sunnuntai 2. syyskuuta 2007

Peppar, peppar...

Ruotsissa sanotaan "pippuria, pippuria..." vähän samaan tapaan kuin meillä "koputa puuta".

Pippuri on kuulemma Oinaiden lempimauste - ja täytyy sanoa, että pidän oikein paljon pippurista - ja auttaa masennukseenkin. Varsinkin chilipippuri. Tiesittekö muuten, että Unkarilainen "paprika" - punapaprika - on chiliä?

Mieheni sai eräältä ystävältään Amerikasta paketin ja siellä oli pieni chili-paketti - "näin laitat aitoa Texaslaista chiliä". Paketissa oli arrowjuurta chilin suurustamiseen, iso pussi chilimausteita ja pieni pussi vahvaa kuivattua chilipippuria, siemenet ja kaikki... Mieheni laittoi kattilallisen chiliä ja kokeili PIKKUISEN chiliä... ja se oli HYVÄÄ!!! Ja niin meidän perhe vieteltiin chilin makuun;-)
Seuraavalla kerralla meni HIUKAN enemmän chiliä - ja se oli HYVÄÄ!!!

Ostin hänelle pussillisen habaneron siemeniä, mutta unohdettiin laittaa kasvamaan... Yritetään sitten uudestaan ensi vuonna :-)

Chilipippureiden vahvuus arvioidaan Scoville-taulukolla. Wilbur Scoville -niminen apteekkari keksi 1912 mittayksikön eri chilipippuri-lajien vahvuuksien vertailemiseksi. Yksi Scoville-yksikkö kertoo kuinka paljon kapsiinia, ainetta joka tekee pippurista vahvan, kussakin lajissa on.
Alunperin pippuri murskattiin ja sekoitettiin veteen tietyssä suhteessa, ja sitten tätä pippurivettä laimennettiin. Testaajan edessä on sitten useita kuppeja pippurivettä, laimentamattomasta hyvin laimennettuun, ja kun maistelija ei enää tunne pippurin makua laimennuksessa, siitä saadaan selville pippurin vahvuus. Tänä päivänä mittaustavat ovat rutkasti kehittyneempiä (koska testipaneeli on kallis eikä erityisen tarkka), mutta Scovillen nimi on säilytetty mittayksikkönä.

Kapsiinin määrä vaihtelee riippuen siitä, mikä lajike on kyseessä ja missä se kasvaa. Sanovat, että Skotlannissa kasvaa voimakkain pippuri... kasvattajat saivat Nagan siemeniä ja Skotlannin karussa maaperässä pippuri ärtyi tosiväkeväksi.

vahvuus
aine


7,100,000
"The Source" kastike
5,300,000
Poliisin käyttämä pippurisuihke
2,000,000
tavallinen pippurisuihke ja pippuripommit
1,001,304
Bhut Jolokia (Henkipippuri)
855,000
Naga Jolokia (käärmepippuri)
350,000 - 580,000
Red Savina habanero
100,000 - 350,000
Habanero chile
100,000 - 325,000
Scotch bonnet
100,000 - 225,000
African birdseye ("African Devil", "Piri-Piri")
100,000 - 200,000
Jamaican hot pepper
100,000 - 125,000
Carolina cayennepippuri
95,000 - 110,000
Bahamian chili
85,000 - 115,000
Tabiche chili
50,000 - 100,000
Chiltepin chili
50,000 - 100,000
Rocoto
40,000 - 58,000
Pequin chili
40,000 - 50,000
Super chile
40,000 - 50,000
Santaka chili
30,000 - 50,000
Cayenne chili
30,000 - 50,000
Tabasco chili
15,000 - 30,000
de Arbol chili
12,000 - 30,000
Manzano chili, Ají
5,000 - 23,000
Serrano chili
5,000 - 10,000
Hot wax chili
5,000 - 10,000
Chipotle
2,500 - 8,000
Jalapeño
2,500 - 8,000
Santaka chili
2,500 - 5,000
Guajilla chili
2,500
Tabasco Sauce
1,500 - 2,500
Rocotilla chili
1,000 - 2,000
Pasilla chili
1,000 - 2,000
Ancho chili
1,000 - 2,000
Poblano chili
700 - 1,000
Coronado chili
500 - 2,500
Anaheim chili
500 - 1,000
New Mexico chili
500 - 700
Santa Fe Grande chili
100 - 500
chilioncini
100 - 500
Pimento
0
tavallinen paprika

Vuoden 2006 Terlinguan kansainvälisen Chilimestaruuden voittajan resepti
LUE OHJE ENNEN KUIN ALOITAT! Siinä on aika paljon maustesekoituksia...

Ruskista kilo jauhelihaa (karkeaksi jauhettua. Voit myös käyttää poronkäristystä ;-)) ja siirrä isoon kattilaan. (Joudut keittämään tätä pari tuntia, joten valitse keittolihaa)
Lisää 1/2 litraa vahvaa lihalientä
200g purkillinen murskattuja tomaatteja
Laita soppaan kokonainen jalapeno ja serrano chili - siis kaksi chiliä kellumaan.
Kiehauta ja lisää maustepaketti #1

maustepaketti #1:
1 rkl sipulijauhetta
2 tl valkosipulijauhetta
1 rkl Mexene Chilipippurisekoitusta (korvausohje blokin lopussa)

Peitä ja anna hautua tunnin ajan. Ota chilit pois ja purista niistä mehu irti, mutta älä lisää vielä pataan.
Anna kuplia vielä neljännestunti ja lisää maustepaketti #2.

maustepaketti #2:
2-1/2 rkl vaaleaa chilipippuria (korvausohje blokin lopussa)
2-1/2 rkl tummaa chilipippuria (korvausohje blokin lopussa)
2 tl kuminaa
¼ tl mustapippuria
¼ tl valkopippuria
¼ tl cayennepippuria
½ kuutio häränlihalientä
½ kuutio kanalientä
¼ tl fariinisokeria
1 paketti Sazon Goyaa (korvausohje blokin lopussa)

Jatka keittämistä kannen alla puolisen tuntia.
Lisää nyt se mehu jonka puristit chileistä tunti sitten ja maustepaketti #3.

maustepaketti #3:
2 tl Mexene chilipippuria (korvausohje blokin lopussa)
1 tl kuminaa
½ tl suola

Anna kuplia vielä vartti ja tarjoile.

Chili syödään leivän ja kylmän juotavan (maitoa, olutta tai limppaa - ei vettä) kanssa.
Voit tarjota myös sipulia (renkaina tai silppuna), hapankermaa ja persilja- tai korianterisilppua.
Jotkut ripottelevat chilin päälle murskattuja suolakeksejä tai maissichipsejä (ei maissihiutaleita;-)) tai maissichipsit tai suolakeksit voidaan tarjota ruoan sivussa. Amerikassa suolakeksit voidellaan joskus maapähkinävoilla...
Jotkut lisäävät pikkuisen suolakurkunlientä tai viinietikkaa chilikulhoonsa, ja jotkut laittavat kunnon annoksen amerikkalaista kaalisalaattia (cole slaw) kulhon pohjalle...

Meillä syödään chili kuin mikä tahansa muukin pata - siis riisin, makaronin tai perunan kanssa.

Jos haluat laittaa perinteistä Chili con Carnea - mikä on se perinteinen Texasin chili - voit jättää pavut pois, koska alunperin ne olivat mukana lihan jatkeena ja korvikkeena... siis papu-chili on köyhien chiliä ;-) Pavut voi myös korvata kikherneillä, riisillä, makaronilla yms, mutta tiedä, ettei "ne jotka tietävät" pidä sitä "oikeana" chilinä ;-)
(Tässä Polkkapossun Chiliohje)

Jos poltat suusi "kuumalla" ruoalla, älä juo vettä!
Juo maitoa, kermaa tai hiilihappoista limpparia (dieetticola kuulemma toimii hyvin).
Tarjoile hapankermaa, smetanaa, turkkilaista jugurttia tai kermaviiliä ruoan kanssa - se auttaa myös suun polttoa vastaan. Samoin vaalea leipä.

-----------------------------------------------------------------

Mitä on Mexene chilipippurisekoitus?
Amerikkalainen merkkituote, joka koostuu chilipippurista, sipulijauheesta, tavallisesta jauhosta, valkosipulijauheesta, suolasta, sokerista, paprikasta, vihreästä chilijauheesta, kuminasta, meiramista ja korianterista.

Jos et onnistu löytämään juuri tätä, voit korvata sen sekoittamalla omaa chilimaustetta.

Esimerkiksi:
1. Sekoita
4 rkl chilipippuria
2 1/2 tl korianteria
2 1/2 tl kuminaa
1 1/2 tl valkosipulijauhetta
1 tl oreganoa
1/2 tl cayennepippuria

Tämä on neljä annosta.

tai
2. Sekoita
3 dl jauhoja
2 dl kuivattua sipulisilppua (voit käyttää ranskalaista sipulisoppajauhetta)
1 dl chilipippuria
2 rkl kuminaa
2 rkl suolaa
1 1/2 rkl valkosipulijauhetta
1 rkl kuivattuja, murskattuja chilipippurihiutaleita
2 rkl sokeria

tämä on kuusi annosta.

Kuten näet, chili on KUUMAA ;-)

Sazón Goya on toinen amerikkalainen merkkituote. Se on maustettua suolaa.

Tässä on yksi resepti, joka saattaisi korvata Sazón Goyan...

sekoita
3 rkl suolaa
1 rkl paprikaa
1 rkl sellerisuolaa
2 tl valkosipulijauhetta
1 tl sokeria
1 tl sipulijauhetta
1/2 tl kurkumaa
1 tl kuminaa
1/2 tl korianteria
1/2 tl kanelia
1 tl cayennepippuria
1/2 tl neilikkaa
1/4 tl maustepippuria

Vaalea ja tumma chilipippuri ovat myös sekoituksia... anteeksi vain :-)
Tumma pippuri on makeampaa kuin vaaluea, ja sisältää chiliä, kuminaa, suolaa, valkosipulijauhetta ja oreganoa
vaalea pippuri sisältää vähän enemmän suolaa ja lisäksi korianteria.

Tee itse sekoitus sekoittamalla yhtä paljon kaikkia aineita.

Chilipippurin maaginen käyttö

Chili purkaa kiroukset ja vahvistaa rakkautta ja uskollisuutta.
Chilin elementti on tuli ja hallitseva planeetta Mars.

Pitääksesi avioliittosi uskollisena ota kaksi chilipippurinpalkoa, murskaa ne, sido yhteen punaisella tai vaaleanpunaisella silkkinauhalla ja laita tyynysi alle.

Rikkoaksesi kirouksen, ripottele chilipippurihiutaleita ympäri kotiasi.

Rohtokäyttö: Chilipippuria käytetään estämään vilustumisia. Pikkuisen chiliä ruoassa edistää ruokahalua. Lisää reumatismivoiteisiin ja -hauteisiin kiihottamaan verenkiertoa alueella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti