Hollantilaiset veivät Indonesiaan mielenkiintoisen kakkuperinteen...
Tässä on sitten Spekkoek eli silavakakku, indonesiaksi (malaijiksi) kue lapis legit (ei laillinen kivi, vaikka sanotaankin samalla tavalla, vaan kerrostettu maustekakku - kue=kakku lapis=kerrostettu ja legit=mausteinen).
Kakku valmistetaan niin, että taikinaa levitetään ohut kerros joko leivinpaperille merkittyyn ympyrään tai vuokaan, paistetaan, niin että pinta ruskettuu, levitetään uusi kerros taikinaa ja ruskistetaan... kakusta tulee raidallista. Sitä on aika pitkäveteistä valmistaa, mutta tulee jännän näköinen kakku LOL
On sukua saksalaiselle baumkuchenille, ruotsalaiselle spettekakalle, puolalaiselle sękaczille ja liettualaiselle Šakotis-kakulle. Nämä viimeksimainitut paistetaan vartaassa avotulella, vähän kuin kebab, ja niin saadaan puun vuosirenkaita muistuttava kuvio. (Nyt ei pidä sekoittaa tätä vietnamilaiseen silavakakkuun (bánh da lợn) eikä unkarilaiseen dobosch-kakkuun, jotka molemmat on raidoitettu täytteellä)
Koska kakku on aika hankala valmistaa, se on vain erikoistilaisuuksien kakku, esimerkiksi jouluksi - sopii muuten hyvin, koska tämä indonesialainen resepti on joulumausteinen. Mutta tämä on vain yksi resepti - indonesiassa kakku maustetaan monella eri tavalla.
300g voita
200g margariinia
3 rkl makeutettua, tiivistettyä maitoa
3/4 tl kutakin; kanelia, muskottia, kardemummaa ja neilikkaa
100g jauhoja
350g sokeria
30 munankeltuaista (kyllä vain... käytä valkuaiset marenkiin)
½ tl vaniljaa
Ota neliskulmainen kakkuvuoka ja vuoraa se voidellulla ja jauhotetulla leivinpaperilla. Voit myös laittaa leivinpaperin uunipellille, piirtää siihen neliön, voidella sen huolellisesti ja jauhottaa.
Laita uuni 180 asteeseen
Vatkaa voi ja margariini vaahdoksi, lisää makeutettu maitotiiviste ja vatkaa.
Vatkaa munankeltuaiset, sokeri ja vanilja vaaleaksi vaahdoksi.
Yhdistä munavaahto voivaahtoon lusikallinen kerrallaan hyvin sekoittaen.
Lisää jauhot ja mausteet, sekoita hyvin, mutta älä vatkaa.
Lusikoi taikinaa vuokaan 3 rkl ja tasoita. Laita uuniin ja anna pinnan saada väriä.
Muuta uuni grillaukseen (tai nosta lämpötila yli 200 asteeseen).
Lusikoi vuokaan 3 rkl taikinaa paistetun levyn päälle ja grillaa kunnes pinta saa väriä.
Jatka kunnes kaikki taikina on käytetty. Kun ylin kerros on saanut kauniin värin, ota kakku uunista ja anna jäähtyä.
Jos olet tehnyt kakun leivinpaperilla, leikkaa reunat tasaiseksi jotta kerrokset näkyvät hyvin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti