perjantai 18. tammikuuta 2008

Märkä radio?

Tein satsin jätskiä. Söimme sen ennen kuin se ehti sulaa. Ja ennen kuin ehdin ottaa valokuvan...
Ja minun kun NIIN piti kuvittaa tämä bloki OMILLA kuvilla... No jaa, en ole erityisen hyvä ottamaan valokuvia, eikä ole erityisen hyvää kameraakaan... mutta tekosyitä löytyy :-)

Raparperiradiokakku

Minulle radiokakku on rex-kakku - suklaata ja keksejä herkullisena sekoituksena, joka näyttää vanhanaikaiselle radiolle, tiedättehän, joissa oli vaaleita raitoja edessä...

Radiokakku tai -vanukas on nähtävästi synonyymi "itsensä kastelevalle" vanukkaalle... tai mitenkä tuon "self-saucing" voisi kääntää :-D Siis siinä tulee vanukkaan kastike samassa kun kakku paistuu. Miksi sen nimi on radiovanukas on täysi mysteerio.

Joka tapauksessa, tässä tulee:

kakku:
2 1/2 dl jauhoja
1 dl sokeria
1 1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl leivinsoodaa (bikarbonaattia)
1/4 tl suolaa
3 1/2 dl raparperia pilkottuna
3/4 dl rusinoita
1 1/4 dl maitoa
1 muna
1/2 tl vaniljaa

kastike:
2 1/2 dl kiehuvaa vettä
3/4 dl fariinisokeria
3/4 dl voita
1 rkl sitruunamehua
1 tl raastettua sitruunankuorta
1 hyppysellinen muskottia

Esilämmitä uuni 200 asteeseen
Voitele ja jauhota laakea kakkuvuoka - pyöreä tai neliskulmainen, kuten haluat

Sekoita jauhot, sokeri, vanilja, leivinjauhe ja -sooda sekä suola.
Sekoita joukkoon raparperi ja rusinat.
Vatkaa munat ja maito toisessa kulhossa sekaisin ja sekoita jauhoseokseen.
Kaada kakkutaikina vuokaan.
Älä laita vielä uuniin, kastike "valmistetaan" kakkutaikinan "päällä"

Sekoita voi ja sokeri kiehuvaan veteen ja sekoita kunnes ne sulavat. Lisää muut ainekset ja kaada varovasti taikinan päälle.

Paista puolisen tuntia, kunnes kakku on kypsä.

Kastike kuplii ja vahvenee taikinan päällä ja kun kakku on kypsä, se imeytyy kakkuun ja tekee siitä ihanan mehevää.

Mutta miksi se on "radio-vanukas"?

Muuten, jos haikailet sitä "oikeaa" radiokakkua, tämä resepti löytyi Hallattarelta
Eiköhän ihan hyvää ole.

Radiokakku
16-18 viipaletta

250 g kookosrasvaa
2 munaa
3 dl tomusokeria
1 dl kaakaojauhetta
22-25 neliskulmaista tai pyöreää keksiä (esim.digestive)
voipaperi

Vuoraa pitkänomainen vuoka voipaperilla.
Sulata kookosrasva varovasti miedolla lämmöllä. Se ei saa kuumeta liikaa. Nosta sulanut kookosrasva syrjään.
Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kaakaojauho.
Vatkaa ja kaada haalea kookosrasvaseokseen ohuena nauhana. Jos rasva on liian kuumaa, seos voi juoksettua.
Levitä kerros suklaatahnaa vuoan pohjalle.
Lado päälle keksejä ja sen jälkeen vuorotellen keksejä ja suklaatahnaa.
Ylimmäinen kerros suklaata.
Nosta vuoka viileään, jotta tahna jähmettyy.

Säilytä kakkua jääkaapissa ja leikkaa tarjolle ohuita siivuja.

Minusta digestivet eivät tähän kakkuun kuulu. Rex-keksit olivat aika "pahvisia" - siis Marie-keksin tapaisia. Lidlistä kuulemma saa neliskulmaisia "pahvi"-keksejä.

Toinen vähän erilainen resepti löytyy Kotikokista
 ja Marketalta löytyi kuvakin :-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti