lauantai 22. syyskuuta 2007

Basbousa ja baklava

Arabian tunnetuin jälkiruoka meillä on marsipaani... Halva tulee hyvänä kakkosena. Joten käsität hyvin että arabialaiset jälkiruoat ja makeiset uivat sokerissa.

Tässä Basbousa - Lebanonilainen makeinen (leivonnainen)

225 g sokeria
225 g mannaryynejä
1/2 tlk ruokasoodaa
3,5 dl jogurttia (käytä kermaista turkkilaista tai ranskalaista maustamatonta jogurttia - jos et löydä, kokeile kreikkalaista, kermarahkaa tai smetanaa.)
5-6 rkl sulatettua voita
kuorittuja manteleita; kokonaisina tai lastuina

Siirappi:
225 g sokeria
4 rkl sitruunamehua (tai limetinmehua)
muutama pisara appelsiininkukkavettä (tai ruusuvettä - voit hypätä tämän yli)
1 dl vettä

Laita kaikki ainekset kattilaan ja keitä kunnes siirappia.

Sekoita sokeri, mannaryynit ja sooda. Lisää jogurtti ja sekoita hyvin. Lisää voi.
Kaada syvälle uunipellille
Paista 180 asteessa noin 15 minuuttia.
ripottele mantelit kakun päälle
Paista vielä noin puoli tuntia kunnes kullanruskea.
Anna jäähtyä 10 minuuttia ja leikkaa pieniksi neliöiksi tai vinokaiteiksi.
Kaada siirappi palojen päälle.

Täällä hyvä kuva - reseptin kera

ja Baklava, bysanttilainen herkku
 tässä taas baklava kuvassa reseptin kera


Taikina:

1 muna
1,5 dl maitoa
1,5 dl öljyä
1,5 dl jogurttia
1,5 dl vettä
½ rkl suolaa
¼ sitruunan mehu
2 rkl viinietikasta tehtyä siirappia (üzumsirkesi)
2 tl leivinjauhetta
2 tl vanilliinisokeria
5 dl vehnäjauhoja (tarvittaessa enemmän)

Aineet sekoitetaan tässä järjestyksessä, joukkoon nypitään 125 g pehmeää margariinia.
Taikina kaulitaan paperinohuiksi levyiksi.

Kaulimiseen:
Niþasta-jauhoja tai vehnäjauhoja (þ=s)

Seos levyjen välin:
3 kupillista auringonkukkaöljyä
125 g sulatettua margariinia

Pinnalle:
Kukkurallinen ruokalautasellinen rouhittuja saksanpähkinöitä, kookoshiutaleita koristeeksi

Taikinasta tehdään 50 taikinapalloa. Palloista tehdään levyjä, jotka muistuttavat karjalanpiirakoiden pohjia.

Niitä laitetaan viisi päällekkäin ja kaulitaan, kunnes levyn läpimitta on noin puoli metriä, uunivuoan kokoisia. Taikina muistuttaa silloin paria päällekkäin olevaa voipaperin palaa.

Levyt laitetaan voideltuun vuokaan ja jokainen levy voidellaan öljy-margariiniseoksella. Viidennen levyn päälle levitetään vajaan sentin paksuinen kerros pähkinärouhetta. Taikinalevyjen reunat tasoitetaan vuoan muotoisiksi ja taikinan palat levitetään kerrosten väliin.

Päällimmäinen kerros voidellaan ja levyyn leikataan ristikkäisiä viiltoja niin, että valmiista baklavasta on helppo leikata pala.

Paistetaan 150 asteen lämmössä noin 40 minuuttia uunipellillä.

Sokeriliemi:
1 l vettä
1 kg sokeria
¾ sitruunan mehu

Lientä keitetään 15 minuuttia ja se kaadetaan baklavalevyn päälle seuraavana päivänä. Annetaan maustua ainakin kolme tuntia, mieluiten seuraavaan päivään. Koristellaan haluttaessa kookoshiutaleilla.

resepti peräisin täältä: leipurin haaste: baklava

tuhatlehtikakku baklava
mannatäytteinen baklava galaktoboureko
Ruokalan baklava
Voima-lehden kurdistanilainen baklava
kotikokki.netin baklava
baklava Elisa.netin keittotaidosta
paakari.netin resepti

Erilaisia lähi-idän herkkuja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti