keskiviikko 2. heinäkuuta 2008

Maailman helpoin leipä

ja todella hyvä!

Tarvitset syvähkön uunivuoan. Tämä leipä tehdään "tavallisesti" emaloidussa ranskalaisessa valurautapadassa, mutta voit käyttää ihan mitä vaan, joka kestää 240 asteista uunia ja on vähintään 10 senttiä syvä. Laita "vuoan" pohjalle pohjan muotoon leikattu leivinpaperi, jotta leipä ei tartu pohjaan kiinni.

7 1/2 dl leipäjauhoa (tavallinen vehnäjauho on ihan hyvää)
1/4 tl kuivahiivaa
1 tl suolaa
3 3/4 dl lämmintä vettä

Mittaa kuivat ainekset kulhoon, lisää vesi ja sekoita taikinaksi. Puulusikka on hyvä tähän tarkoitukseen.
Taikina on hyvin löysää, eikä näytä "kauniilta" missään leivonnan vaiheessa.
Peitä kulho muovikelmulla ja anna nousta 1/2-1 vuorokautta. (Taikina näyttää siltä, että olet unohtanut puolet jauhoista...)
Jauhota iso leivinpöytä. Kumoa taikina jauholle ja kaavi kulho puhtaaksi. Nostele nopeasti valuvat taikinanreunat keskelle muutaman kerran ja muotoile leipä. Jos haluat käyttää käsiäsi, älä jauhota vaan kastele kätesi, jotta vältät taikinan tarttumisen.
Ota leivinliina tai iso keittiöpyyhe ja jauhota se. Nosta taikina "saumapuoli" alaspäin pyyheliinalle, nosta leipä pyyheliinalla kulhoon nousemaan, peitä se liinan liepeillä ja anna nousta 2 tuntia. (TÄSSÄ vaiheessa leipä näyttää leivältä...)
Kun 1 1/2 tuntia on kulunut, nosta "leipävuokasi" uuniin ja esilämmitä uuni ja vuoka 240 asteeseen.
2 tunnin jälkeen leipä on kohonnut kaksinkertaiseksi. Ota "vuoka" uunista, laita leivinpaperi pohjalle ja kumoa leipätaikina "vuokaan". Saumapuoli tulee nyt ylöspäin, ja koska leipätaikina on löysää, se saattaa näyttää aika ikävältä tässä vaiheessa. Älä huolestu :-) Ravistele "vuokaa" hiukan saadaksesi leivän asettumaan keskelle, peitä (kannella tai alumiinifoliolla) ja paista puoli tuntia.
Ota kansi/folio pos ja anna leivän ruskettua vartin ajan - kunnes leipä on kullanruskea ja kumiseen kun kopautat sitä.
Ota leipä uunista ja nosta ritilälle jäähtymään. Anna leivän jäähtyä. Kuuntele kuinka leivän kuori laulaa. Vastusta kiusausta leikata se suoraan uunista otettuna.

Tämä leipä on hyvin samanlaista kuin ranskalainen maalaisleipä tai italialaiset ciabatta-leivät. Rapea kuori, kevyt ja ilmava sisus. Ja se on helppo leipoa :-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti