - suklaajäätelöä jossa fudgepaloja, paahdettua vaahtokarkkia ja grahamkeksiraita.

Sitten on erilaiset toffeet, kinuskit, karamellit ja fudget. Nämä maitopohjaiset makeiset sopivat erinomaisesti jäätelön maustamiseen.
"Gold Medal Ribbon" - vanilja- ja suklaajäätelöä kinuskiraidalla

Pähkinät, varsinkin maapähkinät, ovat hyvin suosittuja. On maapähkinäjäätelöä jossa vadelmahilloa - (peanut butter jelly sandwich) ja maapähkinäjäätelöä jossa banaaninpaloja (peanut butter banana sandwich). On maapähkinävoijäätelöä, suklaalla ja ilman, karamellilla ja ilman. On suklaajäätelöä jossa maapähkinävoiraita ja vaniljajäätelöä jossa karamellia, maapähkinöitä ja suklaata (jap, snickers ;-))
Pistaasia käytetään paljon, samoin kookosta, manteleita, pekaaneja ja saksanpähkinöitä, varsinkin vaahterasiirapin kanssa.
"Moose Tracks" - maapähkinävoilla täytettyjä suklaamakeisian vanilja-toffeejäätelössä.
"Almond Bliss" - kookosjäätelö, kookoshiutaleita ja suklaakuorrutettuja manteleita.
"Baseball Nut" - vaniljajäätelöä, cashewpähkinöitä ja mustavattuhilloraita.
"Chubby Hubby" - karamellikuorrutetut pähkinävoitäytteiset pretzelit mallasvaniljajäätelössä, kinuski- ja maapähkinävoiraita.
"Pina Colada" - ananaspaloja kookosjäätelössä.
"Three Geeks and a Red Head" - kookosjäätelöä, kookoshiutaleita, suklaapaloja, fudgebrowniepaloja ja vadelmaraita.

Kahvi on myös suosittu maku. Cappuccino, Mocha yms. Näitäkin saa sitten kekseillä ja ilman, kinuskiraidoilla ja toffeepaloilla jos niin haluaa, suklaaraidoilla, raasteella, hipuilla ja paloilla, pähkinöillä ja ilman ja tietenkin kahviliköörillä maustettuna. Valkoista kahvijäätelöä on myös saatavilla.
"Country Road" on kahvijäätelöä jossa manteleita ja kinuskiraita.
"Black Russian" on suklaajäätelöä maustettuna Kahlualla ja vodkalla.Kun siihen laittaa kahviraitoja ja suklaapaloja, saadaan "Mustaa Tiikeriä".
"White Russian" on Kahlua-jäätelöä jossa on valkoista suklaata hippuina.
"Coffee Coffee BuzzBuzzBuzz!" on Ben&Jerry's jäätelöä; tummaa kahvijäätelöä jossa espresso-papu-fudgen paloja
"From Russia with Buzz" - "White Russian" ja "Coffee Coffee BuzzBuzzBuzz!" sekoitus.

Kun nyt on viitattu kahvilikööriin ja muuhun, niin otetaan sitten loputkin alkoholipohjaiset jäätelömaut.
Rommi, Amaretto, Kahlua ja Grand Marnier esiintyvät aika usein jäätelömakulistalla.
Frangelico hasselpähkinäliköörijäätelö
Eggnog, Irish Cream ja Irish Coffee ovat melko itsestäänselviä, mutta muita drinkkejä joista on tehty jäätelöä ovat edellä mainitut Black ja White Russian, Grasshopper, B-52, Black Velvet, Brandy Alexander ja Monkey Wrench. (Täytynee sanoa, että jotkut näistä drinkkijäätelöistä eivät sisällä alkoholia edes makuna... Esimerkiksi "Fuzzy Navel" on vaniljajäätelöä, appelsiinimarmeladia ja persikkaa - voit tehdä oman version ottamalla tiikerijäätelön kanssa säilykepersikkaa...)
Olut on kumma kyllä myös suosittu. Varsinkin tumma stout - on Guinness-jäätelöä, "Black and Tan" joka on suklaa- ja olutjäätelösekoitus. Celis Raspberry on jäätelöä, joka on tehty belgialaisesta vattuoluesta. Shiner Bock on texasilaista olutta.
Bordeaux Strawberry ja Burgundy Cherry ovat vaniljajäätelöä, joissa on punaviini-marja-kastikeraitaa.

Sitten on inkiväärijäätelöä ja kanelijäätelöä, chilijäätelöä ja laventelijäätelöä, purukumijäätelöä ja sokerivanujäätelöä, tuorejuustojäätelöä ja hapankermajäätelöä, on jääteejäätelöä ja jäätelöä vihreästä teestä, on hunajajäätelöä ja mallasjäätelöä, fariinisokerijäätelöä, siirappijäätelöä ja melassijäätelöä, minttua ja piparminttua, kuivattuja hedelmiä, rusinoita, appelsiininkuorta, sukanttia, nonparelleja, strösseliä...

Russian Nesselrode Ice Cream - Vaniljajäätelöä maustettuna Nesselrode-kastikkeella
Snickerdoodle Ice Cream - mausteista fariinisokerijäätelöä
Blue Moon Ice Cream - sinistä jäätelöä jossa ananasta ja sinistä curaçaota

Odd Ice Cream Flavors From Around The World

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti