maanantai 7. heinäkuuta 2008

Leipää naapurista

Vaalea eestiläinen hapanleipä - Peenleib

Tee ensin taikinanjuuri:
2 dl ruisjauhoja
2 dl vettä
1/2 tl sokeria
1/2 tl hiivaa
1/2 rkl piimää

Lämmitä vesi aika kuumaksi (niin että kättä voi pitää vedessä, mutta se tuntuu kuumalta) ja sekoita kaikki ainekset. Anna seistä lämpimässä paikassa ja sekoita välillä. N. 20 tunnissa on juuri hapanta.

Taikina:
~1 kg ruissihtijauhoa
6-7 dl vettä
taikinanjuuri
1 dl piimää
2 tl suolaa
1 rkl kuminaa
1 dl sokeris
1 sitruunan mehu

Keitä vesi. Sekoita 5 dl sihtijauhoa kiehuvaan veteen. Sekoita kunnes taikina on sileää ja vaaleaa. Lisää leutoon taikinaan taikinanjuuri ja piimä. Katso että kaikki ainekset ovat vähintään huoneenlämpöisiä. Ei mitään jääkaappikylmää. Lisää 3-4 dl jauhoja. Vaivaa voimalla, kunnes taikina alkaa kuplia.
Raavi taikina kulhon reunoilta taikinaan, sileytä pinta, ripottele päälle jauhoja ja peitä leivinliinalla.
Anna hapattua lämpimässä pari päivää. Vaivaa pari-kolme kertaa päivässä.

Kolmantena päivänä taikina on hapattunut tarpeeksi ja on aika paistaa leipä. Lisää suola, kumina, sokeri ja sitruunamehu. Vaivaa taikinaan loppu jauhoista ja vaivaa, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Anna kohota vielä 2-3 tuntia.
Voitele leipävuoat tai pelti, ja leivo taikina limpuiksi. Leipominen käy helpommin jos kastelet kätesi lämpimällä vedellä. Anna kohota kaksinkertaiseksi.
Voitele vedella ja paista n. 1 1/3 tuntia 190 asteessa. Vähennä lämpö 175 asteeseen 25 minuutin jälkeen.
Jos haluat pehmeän kuoren, peitä leipä märällä leivinpaperilla 40 minuutin jälkeen.
Kun leipä on valmis, voitele se vedellä ja kääri leipäliinaan. Anna levätä seuraavaan päivään.
Leipä pysyy hyvänä viikon.

resepti Ellen Roosmen kirjasta "Eestiläistä ruokaa"

-----------------------

Hönökakkuset - Hönön rieska

50 g hiivaa
1/2 l täysmaitoa
1/2 kg karkeaa vehnäjauhoa
1/2 kg ruissihtijauhoja
2 g jauhettua fenkolinsiementä
2 g jauhettua aniksensiementä
75g sokeria
100 g voita
1 rkl merisuolaa

Sulata voi, lisää maito ja lämmitä seos kädenlämpöiseksi ja liota hiiva, sokeri ja suola nesteeseen.
Lisää loput ainekset ja anna taikinan nousta puolisen tuntia.
Lämmitä uuni 250 asteeseen.
Pyöritä taikina tangoiksi ja jaa tangot paloiksi. Pyörittele paloista pullia, jotka sitten kaulit n. 1/2 cm paksuiksi "lätyiksi" - ensin sileällä kaulimella, sitten "nyppyisellä" kaulimella.
Lämmitä leivinpellit uunissa, laita kakkuset pellille ja paista viitisen minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti