lauantai 1. syyskuuta 2007

Ruoastahan tässä pitäisi puhua, vai mitä

Kuten sanottu, minä olen perheen sokerileipuri. Selailin suomalaisia ruokablokeja eilen, ja löysin "Ullan Unelman" ja sieltä Ellen Swinhufvudin kakun.
Toiselta suomalaiselta ruokablokilta, Cloudberry Quark (lakkarahka) loytyi ohje Sans Rival torttuun, ja siellä sanottiin, että samasta kakusta on kyse... Ei nyt ihan kumminkaan ole, koska "aitoa" Sans Rivalia ei mausteta kahvilla.
Tästä huolimatta Stella haastoi Stockmannin oikeuteen, kun Stockman alkoi myydä Sans Rivalia...Ymmärrän kyllä täysin, koska Stella menee konkurssin, kun Stockman ei enää myy Ellen Swinhufvudeja... Täytyy kyllä sanoa, että olen minä sen verran patrioottinen snobi, että ostaisin mieluummin Stellan Ellenin kuin Stockiksen sans rivalin, ja olisin paljon ylpeämpi tarjoillessani SUOMALAISTA kakkua, kuin samaa (mokkaisena tai ilman) toisella nimellä ;-)
(Nyt 4 vuotta myöhemmin tiedämme, että Stella meni konkurssiin.)

Filippiineillä Sans Rival on kulttuurihistoriaa... jopa niinkin että Filippiiniläiset eivät usko että kukaan muu voisi sitä oikein "ymmärtää" ja valmistaa... Kuitenkin Filippiineillä on vaikeaa saada manteleita, joten siellä tästä kakusta mantelit vaihtuivat cashewpähkinöihin ja marsipaanikoristelu katosi.

Filippiiniläinen Sans Rival marenkikerroskakku

8 munanvalkuaista (säästä keltuaiset täytteeseen)
2,5 dl sokeria
2-4 dl cashewpähkinöitä, hienonnettuina

Tästä tehdään marenki vatkaamalla valkuaiset vaahdoksi, lisäämällä sokerin hitaasti vaahtoon vatkaten, kunnes marenkitaikina on valmista. Sen ei pidä olla hyvin kovaa, mutta marenkivaahtoa kuitenkin. Sitten vaahtoon käännellään varovasti pähkinämurska.
Tämä marenkivaahto paistetaan pellillä kuin kääretorttutaikina - sitä voi olla vaikea saada irti kokonaisena, joten voitele ja jauhota LEIVINPAPERI. Jos levy menee kumminkin rikki irrotettaessa, ei haittaa.
Paistetaan 150 asteisessa uunissa noin puoli tuntia - eli kunnes marenki on vaalean kullanruskeaa. Kakku on paremman näköinen, kun marengin antaa ruskettua, vitivalkoisena se on vain kumman näköinen.
Irrota leivinpaperi marengista kun se on vielä lämmintä ja anna jäähtyä. Marengin on oltava ihan kylmää kun kakku kootaan, muuten se sulattaa voivaahdon.

Täyte ja päällys - voivaahtoa

8 munankeltuaista
2,5 dl sokeria
1 3/4 dl vettä
100 g voita
1 1/2 - 2 dl murskattuja cashewpähkinöitä

Laita sokeri ja vesi kattilaan ja anna kiehua sekoittamatta. Kun sokerimassa on niin paksua, että kun pudotat pikkasen kylmään veteen, siitä muodostuu pehmeä pallo, vähän kuin pehmeää toffeeta. Anna sokerisiirapin jäähtyä.
Vatkaa keltuaiset vaahdoksi. Lisää sokerisiirappi koko ajan sekoittaen, vähän kerrallaan.
Vaahdota voi ja lisää munavaahto voivaahtoon.

Levitä kerros voivaahtoa marenkilevyille ja kasaa ne kerroksittain kakuksi. Haluttaessa voit voidella kakun reunatkin voivaahdolla.
Ripottele cashewpähkinät kakun päälle (ja reunoille, jos ne on päällystetty)

Anna asettua jääkaapissa peitettynä tarjoiluun.

ja jos haluat suklaaversion, tarjoile
Dacquoise
[lausutaan: dakkuoos]

Tämä reseptiversion on ihan ällistyttävän "tarkka" - lyhyesti sanottuna - tee kaksi pähkinämarenkilevyä ja laita väliin suklaavoivaahtoa.Koristele pähkinöillä.

Meringue Japonais: (siis japanilainen marenki - munavaahtoon on lisätty pähkinää tai mantelia [lausutaan möreng shaponee])

2-3 dl kuorittuja, hakattuja pähkinöitä tai manteleita - hasselpähkinät ovat oikein hyvä tässä reseptissä
2,5 dl pienikiteistä sokeria + 3 rkl sokeria
3 rkl maizenaa + 1 tl
6 munanvalkuaista huoneenlämpöisiä
hiukkasen viinikiveä (voi korvata etikalla - tai jättää pois)

paahda pähkinät uunissa - 200 astetta, ~10 minuuttia. VAHDI ETTEI PÄHKINÄT PALA.
Anna jäähtyä. Ota puolet pähkinöistä syrjään myöhempää käyttöä varten.

Laita loput pähkinöistä teholeikkuriin (onko sillä todella tuollainen nimi suomeksi?), lisää 3 rkl sokeria ja jauha. Varo, ettet valmista pähkinävoita tai -massaa!
Siirrä pikkukulhoon, lisää 3 rkl maizenaa ja sekoita huolellisesti. Peitä ja laita syrjään odottamaan.

Valmista kaksi peltiä marengin paistamiseen. Laita kaksi ritilää uuniin tasaisin välimatkoin.
Laita leivinpaperi pellille ja piirrä niihin 25 sentin ympyrä. (Ei nyt tietenkään ole pakko - voit tästäkin tehdä neliskulmaisen)

Sitten vatkataan marenki. Katso, että kulho on varmasti puhdas, kuiva ja täysin rasvaton. Vatkaa munanvalkuaiset (lisää viinikivi tai etikka tässä vaiheessa). Sitten kun valkuaiset ovat vaahtopilveä, lisää sokeri - hiljalleen, vatkaten koko ajan. En oikein usko, että kukaan jaksaa enää nykyään vatkata marenkia käsin... Mutta vaahdon pitää olla pikkuisen pehmeätä, mutta pysyä siellä kulhossa kumminkin kun sen kääntää ylösalaisin.
Sitten sinne lisätään ne pähkinät mitkä pantiin teholeikkurissa sokerin kanssa mössöksi, lusikalla varovasti käännellen.

"liimaa" leivinpaperi pellille pikku marenkivaahtonokareilla, sitten laita puolet vaahdosta toiselle pellille ympyrään ja loput toiselle pellille. Toimi nopeasti ja täytä ympyrä. Tasoita päällinen ja heitä uuniin. Ole tarkka, mutta älä söhlää. Paista molemmat marenkipohjat yhtäaikaa. Älä avaa uuninluukkua ensimmäiseen puoleentoista tuntiin, muuten marenki halkeaa. Sitten vaihda peltien paikkaa, että molemmat pohjat saavat yhtä paljon väriä ja lämpöä. Paista vielä puoli tuntia. SEN JÄLKEEN OTA UUNI POIS PÄÄLTÄ, MUTTA JÄTÄ MARENKI UUNIIN JÄÄHTYMÄÄN JA KUIVUMAAN.

Kun marenki on uunissa, voit käyttää ajan hyväksesi hienontamalla se toinen puoli pähkinöistä.

Sitten tehdään hapankerma-ganache [ganaash]

250 g hyvänlaatuista maitosuklaata, hienonnettuna
100 g hyvänlaatuista tummaa suklaata, hienonnettuna
hippu suolaa
2,5 dl hapankermaa (voit korvata sen smetanalla, tuorejuustolla, turkkilaisella jugurtilla tai kermarahkalla) - huoneenlämpöisenä
1 tl vaniljaa

haluttaessa hollantilaista kaakaojauhetta.
("Hollantilainen" on menetelmä jossa kaakaon luontaiset hapot sidotaan emäksellä, joten kaakao maistuu makeammalta eikä reagoi leivinjauheen kanssa...)

Sulata suklaa vesihauteessa. Tarvitset kulhon, joka kestää lämpöä ja joka on suurempi kuin kattilasi, koska kulhon pohja ei saisi koskettaa kiehuvaan veteen. Laita suklaat ja suola kulhoon, ja kulho kattilaan kiehuvan veden päälle. Liikuttele suklaata kulhossa kunnes se on melkein sulanut. Ota pois kattilasta ja sekoita kunnes suklaa on sulanut ja tasaista. Lisää huoneenlämpöinen hapankerma kerrallaan ja vatkaa rauhallisesti tasaiseksi.
Jos kerma on liian kylmää, ganache paakkuntuu. Jos näin tapahtuu, laita kulho takaisin vesihauteeseen ja vatkaa kunnes tasaista. Sekoita vanilja ganacheen.

Sitten kootaan kakku. Laita tarjoilulautaselle pikkukasa ganachea liimaksi ja sen päälle rumempi marenkipohjista. Laita tämän päälle suurin osa ganachea - jätä jonkin verran reunoille. Tasoita ganache ja laita kauniinpi marenkipohja päälle. Vuoraa reunat lopulla ganachesta ja paina nopeasti pähkinärouhe reunoihin.

Anna asettua pari tuntia jääkaapissa ennen syömistä. Jos haluat, hunnuta kakku kaakaojauheella juuri ennen tarjoilua.

Marenkikakut "sahataan" paloiksi sahateräisellä veitsellä. Painamalla saat vain marenkisilppua.

Pähkinädacquois
Kaikki nämä marenkikakut näyttävät hyvin samanlaisilta,
pähkinöillä ja marsipaanilla koristeltuina...
(Muuten ei ole minun kuvani.On ryövätty japanilaisesta nettijulkaisusta.)

Parikymmentä vuotta sitten lankoni toi mukanaan palan Sans Rivalia, ja me sisarukset maistettiin sitä... minusta se oli ihan hyvää, siskojen mielestä toivottoman makeaa...
No, tietysti se on makeaa! Ja raskasta! Sehän on lähes pelkkää sokeria, munaa ja voita! Rakastan maistella kakkutaikinaa kun teen sitä, varsinkin kun munat ja sokeri on vatkattu, ja siihen on lisätty sulatettu voi ja maito... se on kuin linnunmaitoa maistelisi - eikä se paljon tästä ainesosiltaan eroa...
Mutta ei tätä ole tarkoitettukaan syötäväksi koko kakku kerrallaan... Luulen että vain pahimmat sokerirotat siihen pystyisivät. Joka tapauksessa, minusta tämä on helppo (vaikka ohjeet ovatkin niin monimutkaiset ;-)) ja hyvin vaikuttava ja erittäin riittoisa kutsuherkku. Sen takia kai Ellen sitä niin usein tarjoilikin ;-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti