lauantai 5. tammikuuta 2008

Curry voi karkottaa päänsäryn

Surffaillessani löysin tämän artikkelin maku-blogista:

Curry voi karkottaa päänsäryn

Olen aina luottanut ruoan parantavaan voimaan ja nyt curryn uskotaan parantavan päänsäryn. Kun seuraava jysäri iskee, aion kokeilla sen karkotusta sujauttelemalla vahvaa punaista currytahnaa ruokiin.

Finfoodin uutisissa kerrottiin, että currylla maustettu ruoka voi toimia päänsäryn karkottajana siinä missä perinteinen aspiriinikin, kertoo tuore tutkimus.

Skotlannissa tehdyn tutkimuksen mukaan curry sisältää luontaisesti merkittäviä määriä salisyylihappoa, joka on salisylaatti-muodossa myös aspiriinin vaikuttava aine. Tutkijoiden mukaan curry voi siksi auttaa lievittämään päänsärkyä, ja siitä voi olla hyötyä myös paksusuolen syövän ehkäisyssä.

Mitä vahvempi curry, sitä parempi on sen teho, tutkijat väittävät. Varsinaiseksi päänsärkylääkkeeksi currya ei kuitenkaan suositella, mutta joillekin ihmisille se voi olla luontainen lisäapu päänsäryn torjuntaan.
Skottitutkimuksesta kertoo sanomalehti The Times.

Ja tulin ajatelleeksi, että siskoni ei erityisemmin välitä intialaisesta ruoasta... Tässä currykanaa, josta minä pidän oikein kovasti:

Hedelmäinen currykana

2 sipulia
1 sellerinvarsi
2 kirpeää vihreää omenaa
6 rkl voita
1/2 dl jauhoja
4 tl curryjauhetta
1 1/2 tl suolaa
1 tl mustapippuria
1/2 tl sinappijauhetta
1 laakerinlehti
7 1/2 dl kanalientä
5 dl ananaspaloja
2 1/2 dl kevytkermaa
1 l paistettua kanaa paloina

Maistuu paremmalta lämmitettynä ;-)

Hienonna sipulit, leikkaa selleri paloiksi ja omena kuutioiksi, ja paista padassa.
Ripottele joukkoon jauhot, sinappijauhe ja laakerinlehti, sekoita, ja kaada päälle kanaliemi.
Kiehauta ja anna sitten porista hiljalleen 15 minuuttia, välillä sekoittaen.
Ota laakerinlehti pois kastikkeesta ja lisää ananaspalat ja kerma ja keitä vielä pari minuuttia.
Jäähdytä ja säilytä jääkaapissa seuraavaan päivään.
Lisää kananpalat ja lämmitä kastike.
Tarjoile riisin kanssa.
(Voit myös tehdä puolukkahillosta pikachutneyta lisäämällä siihen rusinoita, jotka on kiehautettu vedessä (tai brandyssä ;-)) ja vähän tuoretta inkivääriraastetta.)

Voit myös maustaa seuraavat aurinkowokit currylla...

Ensimmäinen on Pippuri Prinsessan ohje

Aurinkowokki kanalla

300 g hunajamarinoituja broilerin filesuikaleita
2 porkkanaa
tölkki ananaspaloja
2 mandariinia (tai appelsiinia)
1 persikka
2 banaania
(omena)
ananastölkin anasmehu
1/2 rkl maissitärkkelysjuhoja
2 rkl soijakastiketta
sitruunapippuria

Leikkaa porkkanat suikaleiksi.
Paloittele ananas, persikka ja mandariinit. Viipaloi banaanit.

Ruskista kanasuikaleet kevyesti öljyssä wokipannussa. Siirrä syrjään.
Kuullota porkkasuikaleita pannussa hetki. Lisää kanasuikaleet.
Lisää ananaspalat, persikat ja mandariinit. Anna vai kuumentua.
Lisää ananasmehu johon maissijauhot on sekoitettu. Lisää myös soijakastike ja mausteet.
Anna kiehua miedolla lämmöllä muutama minuutti ja lisää banaanit ihan loppuvaiheessa.

Tarjoile riisin tai nuudeleiden ja salaatin kanssa.

Toinen Rimatonnan keittiöstä

Aurinkowokki ilman kanaa

1 keskikokoinen porkkana
2 cm siivu tuoretta ananasta (puumainen keskiosa poistettuna)
½ keltainen paprika
½ prk (n.70g)  minimaissia
½ prk (n.100g) bambunversoja
reilu 1 rkl maapähkinäöljyä

1 dl kanalientä
1 tl maissijauhoja
1 tl seesamiöljyä
2 tl soijakastiketta (vaaleaa)
1 tl sokeria

Pilko kuoritusta porkkanasta ohuita tikkuja. Puolita paprika ja pilko pituussuunnassa "tikuiksi". Kuutioi ananas. Valuta minimaissi ja bambunversot (itse käytin siis Pirkan Aasia-sarjan tuotteita).
Kuumenna maapähkinäöljyä wokissa, ja pikapaista noin minuutin ajan porkkanatikkuja. Lisää paprika, sekoittele tovi, lisää sen jälkeen loput kasvikset ja ananas. Paista kuumalla lämpötilalla parisen minuuttia. Kasvisten tulisi pysyä rapsakoina.

Sekoita kuumaan kanaliemitilkkaan maissijauhot. Sekoita lopun liemen joukkoon soijakastike, seesamiöljy, sokeri. Sekoita hyvin. Kaada ensin suuruste wokkiin, ja heti perään loppu mausteliemi. Älä keitä, anna nesteen vain pulpahtaa.
Tarjoa heti jasmiiniriisin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti