tiistai 15. heinäkuuta 2008

"tosioikeat" voisarvet

Uskaliaitten leipojien toinen urotyö oli leipoa voisarvia eli kroissantteja. Ihan oikeasti. Siis voitaikinasta. Siis tehdä voitaikinaa itse. En ole vielä ikinä uskaltanut yrittää tätä urotyötä. Ei se nyt ihan NIIN vaikeaa voi olla, koska useat ihmiset tekevät itse voitaikinansa, ja jotkut jopa tekevät mieluummin itse kuin ostavat kaupasta margariinitaikinaa."tosioikeat" voisarvet tehdään voitaikinasta, joka tehdään kolmessa osassa: ensin tehdään esitaikina ja sitten hiivataikina ja sitten siitä voitaikina.

esitaikina

1 1/2 dl maitoa
nokare hiivaa
175 g jauhoja

Lämmitä maito, sulata hiiva maitoon ja vatkaa jauhot joukkoon, jotta saat hyvin löysän taikinan. Peitä kulho leivinliinalla ja anna seistä kunnes taikina on kaksinkertaistunut, siis noin 2-3 tuntia. Tai yön yli jääkaapissa.

Taikina:

loput 50 g hiivapaketista
4 1/4 dl maitoa
800 g jauhoja
5 rkl sokeria
1 rkl + 1 tl suolaa
1 rkl voita

Mittaa kaikki ainekset valmiiksi. Liuota hiiva esitaikinaan ja vatkaa kunnes kaikki on sekaisin. Lisää puolet maidosta ja sekoita kunnolla.
Vaivaa loput aineksista taikinaan kunnes saat tasaisen, pehmeän taikinan. Anna levätä 15-20 minuuttia.
Vaivaa kunnes taikina muuttuu elastiseksi, muttei enempää.
Peitä kulho leivinliinalla ja anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi, noin tunnin.
Jauhota leivinpöytä kevyesti ja kauli taikina n. 5 sentin suorakaiteeksi. Sujauta suorakaide muovipussiin ja anna levätä jääkaapissa 4-6 tuntia.

Vatkaa 625 g voita vaahdoksi, kääri muovikalvoon ja laita jääkaappiin jäähtymään. Sen ei pidä kovettua liikaa, mutta olla kylmää.

Jauhota työpöytä kevyesti ja nosta jäähtynyt taikinasuorakaide pöydälle ja kauli se n. 70x35 cm suureksi levyksi (vähän alle sentin paksuinen). Levitä kylmä voi 2/3 päälle, älä kuitenkaan ihan reunoille asti, ja taittele sitten taikina paketiksi. Nosta voi-ton 1/3 osa keskelle ja viimeinen 1/3 sen päälle. Sinulla pitäisi siis olla kerros taikinaa, voita, kerros taikinaa, voita ja kerros taikinaa.
Käännä taikinapaketti niin, että avoimet päät osoittavat sivulle, ja kauli taikina alkuperäiseen kokoon. Pidä silmällä, että taikina pysyy suorakaiteena, ja että taikinaan ei tule reikiä, eikä voi pursuile taikinasta.
Taittele taikina uudelleen paketiksi kolmasosiin ja laita jääkaappiin lepäämään 1-2 tunniksi. Siivoa leivinpöytä.
Kauli taikina uudelleen isoksi ja taittele paketiksi, laita muovipussiin ja pakastimeen. Anna levätä vähintään tunti. Jos aiot leipoa seuraavana päivänä, muista siirtää taikina jääkaappiin ennen nukkumaanmenoa, jotta se pehmentyisi sopivasti ennen leipomista.

Voisarvet leivotaan ihan samalla tavalla kuin kaikki muutkin pullasarvet. Siis kauli taikina joko suorakaiteeksi tai ympyräksi, leikkaa kolmioiksi ja rullaa aloittaen kolmion kannasta, jotta kolmion kärki jää sarven päälle.
Nosta paperoidulle leivinpellille ja venytä hiukan sarven päitä ja muovaa kaarelle, puolikuun muotoon, niin, että kolmion kärki jää sarven alle ja pysyy paistettaessa kiinni. Voisarvet kasvavat aika tavalla uunissa, joten jätä reilusti tilaa pellille.
Anna sarvien kohota pellillä viileässä n. 2-3 tuntia, mielellään kostutetun leivinliinan alla.

Vatkaa 4 suurta munaa, 4 rkl vispikermaa ja hyppysellinen suolaa tasaiseksi, voitele voisarvet tällä ja anna kuivua n. 10 minuuttia. Paista kuumassa uunissa (200 astetta) 15-20 minuuttia. Jos haluat, voit kääntää pellin puolivälissä paistoa, jotta kroissantit kypsyvät tasaisesti, mutta ei tarvitse. Voisarvet ovat valmiita, kun ne ovat lehteviä, kullanruskeita ja kevyitä.

Anna voisarvien jäähtyä ritilällä ja nauti, kun ne ovat vielä hiukan lämpimiä. Voisarvet kannattaa lämmittää uunissa 180 asteessa viitisen minuuttia, jotta ne rapeutuvat, mutta kyllä ne yleensä tulee syötyä samana päivänä. ;-)

Minusta tulee ihan hyviä voisarvia, kun kaulitsen tavallisen vehnäsämpylätaikinan levyksi, levitän päälle kylmää mutta pehmeää voita ja käännän sarviksi. Se voi siellä välissä antaa sarville ihan tarpeeksi mehevyyttä ja ilmavuutta, mutta se ei olekaan sitten Uskaliaiden Leipojien arvoista, vai mitä? ;-)

Tässä toinen ohje "ranskalaisiin voisarviin"
kinkulla täytetyt voisarvet
Matti Mattilan voisarvet
Tsajujen voisarvet

2 kommenttia:

  1. Aivan ihanan ja herkullisen näköisiä! :)

    VastaaPoista
  2. Eilen tein taikinan, kova oli homma, mutta todella kannatti!Juuri ovat tulleet uunista ja tuoksu ja maku ihan mieletön :-) NAM

    VastaaPoista