lauantai 29. syyskuuta 2007

Lady ja Lord Baltimore

Vuonna 1906 Owen Wister kirjoitti kirjan nimeltä "Lady Baltimore", jossa mainittiin herkullinen kakku...

"I should like a slice, if you please, of Lady Baltimore," I said with extreme formality. I returned to the table and she brought me the cake, and I had my first felicitous meeting with Lady Baltimore. Oh, my goodness! Did you ever taste it? It's all soft, and it's in layers, and it has nuts - but I can't write any more about it; my mouth waters too much. Delighted surprise caused me once more to speak aloud, and with my mouth full, "But, dear me, this is delicious!"

Charlestonissa oli teehuone nimeltään Lady Baltimore, jota pitivät sisarukset Florence and Nina Ottelengui. He kehittivät sitten "kuningattaren kakusta" tämän herkun, jota toimitettiin ympäri Amerikkaa, ja sisarukset lähettivät kirjailijalle joka jouluksi kakun :-)
Toisen tarinan mukaan Alicia Rhett Mayberry, eräs Charlestonin kuuluisista kaunottarista, tarjosi kakkua kirjailijalle, joka ihastui siihen niin, että otti sen mukaan kirjaansa. Sanotaan, että kirjan lady Baltimore on Alicia Rhett Mayberry...

Lady Baltimore on kolmikerroksinen kakku, tehty munanvalkuaisista, täytetty kuivatuilla hedelmillä ja pähkinöillä ja kuorrutettu valkoisella kuohkealla kuorrutuksella. Lord Baltimoren kakku on tehty keltuaisista.

Lady Baltimore kakku

200 g voita
3 dl sokeria
1 1/2 tl vaniljaa
7 1/2 dl jauhoja
1 rkl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
2 1/2 dl maitoa
6-7 munanvalkuaista
1 1/2 dl sokeria

Amerikkalaiset kakut paistetaan jokainen pohja omassa vuoassaan, joten tätä varten voidellaan ja jauhotetaan kolme täytekakkuvuokaa. Tästä tulee PALJON taikinaa, iso kakku, joten ota iso vuoka, jos haluat tehdä sen vain yhdessä vuoassa. Voit myös käyttää syvää uunipeltiä, ja jakaa pohjan kolmeen osaan ja tehdä neliskulmaisen kakun.
Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.

Vaahdota voi ja 3 dl sokeria sekä vanilja.
Siivilöi jauhot, leivinjauhe ja suola ja jaa kolmeen osaan.
Käännä 1/3 jauhoseoksesta voiseokseen, lisää puolet maidosta, 1/3 jauhoista, loput maidosta ja loput jauhosta.
Vaahdota munanvalkuaiset vaahdoksi, lisää sokeri vähän kerrallaan ja vatkaa kunnes saat kovaa marenkivaahtoa.
Kääntele vaahto varovasti kakkutaikinaan.
Paista noin puoli tuntia.

Lord Baltimore kakku

200 g voita
5 dl sokeria
6-7 munankeltuaista
3 dl maitoa
6 dl vehnäjauhoja
1 rkl leivinjauhetta
1 1/4 tl suolaa
2 rkl vaniljaa

Vaahdota voi ja sokeri. Vispaa munankeltuaiset vaaleaksi vaahdoksi ja lisää voivaahtoon.
Siivilöi jauhot, suola ja leivinjauhe, jaa kolmeen osaan.
Käännä 1/3 jauhoseoksesta voiseokseen, lisää puolet maidosta, 1/3 jauhoista, loput maidosta ja loput jauhosta.

Tee kuorrutus ja täyte.

Tässä on englanniksi ohje "valkoisen vuoren kuorrutuksesta" kuvasarjalla
Tämä valkoinen vuori on myös "seitsemän minuutin kuorrutus" eli "keitetty marenkikuorrutus" eli italialainen marenki.

3 munanvalkuaista
3 dl sokeria
1/2 tl viinikiveä tai sitruunahappoa (voit jättää pois)
1 dl vettä
maustemitta suolaa
1 rkl vaniljaa

Tarvitset kattilan ja kulhon, joka pysyy kattilan reunojen varassa pohjaan koskematta. Parasta olisi, jos sinulla olisi metallikulho.
Laita kattilaan vettä sen verran, että kulhon pohja ei kastu kun sen kattilaan laitat. Keitä vesi.
Laita kaikki aineet kulhoon ja kulho vesihauteeseen ja sekoita. Kuvasarjassa käytetään sähkövatkainta sekoittamiseen - käynnistämättä sitä... Pidä kulhoa vesihauteessa ja sekoita kunnes valkuaisseos alkaa tiivistyä.
Varo ettet valmista munakokkelia (sekoita valkuaisia jatkuvasti, älä vatkaa) ja katso, ettei vesi pääse kiehumaan tyhjiin. Varo myös ettet polta sormiasi vesihöyryssä.
Sitten vain vatkaat, kunnes saat marenkia. Se kestää kauan, mutta marenki tälla tavoin tehtynä on kiiltävää ja kestävää.

Lady Baltimoren täyte:
Ota noin puolet (1/3-1/2) kuorrutuksesta ja sekoita siihen
1 dl pilkottuja rusinoita, 1 dl pilkottuja pekaanipähkinöitä ja 1 dl hillottuja kirsikoita.

Lordi Baltimoren täyte:
Ota noin puolet (1/3-1/2) kuorrutuksesta ja sekoita siihen
1 dl murskattuja mantelikeksejä, 1 dl pilkottuja pekaanipähkinöitä ja 1/2 dl pilkottuja, kuorittuja manteleita, 1 dl hillottuja kirsikoita, 2 tlk sitruunamehua ja 1 tl appelsiininkuorta.
Vaikka ei tässä nyt niin tarkka tarvitse olla. Voit käyttää keksejä myös ladyn täytteeksi, voit käyttää aprikoosia, sukanttia, kookoshiutaleita - ihan mitä kuivattuja hedelmiä, pähkinöitä, manteleita, keksinmuruja yms. sinulla nyt sattuu olemaan kotona. Ideana on, että lady on valkoinen kakku valkoisella kuorrutuksella ja lordi keltainen kakku valkoisella kuorrutuksella.

Tässä on Jennifer Appellin Lady Baltimore. Kuten huomaat, se on täytetty vaniljakiisselillä, johon on sekoitettu kookoshiutaleita, kauraomenakeksinmuruja, manteleita ja kirsikoita.
Tässä on sitten Akin versio, joka on täytetty pekaaneilla tai saksanpähkinöillä, aprikooseilla ja rusinoilla, ja koristeltu hienonnetuilla pekaaneilla.
Kuten huomaat, perinteisesti kakun reunoja ei koristella keksinmuruilla tai pähkinöillä, vaan murut ripotellaan kakun päälle renkaaksi.
Saveurin Lady Baltimoren reunat on kuitenkin koristeltu pekaanirouheella...  ja täytetty viikunoilla, rusinoilla, appelsiininkuorella ja pekaanilla.


Jaa kakkupohja kolmeen osaan jollet ole valmistanut pohjia erikseen. Levitä puolet täytteestä ensimmäisen ja toisen kerroksen väliin ja toinen puoli toisen ja kolmannen kerroksen väliin. Kuorruta lopulla kuorrutuksesta. Halutessasi voit koristella keksinmuruilla, kirsikoilla tai/ja pähkinärouheella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti