maanantai 3. syyskuuta 2007

Dulce de leche, kaimakki, kinuski...

Sanovat että Mannerheimin suosikkijälkiruoka oli rapeat vohvelit kinuskikastikkeen kanssa - vaikka Mannerheim kuulemma sanoi sitä kaimakiksi.
Kaimak on oikeasti kondenseerattua maitoa, niin tiivistettyä, että se on melkein kuin voita, mutta tästä kondenseeratusta maidosta saadaan Dulce de Lecheä - "maidon makeutta"... eli kinuskikastiketta ;-)

Tässä on ohje vähän helpompaan kinuskikastikkeeseen
Kinuskipäärynät "Rakkaudesta ruokaan" blokista
Kinuskikastike "Äidin Keittonurkkauksesta" ja
Emerald Cityn Dajm leivokset... johon tulee kinuskikastiketta tai -täytettä oikeastaan.

Dulce de Leche

3 3/4 l maitoa
7,5 dl sokeria
3 rkl valkoviinietikkaa

Isossa kattilassa yhdistä sokeri ja maito. Kiehauta. Lisää viinietikka. (On tarkoitus, että maito juoksettuu.) Keitä, kunnes kaikki neste on haihtunut ja juoksettunut proteiini alkaa ruskettua. (Vie noin 40 minuuttia).
(Voit tietysti jättää etikan pois, ja keittää sokeroitua maitoa pari tuntia, kunnes jäljellä on kinuskikastike, mutta...)

Jos saat jostain kondenseerattua maitoa, niin seuraa tätä ohjetta:

Kondensoitu maito myydään peltipurkissa. Poista purkista etiketti, lyö kanteen kaksi ilmareikää (voit käyttää purkinavaajaa - reiän muodolla ei ole mitään väliä)
Laita purkki kattilaan (reiät ylöspäin, tietysti :-D) ja täytä kattila vedellä niin että vesi yltää noin sormenleveyden päähän purkin kannesta. Nyt keität purkkia (jossa maito on tietysti jäljellä) noin 1-1 1/2 tuntia, jos haluat löysää kastiketta, ja 4 tuntia, jos haluat kiinteää kinuskia.
Pidä silmällä veden pintaa. Se ei saa kiehua purkin yli, mutta purkin pitää olla vedessä koko ajan. Lisää kuumaa vettä, kun vesi vähenee purkin puoliväliin.
Kun olet valmis, anna purkin jäähtyä ennen kuin avaat sen. Kuuma kinuski ei ole kivaa käsillä.

Eva Mannerheim Sparren vohveliresepti

1/2 l hapanta tai tuoretta kermaa
1/2 l jauhoja
1-2 rkl sokeria
2 dl vettä
vähän suolaa
vähän voita paistamiseen.

Kerma vispilöidään kovaksi vaahdoksi. Jauhot ja suola hämmennetään siihen. Tuoreeseen kermaan pannaan sekaan 1 rkl sokeria, happameen 2 rkl. Vesi hämmennetään varovasti tahnaaseen.
Paistetaan vohveliraudoissa. Vain ensimmäistä vohvelia paistettaessa raudat voidellaan voilla.

Matildan vohvelit Eva Mannerheim Sparren keittokirjasta

4 dl kermaa
3 munaa
2 dl jauhoja
1 dl voisulaa

Kerma vispilöidään. Munat vispilöidään ja sekoitetaan kermaan, jonka jälkeen jauhot pannaan sekaan. Voisula pannaan joukkoon viimeiseksi ja kuumana.
Vohvelit paistetaan voilla voidelluissa vohveliraudoissa. Tarjotaan parittain kaimakkia tai hilloa välissä ja peitettyinä ohuella kaimakkikerroksella.

Kaimakki:
1/2 l kermaa
1/2 kg sokeria
1 dl fariinisokeria

Kaikki ainekset sekoitetaan hyvästi ja keitetään hämmennellen, kunnes tahna käy sitkeäksi. Käytetään kakkujen kuorruttamiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti