perjantai 7. syyskuuta 2007

Daring Bakers

elikkä Rohkeliaat Leipurit on blogi-yhteisö, missä leipojat kokoontuvat ja jakavat kokemuksiaan leipomalla saman reseptin mukaan.

Tällä kertaa leipomusten kohteena oli Maitosuklaa-karamelli-torttu Eric Kayserin "Sweet and Savory Tarts" kirjasta.

Maitosuklaa-karamellitorttu

Suklaamurotaikina
250g suolaamatonta voita
150g tomusokeria
50g jauhettuja hasselpähkinöitä
2 tl kanelia
2 munaa
litra hienoja jauhoja
2 ½ tl leivinjauhetta
1 ½ rkl kaakaota

Vaahdota voi. Lisää sokeri, pähkinät ja kaneli ja sekoita. Lisää munat yksi kerrallaan vatkaten koko ajan, siivilöi jauho, leivinjauho ja kaakao, ja sekoita hyvin.
Muodosta taikinasta pallo, peitä muovikelmulla ja anna seistä jääkaapissa yön yli.
Ota 250g suklaamurotaikinaa ja anna sen pehmitä hetki ennen kaulintaa.
Lämmitä uuni 160ºC
Kauli taikina muovikelmujen välissä ja vuoraa piirakkavuoka sillä ja paista ilman täytettä 15 minuuttia.

Tee karamellitäyte.

karamellitäyte

300 g sokeria
250 g vispikermaa tai créme fraichea
50g voita
2 munaa
1 munankeltuainen
2 1/2 rkl jauhoja

Anna 200g sokerin sulaa ja ruskettua karamelliksi kuivassa kattilassa. Varo, ettei sokeri pala! Kun karamelli muuttuu kullanruskeaksi, se on valmista. Jos sokeri kumminkin muuttuu ruskeaksi ja alkaa haista palaneelta, heitä se pois ja aloita alusta.

Jos sinulla on vaikeuksia valmistaa karamellia kuivalla pannulla tällä tavoin, tässä on vaihtoehtoinen versio:

2 1/2 dl sokeria
1 1/4 dl vettä

Laita sokeri ja vesi kattilaan ja anna kiehua hiljalleen sekoittamatta kunnes sekoitus on muuttunut kullanruskeaksi.

Lisää kullanruskeaan karamelliin kerma tai ranskankerma ja voi. Sekoita hyvin. Karamelli muuttuu kovaksi, kun siihen lisätään kylmempiä aineita, mutta se sulaa, kun varovasti lämmität kermaseosta. Kun karamelli on sekoittunut kermaan ja voi sulanut, laita pannu syrjään jäähtymään.

Vatkaa munat ja munankeltuainen vaadoksi, lisää jauho. Kaada tämä taikina karamelliin ja sekoita hyvin.
Kaada karamellitaikina esipaistettuun suklaakuoreen ja paista 15-20 minuuttia.
Anna jäähtyä.

Suklaamoussepäällys

3 dl vispikermaa
250g maitosuklaata

Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi. Sulata maitosuklaa mikrossa tai vesihauteessa ja käännä se varovasti kermavaahtoon. Älä humauta kuumaa suklaata kermavaahtoon, koska kermavaahto sulaa, vaan valuta se ohuena nauhana hitaasti kermaan. Voit myös ottaa vähän kermavaahtoa ja sekoittaa sen suklaaseen ja sitten sekoittaa tämä sekoitus kermaan.

Kaada suklaamousse jäähtyneen karamellipiirakan päälle ja tasoita lastalla.
Anna piirakan asettua vähintään tunti jääkaapissa.

Jos haluat, voit tehdä karamellisirpaleita koristeeksi.

Voitele leivinpaperi ja laita tasaiselle kuumuutta kestävälle alustalle odottamaan.
Sulata 100 g sokeria pannulla kunnes se tulee kullanruskeaksi (meripihkan väriseksi) ja kaada leivinpaperille. Anna jäähtyä ja riko sitten karamellilevy sirpaleiksi. Pistä sirpaleet suklaamousseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti