lauantai 19. tammikuuta 2008

Lettukakku

Lettukakku tehdään niin, että paistetaan vino pino lettuja, annetaan niiden jäähtyä. Sitten kootaan kakku: lettu - hilloa ja/tai kermavaahtoa (tai jotain muuta kakuntäytettä) - lettu - täytettä - lettu
Ja sitten kuorrutetaan jos halutaan. Ei tarvitse. On nättiä kun on pieni keko marjoja tai hedelmänpaloja päällä.
Syödään.
Naminami.

Kuva

On muuten ihanaa kun laittaa lemon curdia väliin.
Syön välillä letut niin että kun paistan ja laitan letut kekoon, ripottelen kuumalle letulle sokeria ja ripsuttelen sitruunamehua päälle - sulaa ihanaksi sitruunasiirapiksi ja koko lettukeko on märkä ja makea... naminami.

Suklaalettukakku

Paista iso keko suklaalettuja. Suklaaletut tehdään lisäämällä lettutaikinaan joko sulatettua suklaata tai kaakaojauhetta.

Täytä hasselpähkinämassa-kermavaahdolla. (Tee hasselpähkinämassaa, raasta se ja sekoita vatkattuun kermaan.)

Päällystä suklaakuorrutuksella.

Naminami.

Tähän on olemassa "ultra-super-hieno" resepti Martha Stewartin kotisivuilla
En oikein ymmärrä mitä ne siellä sotkevat. Olisin halunnut nähdä miten ne tekevät täytteen, mutta videolla paistoivat lettuja... I mean... Come ON! (Ja joku valitti ohjeessa että on vaikea paistaa lettuja, koska niistä tulee joko liian kypsiä tai liian raakoja... Mitä?) Ja hasselpähkinäkermaa? Oh, please. Get real!
Siis kuusi tuntia lettukakun tekemiseen? PÖH!

Huvikseni huomasin että Cream Puffs In Venice on vähän samoilla linjoilla kuin minäkin ;-)
Ja Brilynn, se Uskalias Leipuritar, joka valitsi Martan ohjeen kuukauden leivontahaasteeksi... "Martta imaisi minut mukaan kauniilla kuvilla ja sitten vetäisi Nigellat hirveällä reseptillä... ...resepti vaatii tonnin työtä ja aineita ja vaikka tekee ihan niin kuin sanotaan, määrät on väärin."

Onneksi löysin Pirkan reseptisivuilta suolaisen lettukakun reseptin :-) Ei tarvitse harmitella Martan takia.

BROILERI-NEKTARIINI-LETTUKAKKU

Lettutaikina:
5 dl     maitoa
2     kananmunaa
2 dl     vehnäjauhoja
1 dl     Pirkka-ohrajauhoja
3/4 tl     suolaa
2 rkl     juoksevaa margariinia tai öljyä

Täyte:
1 (100 g)     sipuli
3 (400 g)     nektariinia
1pkt (450 g)     Pirkka hunajamarinoituja broilerinfileesuikaleita
1 rkl     juoksevaa margariinia tai öljyä
ripaus     mustapippuria
1 rs (200 g)     Pirkka Kevyt Italian yrtit -tuorejuustoa
1 ruukku     rucolaa

1. Vatkaa lettutaikinan ainekset keskenään ja anna turvota noin 30 minuuttia.
2. Valmista sillä välin täyte. Hienonna sipuli ja kuutioi nektariinit. Paista broilerisuikaleet kypsiksi pannulla. Lisää sipulit ja anna niiden kuullottua pari minuuttia. Mausta pippurilla. Sekoita joukkoon tuorejuusto ja lopuksi nektariinikuutiot. Pidä täyte lämpimänä. Revi rucola pieniksi.
3. Kuumenna paistinpannussa tai muurinpohjapannussa rasvaa ja paista ohuita lettuja. Taikinasta tulee noin 10 lettua.
4. Pinoa lettukakku sitä mukaa kun letut paistuvat. Levitä broileritäytettä ohut kerros jokaisen letun päälle. Ripottele pinnalle vielä rucolaa.
5. Peitä lettukakku kannella tai foliolla, jotta se pysyy lämpimänä. Jätä päälimmäinen kerros ilman täytettä Ja koristele pinta rucolalla. Tarjoa heti.

Löysin myös tällaisen pitkän keskustelun siitä tarvitaanko lettutaikinaan sokeria vai ei.
Ei tarvita, mutta voi laittaa. Jopa jos tekee suolaista ruokaa.

Antoivat myös oikein kivoja ideoita siitä mitä lettukakun täytteeksi voi panna. En ole ikinä ajatellut laittaa majoneesia ja tehdä "voileipä"lettukakkua, mutta on varmaan hyvää :-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti