Must-haves for the start-up kitchen
Elintärkeää keittiössä:
Jos olisin ajautunut autiolle saarelle, kovertaisin nämä vaikka kookospähkinöistä:
- lautasia, kulhoja, mukeja, aterimet
- suola- ja pippurisirotin
- suuri kulho - toimii myös tarjoilukulhona ja salaattivatina jne.
- leivänpaahdin
- pannunlappuja
- pieni leikkuulauta
- pieni veitsi - halpakin käy
- iso leikkuuveitsi - halpa ei kelpaa. Keittiöveitsen pitää olla tarpeeksi vahva jotta sillä voi leikata paistia ja sen pitää kestää 20 vuotta. Lappeella voi murskata valkosipulia ja poistaa siemenet oliiveista.
- veitsenteroitin tai hiomakivi
- iso itsestään seisova lävikkö, jossa valutetaan vesi pastasta ja pestään vihannekset.
- Pienempi, kädessä pidettävä siivilä, jossa huuhdellaan riisi ja valutetaan neste purkkivihanneksista jne.
- kattila: pidän omasta, isosta, vanhanaikaisesta kattilastani. Jos olet hajamielinen, hanki sähkökattila, jossa on ajastin.
- kahvinkeitin - jos sinä tai vieraasi juovat kahvia
- korkkiruuvi - samoin, jos sinä tai vieraasi juovat viiniä
- useita muovipurkkeja - hanki kannellisia, jotka voi laittaa mikroon. Tarvitset niitä ruoantähteiden säilyttämiseen, kuivien ruoka-aineiden (jauhojen yms) ötökättömään säilyttämiseen ja lounaslaatikoksi.
- purkinavaaja
- kruunukorkin avaaja
- kello ja munakello, jos tarvitset sellaista
- keittokauha
- puulusikka tai muovikauha
- paistinlasta
- iso, painava paistinpannu, jossa kansi. Ruostumaton teräs on paras.
- valurautapata tai kannellinen, tukeva kattila. Pastan, keittojen, patojen ja popcornin valmistamiseen.
- pieni kannellinen kattila - pienille hommille, kuten munien keittämiseen
- syvä leivinpelti - sopii kaikkeen pizzasta ranskalaisiin ja pikkuleipiin. Älä välitä hankkia teflonpannua, jos sellaisen jostain löytäisitkin. Käytä leivinpaperia tai alumiinifoliota.
- kannellinen uunivuoka. Voit tietenkin tehdä makaronilaatikkoa paistivuoassa, mutta tämä on helpompi puhdistaa ja säilyttää.
- muistiinpanolehtiö tai whiteboard - kiinnitettävä jääkaappiin jotta muistat kirjoittaa ostoslistan sitä mukaan kun ruoka-aineet loppuvat
- kuivausteline. Älä hanki kuivausalustaa, ne muuttuvat inhottaviksi pian. Laita vain pyyheliina kuivaustelineen alle ja vaihda se usein.
- kaksi tusinaa tiskirättejä. Opettele käyttämään tiskirättejä talouspaperin tilalla. Vaihda ja pese usein.
- nailonisia "karhunkieliä" [en tiedä mikä näiden "oikea" nimi on - ovat niinkuin ne metalliset tussut, mutta tehty nailon-nauhasta.]
- kaksi tusinaa keittiöpyyhkeitä. Pidä aina käden ulottuvilla. Minulla on 3-4 keittiössä kaiken aikaa.
- juoksevaa käsisaippuaa.
- astianpesuainetta
- Yleispuhdistusainetta suihkepullossa
- roskakori/sanko ja roskapusseja
- alumiinifoliota - ei ole luontoystävällinen tuote, mutta hyvin käyttökelpoinen varsinkin jos olet laiska siivoamaan. Ja käytetyn folion voit puristaa palloiksi ja antaa kissalle leluiksi.
Ei elintärkeää, mutta käytännöllistä
- juomalasit - muki on romanttinen vain ensimmäisenä vuonna.
- keskikokoinen kattula - riisin tai vihannesten keittämiseen
- keskikokoinen kulho - hanki sellainen jota voi käyttää myös tarjoiluun
- keskikokoinen veitsi
- toinen leikkuulauta. Leikkuulautoja voi olla useampia, hygieniasyistä suositellaan, että käytät eri lautoja lihan ja vihannesten käsittelyyn.
- kankaisia lautasliinoja
- kompostilaatikko työpöydälle - iso muovipurkki, jäätelöpurkki, jogurttipurkki tai hillopurkki kelpaa
- lasipurkin avaaja - kumiliina toimii kumman lailla...
- raastin - hanki pieni kädessä pidettävä sitruunankuoren raastamiseen. Käytä yleiskonetta tai teholeikkuria isoihin hommiin - elämä on lyhyt.
- kaksi suppiloa - yksi kapea, yksi leveä. Selviät paljosta siivoamisesta käyttämällä suppiloita lautasen yllä.
- mausteteline - säästää paljolta etsinnältä. Litteä seinäteline vie vähiten tilaa.
- höyrykeitin. Hanki kokoonpantava metallikori.
- tehosekoitin. Säilytä sitä työpöydällä, niin käytät sitä useammin.
- pieni teholeikkuri. Puristin mielestä tarpeeton, jos sinulla on veitsi ja tehosekoitin, mutta rakastan omaa teholeikkuriani, vaikka vain persiljan silppuamiseen.
- kevyt paistinpannu pikkuhommille. Nopeampi tiskata. Jos hankit teflonpannun, hanki myös muoviset tai puiset paistovälineet.
- mittalusikat
- jääpalatarjottimet
- mikroaaltouuni - tämä pääsi melkein elintärkeiden esineiden listalle, mutta uudisrakentaja-esiäidit selvisivät ilman...
- lasinen mittakuppi - olet kiitollinen siitä että se on lasia kun teet ensimmäistä kertaa hyytelöä...
- kannellinen paistivati - tarpeeksi iso kanalle tai paistille JA vihanneksille
Älä välitä hankkia
- peltipurkkeja - käytä isoja kannellisia lasipurkkeja niiden sijaan.
- juustohöylä - senkun käytät veistä! Ja sama pätee mandoliini-höylään.
- valkosipulipuristin - iso leikkuuveitsi ja leivinlauta ovat ihan yhtä nopeita.
- vispilä - käytä haarukkaa tai tehosekoitinta.
- wok-pannu: nämä on tarkoitettu avotulella (tai kaasuliekillä) paistamiseen - liekit lämmittävät wokin reunoja... joten ei ole mitään järkeä käyttää wokia sähköhellalla.
- valurautapannu - ylläpitö on hankalaa - teräspannu kelpaa ihan yhtä hyvin.
- kuorimaveitsi - jätän yleensä kuoren paikoilleen, jollen ole hankkinut epä-orgaanisia porkkanoita. Ja pikkuveitsi riittää niiden raaputtamiseen.
- vesihaudekattila - paitsi jos haluat jouluvanukasta...
- sähköpata - miksi riskeeraisit salmonellatartunnan voidaksesi syödä mössöä?
---------------------------------------------------------------------------------------------------
- Me ei olla käytetty pieniä veitsiä erityisen paljon. Käytän tavallisesti ison leikkuuveitsen kärkeä tai tavallista ruokaveistä niihin hommiin. Keskikokoinen veitsi on täysin tarpeeton meidän huushollissa, mutta LEIPÄVEITSI on elintärkeä!
- KEITTIÖSAKSET
- suola- ja pippurisirotin? Miksi? Onhan ne hyvä olla olemassa, mutta meillä on sen verran hyvät maustepurkit, että pippurisirottimeksi kelpaa se kaupan pippuripurkki. Suolakuppia on kyllä käytetty paljon ja hyväksi havaittu. Meillä on pienessä sokerikulhossa merisuolaa tai joskus kun ollaan "hienompia" sellaisia "gourmet" suolahiutaleita.
- leivänpaahdin, tehosekoitin, teholeikkuri, mikro... Täh? Leivän voi paahtaa pannulla tai vaikka paljaalla levyllä, jos haluaa paahtoleipää, ja muuhunhan se laite ei oikein sovi. Tehosekoitin? Kunnon sähkövatkain on parempi, sillä saa smoothiet ja kermavaahdon ja kakkutaikinat ja muut. Pureesoppia meillä ei syödäkään, mutta voihan ne hätätilanteessa pusertaa metallilankasiivilän läpi mössöksi.Perunamuussinuija sen sijaan on hyvin tärkeä. Sillä minä muserran lantut joulun lanttulaatikkoonkin.Sähkövatkainta voi käyttää siihenkin.
- Mutta vispilä ON tärkeä väline - pallovispilä on paras. On tilanteita joissa ei haarukka tai tehosekoitin kelpaa...
- pannulaput, keittiöpyyhkeet ja tiskirätit ovat tärkeitä, mutta haluan froteisia käsipyyhkeitä, kun keittiöpyyhkeet eivät oikein kuivaa mielestäni.
- ja koska minulla on "vesiallergiaa", minun keittiössäni täytyy olla kumihanskat ja käsivoidetta.
- Nyt meillä on kaksi pikkukattilaa (1 1/2 l) yksi pienempi keskikokoinen (2 l) yksi isompi keskikokoinen (3 l) ja yksi iso pastakattila, jossa keitetään sopatkin (5 l) ja se on minusta ihan mukava. Mieheni haluaisi valurautaisen padan, mutta hän pitää padoista. Minä en...
- Minä olen valurautaisten paistinpannujen puolestapuhuja. Meillä on 4-5 eri kokoisia ;-) Ja kun ne on kunnolla valmistanut käyttöä varten ja kun ne kunnolla lämmittää ennen käyttöä, niin ei tartu mikään kiinni vaikkei käyttäisi edes rasvaa, eikä ylläpito ole mitenkään hankalaa. Minä onnistun aina saamaan teflonin irti pannuista ja kevyemmät teräspannut näyttävät vuoden käytön jälkeen karmeilta... Sitä paitsi syvää valurautapannua voi hyvin käyttää kakkuvuokana, laatikkovuokana jne...
- Suomessa ei tarvitse välittää leivinpelleistä, maustehyllyistä tai tiskinkuivaustelineistä, ja meidän tiskipöydät ovat melkein poikkeuksetta ruostumatonta terästä, josta lähtee vesitahrat pyyhkäisemällä, joten mitään pyyhkeitä ei tarvitse laittaa kuivaustelineen alle.
- raastin on ollut tarpeellinen väline, samoin kuorimaveitsi.
- mittalusikat ja mittamukit yhdestä desistä litraan ovat olleet oikein tarpeellisia.
- juustohöylä samaten - me skandinaavit syödään paljon voileipää, ja veitsellä leikaten ei vain saa tarpeeksi ohuita siivuja leivän päälle. Tietysti, kun välillä nauttii juustosta, niin ei sitä höylää, mutta leivän päälle juusto höylätään. Juustohöylällä voi myös höylätä voista nokareita laatikoiden päälle ja kurkusta kivoja, ohuita viipaleita.
- suppiloa ja jääpalatarjotinta kaivattiin kovasti alkuaikoina, samoin munanleikkuria.
- höyrykeitintä ei olla tarvittu eikä kaivattu.
Minä olen leipuri, joten keittiöni tarvitsee kulhon, nuolijan, sähkövatkaimen, mittasarjan, täytekakkuvuoan ja kuivakakkuvuoan.
Tyllin halusin ehdottomasti.
Piparkakkumuotteja rakastan, vaikka ne ovatkin aika tarpeettomia - piparkakut voi leikata tavallisella veitselläkin, jos on tarve.
Himoitsen ruuneperintorttuvuokia. Muffinssipannu olisi kiva olla olemassa.
Talousvaakaa on käytetty ja kiitetty.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti