ja sitten kun tutkii näitä erikoisia, eksoottisia ja erityisiä ruokia, huomaa, että ne ovat aika samanlaisia, loppujen lopuksi.
Katsoin juuri ohjelman intialaisesta keittiöstä, ja juontaja selitti että chili on olennainen osa intialaista ruoanlaittoa... ja kaikki paprikat tulevat Etelä-Amerikasta... eli niitä ei "vanhassa maailmassa" ollutkaan 500 vuotta sitten. Ja sama muidenkin "alkuperäisten" ruokakulttuurien kanssa.
Voitko ajatella italialaista keittiötä ilman tomaattia? Marco Polon Italiassa ei ollut tomaatin tomaattia.
Jos nyt maailman tunnetuin "paikallinen" ruokakulttuuri tosiasiassa on vain muutama sata vuotta vanhaa fuusiokokkausta, miksei voisi alkaa kehittää suomalaiselle ruoalle parempaa mainetta?
Ranskalainen keittiökään ei ollut paljon muuta kuin kotiruokaa, ja edelleen kokit ylistävät tavallisia ruokia kuten burgundin pataa (keskiaikainen lihapata), viinikukkoa (gallialainen kanapata) tai kreppejä (renesanssiversio rieskasta).
Ajattelin juuri suomalaisia ruokia kuten karjalanpataa, rieskaleipää ja laatikoita... Imelletty perunalaatikko on tosihyvää, ja ansaitsisi kyllä enemmän huomiota kuin mitä se saa. Porkkanalaatikko on minun herkkuani ja todella omalaatuinen ja erikoinen ruokalaji, joka myöskin voisi saada suosiota maailmalla.
Tai mämmi... siis että jonkun pitää tulla Tunisiasta kertomaan suomalaisille, mitä herkkuja meillä on! Kiitos, Ahmed :-)
Jos minulla olisi yhtään kunnianhimoa ja päättäväisyyttä, hankkisin katukeittiön, joka tarjoilee soppaa ja piirakoita talvisin, ja rieskarullaa ja simaa kesäisin...
Muistan kun lapsena sai joskus rieskaa, ohutta kunnon rieskaa, eikä sitä kamalaa, paksua, savolaista ryynirieskaa... vaikka kyllä siitäkin moni pitää. Se oli niin hyvää... Ihmiset puhuvat niin paljon muiden maiden rieskoista; chapatis, pitaleipä ja tortilla kun ei oikeastaan ole muuta kuin ulkomaista rieskaa. Enchilada tai rieskarulla, sama se... Mutta ei meillä osata myydä ideoita. :-(
Rieskarullat halstratun raudun ja poronjäkälän kera
lefseresepti (norjalainen paistinpannurieska)
Ja muistan myös kuinka teki pizzoja revitystä... miten jos tekisi ruis"taco"kuoria? Ruisnappeihin ja sipseihin tulee himo, ja hapankorput ovat niin ihania... ajattele, jos olisi niinkuin takokuori tai ohuen ohut hapanruiskuppi, jonka voi täyttää hyvällä täytteellä ja sitten nauttia sen mehuista pehmenneen kuoren... vähän niinkuin pika-muikkukukko. Ja voisihan sen kukon täyttää muulla kuin muikuilla. (En pidä kalasta, ja kun kasvoin Itäsuomessa tuli niitä muikkuja tarjottua ihan liikaa, ainakin kerran kuukaudessa koulussa, sitä kamalaa kylmää tomaattimuikkua... hyi! Mutta eiköhän muikutkin saisi markkinoitua, kun on se hyvä kala.) Sanovat Wikipediassa että kalakukko (kalakukkaro) on kuin Cornish pastry, ja sehän on ihan maailmankuulu.
Cornwallin piiras
taikina:
3 1/2 - 4 dl jauhoja
talia tai margariinia
hippusellinen suolaa
vettä
sekoita jauhot ja suola, hiero voi joukkoon jotta saat hiekkamaisen sekoituksen, lisää vettä vähän kerrassaan kunnes saat joustavan taikinan.
täyte:
naudanniskaa
kaksi isoa perunaa
lanttua
iso sipuli
suolaa ja pippuria maun mukaan
vettä
Leikkaa liha paloiksi. Paloittele peruna, lanttu ja sipuli. (Voit myös siivuttaa ne). Mausta. Sekoita kaikki ainekset.
Kauli taikina pyöreäksi levyksi, ruokalautasen kokoiseksi. Kokoa täyte kasaksi taikinan keskelle. Kostuta taikinan reunat vedellä tai maidolla, taita taikina täytteen yli puolikuuksi ja rypytä reuna. Tee taikinakumpuun viilto jotta höyry pääsee ulos, voitele vatkatulla munalla ja paista n. 40 minuuttia 200 asteessa. Kun piiraan pohja on ruskea ja rapea, piiras on valmis.
taikina:
3 1/2 - 4 dl jauhoja
talia tai margariinia
hippusellinen suolaa
vettä
sekoita jauhot ja suola, hiero voi joukkoon jotta saat hiekkamaisen sekoituksen, lisää vettä vähän kerrassaan kunnes saat joustavan taikinan.
täyte:
naudanniskaa
kaksi isoa perunaa
lanttua
iso sipuli
suolaa ja pippuria maun mukaan
vettä
Leikkaa liha paloiksi. Paloittele peruna, lanttu ja sipuli. (Voit myös siivuttaa ne). Mausta. Sekoita kaikki ainekset.
Kauli taikina pyöreäksi levyksi, ruokalautasen kokoiseksi. Kokoa täyte kasaksi taikinan keskelle. Kostuta taikinan reunat vedellä tai maidolla, taita taikina täytteen yli puolikuuksi ja rypytä reuna. Tee taikinakumpuun viilto jotta höyry pääsee ulos, voitele vatkatulla munalla ja paista n. 40 minuuttia 200 asteessa. Kun piiraan pohja on ruskea ja rapea, piiras on valmis.
Mitä jos tekisi karjalanpaistin ruiskuoressa?
Karjalanpaisti: ota pari kiloa lihaa, eri sorttia, esimerkiksi nautaa, sikaa ja lammasta, tai riistaa. Olisi hyvä jos puolet lihasta olisi nautaa. Käytä niitä halpoja paloja, joissa on luuta ja rasvaa, kun se antaa makua soppaan. Jotkut sanovat, että joukkoon pannaan vähän munuaista, toiset vannovat häränhännän palaan, tai luuytimeen. Mikä nyt miellyttää. Lihat leikataan paloiksi, ladotaan vähän suolan kanssa pataan, lisätään tilkka vettä, niin että ylimmät palat juuri peittyvät, ja sitten laitetaan pata uuniin, ja annetaan muhia 4-5 tuntia, vahtien niitä ylimmäisiä lihanpaloja, etteivät pala. Sitä voi välillä kauhoa ja sekoitella.
Jos haluaa, voi käyttää kokonaisia maustepippureita ja muutaman laakerinlehden mausteeksi, tai lisätä vähän sipulia, porkkanaa tai lanttua, mutta ei ne oikein asiaan kuulu.
Syödään leivällä ja juodaan liemi kun lihat on syöty.
Jos haluaa, voi käyttää kokonaisia maustepippureita ja muutaman laakerinlehden mausteeksi, tai lisätä vähän sipulia, porkkanaa tai lanttua, mutta ei ne oikein asiaan kuulu.
Syödään leivällä ja juodaan liemi kun lihat on syöty.
porkkana-kurkkuketsuppi sattui nyt tarttumaan mukaan googlatessa...
Joo, sitten ajattelin, että kun ei meillä sitruunat ja limetit kasva, niin voiko käyttää puolukoita niiden sijaan?
puolukkamarenkipiirakka
tee tavallinen muropiirakkapohja ja esipaista se.
täyte:
2 rkl maizenaa
100 g sokeria
3 1/2 dl puolukkamehua
1 rkl puolukkahilloa
85 g voita
4 munankeltuaista
sekoita maizena, sokeri, hillo ja puolukkamehu. Keitä kunnes seos alkaa saeta ja kuplia. Ota liedeltä ja lisää voi vähän kerrassaan; vatkaa kunnes voi sulaa. Vatkaa munankeltuaiset kulhossa, sekoita kiisseliin ja keitä koko ajan vatkaten kunnes seos pulpahtaa pari kertaa. Ota levyltä ja anna jäähtyä.
marenki:
4 munanvalkuaista
200 g sokeria
2 tlk maizenaa
Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää sokeri ja maizena hiljalleen koko ajan vatkaten, kunnes saat paksun, sileän marenkivaahdon.
Täytä piirakkakuori puolukkakiisselillä ja peitä kiisseli marengilla huolellisesti.
Paista 180 asteessa kunnes marenki saa vähän väriä ja kovettuu.
Anna jäähtyä kunnolla ennen leikkaamista, vähintään 2 tuntia. Syö samana päivänä.
tee tavallinen muropiirakkapohja ja esipaista se.
täyte:
2 rkl maizenaa
100 g sokeria
3 1/2 dl puolukkamehua
1 rkl puolukkahilloa
85 g voita
4 munankeltuaista
sekoita maizena, sokeri, hillo ja puolukkamehu. Keitä kunnes seos alkaa saeta ja kuplia. Ota liedeltä ja lisää voi vähän kerrassaan; vatkaa kunnes voi sulaa. Vatkaa munankeltuaiset kulhossa, sekoita kiisseliin ja keitä koko ajan vatkaten kunnes seos pulpahtaa pari kertaa. Ota levyltä ja anna jäähtyä.
marenki:
4 munanvalkuaista
200 g sokeria
2 tlk maizenaa
Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää sokeri ja maizena hiljalleen koko ajan vatkaten, kunnes saat paksun, sileän marenkivaahdon.
Täytä piirakkakuori puolukkakiisselillä ja peitä kiisseli marengilla huolellisesti.
Paista 180 asteessa kunnes marenki saa vähän väriä ja kovettuu.
Anna jäähtyä kunnolla ennen leikkaamista, vähintään 2 tuntia. Syö samana päivänä.
Kun en oikein siitä perisuomalaisesta pullapiirakasta pidä... *blush* Olen tässä minäkin hyvä markkinoimaan suomalaisuutta! :-D
prinsessakeittiön majesteetillinen ruis-puolukkapiirakka
Herkkusuun vaniljainen puolukkapiirakka
Kettuterroristien puolukkapiimäpiirakka ja mustikkasuun sama
Suomi-ruoan perinteinen mustikkapiirakka ja mansikkajogurttipiirakka pullapohjaan
Hapankorppu-puolukka-kakku (oikeastaan juustokakku, elikkä piirakka minun mukaani :-D)
P.S. Gordon Ramsay on sontaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti