lauantai 27. elokuuta 2011

Viikon ruokalista:

Salisburyn pihvi

Kuulemma oli usassa joku "tohtori Salisbury" joka oli vähä-hiilihydraattisen dieetin suosija jo 1800-luvulla. Salisburyn pihvi on eräänlainen "valepihvi", naudanjauhelihasta muotoiltu pihvi... Luultavasti ajateltiin että jauheliha on helpommin sulavaa kuin kokoliha tms. Se syödään tavallisesti ruskean kastikkeen ja perunamuussin kanssa, kuten kokolihapihvikin. Vähähiilihydraattisessa dieetissä jätetään tietenkin kastike ja perunamuussi pois, ja korvataan ne salaatilla ja kasviksilla. Tietenkin voi pannun huuhdella lihaliemellä ja tämän liemen suurustaa voilla tai kermalla, jos haluaa.

Sekoita kilo naudanlihaa, 1 muna, 1 tl suolaa, 1 tl timjamia, 1/2 tl salviaa, 1/4 tl meiramia, 1/4 tl mustapippuria ja haluttaessa valkosipulin murskattu kynsi taikinaksi. Voit myös sekoittaa taikinaan pari desiä hienonnettua pinaattia tai nokkosta. Muotoile seoksesta 7-8 sellaista teeluupihvin tai kotletin muotoista pihviä ja paista kuumalla pannulla. Paista pari minuuttia kummaltakin puolelta, että saat hienon paistopinnan, nosta sitten pihvit vadille ja laita vati lämpimään uuniin, jotta ne kypsyvät sisältä sopivasti, sillä aikaa kun teet kastikkeen.

Sulata pannulla - huuhtomatta sitä - nokare voita ja paista 1 sipuli hienonnettuna, 1/2 punaista paprikaa siivuina ja paljon sieniä, kunnes sipuli on ruskistunut. Lisää lihaliemi ja raavi kaikki namipalat irti pannusta. Anna kiehua, lisää desi kermaa, sekoita, anna saeta ja mausta pippurilla ja suolalla, jos tarvitsee.

Nauti vihreän salaatin ja esim. keitettyjen juuresten kera.

Suomessa olisi tietenkin ihan hyvä tehdä Lindströmin pihviä, nyt kun punajuuret ovat niin ihania :-)
Voisi tehdä borssiakin :-)

Tanskalainen silavamunakas

8-10 siivua hyvää silavaa (tai pekonia)
8 munaa
8 rkl maitoa
voita
pippuria
purjosipulia

Paista pekoni rapeaksi.
Sekoita munat ja maito ja kaada kuumaan pannuun. Anna munamaidon hyytyä. Kun munamaito on melkein hyytynyt, paina pekonit munamaitoon, mausta pippurilla ja silppua runsaasti sipulia päälle.
Nautitaan etikkapunajuuren ja ruis-voileivän kera.

Meillä tähän laitetaan vähän enemmän maitoa (2 dl), lusikallinen jauhoja ja joukkoon leikataan keitettyjä perunoita jos löytyy. Jos haluaa, voi perunat paistaa ennen kuin munamaito kaadetaan pannulle. Meillä se myös syödään puolukkasurvoksen kera. (Ja me sanotaan sitä puolukkahilloksi, vaikkei sitä ole keitetty.)

On muuten jänskän puolukkasinapin ohje tässä

Hunajasinappikotletit

6-8 siankyljystä - luulla tai ilman
2 rkl sinappia
4 rkl hunajaa
mustapippuria

sekoita hunaja, sinappi ja pippuri ja voitele kyljykset tällä. Paista grillipannulla, tai grillaa kyljykset uunissa. Tulee muuten yllättävän hyvää. :-)

Pari asiaa, jotka tulee tietää, kun grillaa uunissa.

1) uunissa on lämpövastus, joka kääntää lämmön pois, kun uuni on lämmennyt tarpeeksi. Kun paistaa uunissa esim. kakkua tai pataa, tämä on hyvä asia. Tämä on huono asia, kun grillaa, koska grillatessa lämmön pitää olla päällä kaiken aikaa. Jätä uunin ovi raolleen, kun grillaat, että lämpö karkaa, joten vastus pysyy päällä koko ajan.

2) Käytä grillipeltiä. Ennen vanhaan grillipelti oli syvä, pieni pelti, johon kuului ritilä tai grillausalusta. Se kerää kaiken liemen ja rasvan mitä grillattavasta tuotteesta valuu, ja myös kerää lämpöä, joten grillattavasi valmistuvat myös alhaaltapäin. Sinun ei tarvitse esilämmittää uunia, mutta olisi hyvä jos esilämmittäisit grillipellin.

3) pidä silmällä ruokaa jota grillaat. Grillatessa ruoka valmistuu yllättävän nopeasti. Muista, ettet ole ulkona, joten sinun pitää huomioida savu - vähennä rasvaa ja varo polttamasta ruokaa.

Grillipannun käyttö ei muuten ole grillausta, vaan paistamista.


Hunajasinappimarinadi kanalle

2 rkl voita
2 rkl hunajaa
1 rkl sinappia
vähän suolaa
vähän currya

Sulata voi ja sekoita kaikki ainekset. Voitele kananpalat (koipi erityisen hyvää, mutta rintapalakin kelpaa, tai paloittele kokonainen kana) ja paista uunissa, 175 asteessa 75 minuuttia, välillä valellen kananpaloja vuoan pohjalle valuneilla nesteillä.

Syö riisin ja vihersalaatin kera.

Pikachutney purkkipersikoista.

Leikkaa valutetu persikat kuutioiksi ja paista ne sipulin ja valkosipulin kanssa. Mausta chilipippurilla, inkiväärillä ja valkosipulilla. Voit halutessasi sekoittaa joukkoon myös tujauksen omenaviinietikkaa ja kourallisen rusinoita.

Uuniranskalaiset jotka ovat yhtä hyviä kuin friteeratut


3 isoa, kiinteää perunaa
5 rkl öljyä
1 tl suolaa
mustapippuria

Esilämmitä uuni 250 asteeseen.
Kuori perunat ja leikkaa ranskalaisiksi. Laita kulhoon ja kaada kuumaa vettä päälle. Anna seistä 10-30 minuuttia.
Laita 4 rkl öljyä uunipellille ja kääntele peltiä niin että se on kauttaaltaan voideltu. Ripottele suola ja pippuri tasaisesti pellille.
Valuta perunat ja kuivaa ne huolellisesti pyyhkeellä. Kuivaa kulho ja laita siihen 1 rkl öljyä, ja pyörittele perunat öljyssä.
Asettele perunat pellille tasaiseksi kerrokseksi. Peitä huolellisesti foliolla ja paista 5 minuuttia. Poista folio ja paista 15-20 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä ja ruskeita alapuolelta. Käännä perunat ja paista 5-15 minuuttia, kunnes perunat ovat kauttaaltaan kypsiä ja kullanruskeita. Käännä peltiä paistamisen puolessavälissä jotta perunat paistuvat tasaisesti.
Valuta talouspaperilla varmuuden vuoksi, maista ja mausta tarpeen mukaan, ja nauti.

fish and chips


tee ranskalaiset edellä olevan ohjeen mukaan

paneroitu turska

4 turskafileetä
250 g jauhoja
1 tl leivinjauhetta
suolaa ja pippuria
pullollinen kylmää olutta

Laita öljy kuumenemaan.
Sihtaa jauhot, leivinjauhe ja hyppysellinen suolaa kulhoon, ja vatkaa olut joukkoon. Taikinan pitäisi olla kuin paksua kermaa.
Kun öljy on tarpeeksi kuumaa, upota kalafileet taikinaan, ja uppopaista, kaksi kerrallaan. Paista 8-10 minuuttia, kunnes taikina on kullanruskeaa ja rapeaa. Anna valua talouspaperilla. Siirrä uunivuokaan (tai nosta uuniperunoiden päälle) ja laita uuniin jotta kalasi pysyy lämpimänä kunnes kaikki kala on friteerattu.

Jos haluat nauttia kunnon englantilaisen fish&chips aterian, sinulla pitäisi olla hernesosetta lisäksi.

nokare voita
pieni kulhollinen pakasteherneitä
kourallinen tuoretta minttua
sitruunaa
suolaa ja pippuria

Laita voi, herneet ja silputtu minttu pannulle ja anna muhia kannen alla 10 minuuttia. Purista joukkoon sitruunamehua, mausta suolalla ja pippurilla, ja muussaa kuin perunamuussi. Voit laittaa herneet soseeksi koneella tai sauvavatkaimella, sosemyllyllä tai perunanuijalla, mikä nyt toimii. Tuloksena pitäisi olla tasaista sosetta, johon dippaat kalaasi.

Voit tarjota kalasi kanssa myös remoulade-kastiketta

Voit tehdä pikaremouladen sekoittamalla kurkkusalaattia majoneesiin. Meillä käytetään kevennettyä majoneessia, siihen sekoitetaan n. puolet turkkilaista jogurttia.

Ruotsalainen kurkkusalaatti - Bostoninkurkku

1 kg avomaankurkkuja
2 sipulia
3 punaista paprikaa, tai yksi joka väriä
1 mm natriumbensoaattia

etikkaliemi:
2 1/2 dl 12% väkiviinaetikkaa
2 tl suolaa
2 rkl sinapinsiemeniä

Sekoita etikkaliemen aineet ja keitä kunnes sokeri on sulanut.
Hakkaa kurkut, sipuli ja paprikat hienoiksi kuutioiksi ja sekoita etikkaliemeen. Anna muhia miedolla lämmöllä 20 minuuttia. Sekoita silloin tälloin. Sekoita natriumbensoaatti pieneen osaan kurkkuseosta ja sekoita loppuun kurkkuseokseen. Purkita.

Ruotsissa bostonkurkkua tarjoillaan makkaran, hampurilaisen, grillilihank, paistin yms. kanssa.

Tanskalainen remoulade

n. 350 g majoneesia
1-2 rkl hienonnettua kaprista
1-2 rkl hienonnettua suolakurkkua
raastettua sipulia
sitruunamehua tai valkoviinietikkaa
1 rkl sinappia
haluttaessa 3 rkl kirveliä, persiljaa tai/ja rakuunaa
2-3 rkl kermavaahtoa

Sekoita majoneesi, kapris ja suolakurkku, mausta sipulilla, etikalla ja sinapilla. Lopulta sekoitetaan joukkoon kermavaahto.
Jos haluat käyttää remouladen kalan kastikkeena, sekoita joukkoon lisää kermavaahtoa.


Juustomakaronilaatikko - the famous american mac-n-cheese


1/2 kiloa makaroneja
100 g voita
60 g kermajuustoa
60 g kovaa, voimakkaan makuista juustoa
60 g puolikovaa, pehmeänmakuista juustoa
60 g edamia
Valitse neljä erilaista juustoa joiden mausta pidät
240 g sulatejuustoa
5 dl ruokakermaa
2 munaa
suolaa ja pippuria

Esilämmitä uuni 180 asteeseen.
Voitele syvä, iso uunivuoka (3 litran)
Keitä makaronit, valuta ja kaada takaisin kattilaan. Sulata voi makaroneihin. Raasta juustot ja sekoita keseknään. Sekoita 4 dl juustoraastetta makaroneihin, sulatejuusto kuutioina ja munat sekä kerma. Mausta suolalla ja pippurilla. Kaada vuokaan ja tasoita. Peitä lopulla juustoraasteella ja vuole muutama voilastu pinnalle.
Paista, kunnes juusto alkaa ruskettua ja makaronilaatikko kuplii reunoilta, n. 1/2 tuntia. Tarjoile kuumana.

Makkarastroganoff

"Tavallinen" stroganoff

amerikkalainen "peruna-stroganoff"

1/2 kiloa naudanjauhelihaa
1 sipuli
1 rkl jauhoja
6 suurta perunaa
litra "hapankermaa" - creme fraiche, smetana, kermaviili tms.
1/2 kiloa sieniä
voita
sitruunamehua
timjamia
laakerinlehti
suolaa
pippuria

Kuori perunat ja leikkaa kuutioiksi. Keitä pehmeiksi ja valuta. Ota keitinvesi talteen.
Hienonna sipuli ja paista voissa, lisää sienet, timjami ja laakerinlehti. Kaada kattilaan.
Paista jauheliha. Kaada kattilaan.
Lisää perunat ja kahvikupillinen keitinvettä. Sekoita. Sekoita joukkoon hapankerma ja lämmitä.

Tuli vähän merimiespihvi mieleen...

Paistettu riisi possun kanssa

2 munaa
suolaa ja pippuria
kulhollinen kiinankaalia silputtuna
kulhollinen paistettua possua, kuutioina
4 kulhollista kylmää, keitettyä riisiä
1 rkl kiinalaista soijaa
1 rkl osterikastiketta
2 kevätsipulia hienonnettuna
öljyä

Tee munista omeletti, mausta suolalla ja pippurilla. Leikkaa omeletti siivuiksi.
Lämmitä öljyä pannulla. Paista kiinankaali, lisää possu. Paista nopeasti, suolaa, ja siirrä pannulta.
Lisää öljyä ja paista riisi. Varmista että riisi on irtonaista ja jokainen riisinjyvä paistettu. Lisää possu ja kaali, mausta soijalla ja osterikastikkeella ja sekoita sipuli joukkoon.
Laita munakasviipaleet riisin päälle ja tarjoile.


Possupannu

4 porsaankyljystä - luulla tai ilman
pippuria
1 rkl öljyä
4 keskikokoista perunaa, kuorittuna ja siivutettuna
1 sipuli, renkaina
1 tl oreganoa
2 1/2 dl liha- tai kanalientä
punainen paprika, kuutioituna

Mausta kyljykset pippurilla ja ruskista ne pannulla.
Paista perunoita ja sipulia 6-8 minuuttia, kunnes sipuli on kuultunut ja peruna alkaa valmistua. Mausta oreganolla. Kaada joukkoon lihaliemi ja paprika, kiehauta.
Nosta possunkyljykset pannuun, peitä kannella ja anna hautua vielä 10-15 minuuttia, kunnes perunat on kypsiä. Ravistele pannua kevyesti välillä.

2 kommenttia:

  1. Viime vuosituhannella eli kultaisella 70-luvulla laiva seilasi Landskronasta Kööpenhaminaan ja siellä tarjoiltiin mm Paneroituja turskafileitä ja remoulade kastiketta. Sen parempaa en ole ikinä saanut.
    Lapsetkin halusivat aina 'kalaa ja kastiketta' laivalla.
    Minulle jälkiruoka 'must' oli likkörivaahto :) Sillä peitettiin cocktailhedelmiä suoraan purkista. Mutta ah ja voi kuinka hyvää se vaahto olikaan. Lapset saivat ne hedelmäpalat...

    VastaaPoista