Minä pidän ruokalistojen tekemisestä. Sekä niistä kahdeksan lajin juhla-aterioiden suunnittelemisesta että viikon ruokalistan tekemisestä.
Viikon ruokalista on helppo.
1) katso mitä perhe syö. Mistä kukin perheenjäsen pitää eniten ja mistä vähiten. Sitä, mistä ei pidetä yhtään, tai pidetään hyvin vähän, ei tehdä. Sitä mistä pidetään paljon tehdään usein. Juhlapäivinä pidetään perinteitä yllä. Kukin saa valita syntymäpäivänään mitä syödään. Ja niin edelleen ja niin edelleen...
2) Lisää kasviksia. Laita ainakin yksi vegetaarinen ateria viikolle, mieluiten kaksi tai jopa kolmekin. Suosi yhden padan aterioita, soppia, patoja ja laatikoita. Vältä "pikaruokaa" vaikka siitä pidettäisiinkin. Ei pizzaa, hampurilaisia, kebabbia yms. vaan kunnon kotiruokaa. Jos Julie jaksoi valmistaa työpäivän jälkeen aterian keittokirjasta, niin jaksat sinäkin.
Jaa vastuu, jos sinulla on perhettä. Ruoanvalmistuskin on kivaa yhdessäoloa, jota ei ole koskaan liikaa missään perheessä, ja jokainen oppii laittamaan ruokaa vaikkei osaisikaan. Jossei tykkää perunoiden kuorimisesta, opettelee tekemään jotain muuta, ettei tarvitse kuoria perunoita. Esimerkiksi tekemään kastikkeen.
Hanki itsellesi ruokakerho, sellainen jossa joukko ihmisiä tapaa kerran kuussa tekemään joukolla suurkokkauksen ja täyttämään jokaisen osallistujan pakastimen "pika-aterioilla", ja sitten illalla juhlitaan ja puhutaan.
Maitopurkit on ihan mahtavia pakastusrasioita. Avaa purkki toisesta päästä, älä litistä sitä, mutta huuhtele hyvin - vaikka pese. Voit pakata ruoan suoraan purkkiin, koska se on vedenpitävä ja ruoansäilytystä varten tehty, joten siitä ei irtoa ruokaan kummia juttuja, tai laitat pakastuspussin maitopurkkiin ja täytät sen. Sitten suljet purkin pakastusteipillä (tai pussin suosimallasi tavalla) ja sitten vain pakastimeen, jossa se jäätyy seisten, ja tekee ruoasta hyvän neliskulmaisen palikan, joita mahtuu pakkaseen vaikka kuinka. Maitopurkkeihin voi pakastaa ihan mitä vaan. Me pakastetaan niissä hillot, sopat ja makaronilaatikkokin, vaikka me laitetaan purkkiin ensin pussi ja sitten jäädytetään se, ja sitten otetaan pussi pois purkista ja merkitään ja palautetaan pakastimeen ilman maitopurkkia.
3) Kirjoita kunkin viikonpäivän kohdalle päivän "teema"
maanantai - kasviksiaSen voi nyt tehdä ihan niinkuin haluaa. Meillä esimerkiksi ei syödä kalaa ollenkaan. Meillä syödään paljon kanaa ja jauhelihaa. Torstaina ei syödä hernekeittoa. Meillä lauantai on "sunnuntai", koska Henric on juutalainen. "Sunnuntaipäivällinen" syödään perjantai-iltana ja lauantaina syödään perjantain tähteet. Mutta - ei tätä kannata ruveta miettimään - anna jokaiselle viikonpäivälle teema ja pidä se. Useimmat ihmiset todellakin syövät samaa päivästä toiseen, ja vaikka olisikin kokeilunhaluinen, sitä aina välillä haluaa jotain vanhaa ja tuttua ja helppoa - lohdutusruokaa, "aina on tehty kaalikääryleitä", "sitä salaattia, tiedäthän, jota sai silloin vuonna 96 sieltä ja se oli niin hyvää"...
tiistai - kalaa
keskiviikko - kanaa
torstai - hernekeittoa ja lättyjä
perjantai - viikon tähteet
lauantai - herkutellaan
sunnuntai - sunnuntaipäivällinen
4) seuraa vuodenaikoja. Useimmat ihmiset haluavat syödä kesällä salaatteja, tuoreita kasviksia, grillattua, picknick-ruokaa, uusia perunoita ja sellaista. Kun tulee syksy ja talvi, haluaa sitten syödä jotain lämmintä ja lämmittävää, kuten juuresmuussia, keittoja ja muuta sellaista. Kun syö vuodenaikojen mukaan, ruoka ei ole vain paremmanlaatuista (siis ajattele nyt - kotimainen auringonkypsyttämä tomaatti vai se huhtikuinen espanjalainen ansaritomaatti, joka ei ole oikeastaan edes punainen? Minä en edes syö tomaatteja talvella, paitsi purkista) ja halvempaakin, mutta se jotenkin tuntuu paremmalta ja luonnollisemmalta... ikäänkuin luoja tietäisi mitä ihminen tarvitsee kuhunkin aikaan, ja toimittaa sen... Kesällä syödään sateenkaaren värejä ja vihreää, talvella lämpimiä sävyjä ja ruskeaa.
5) säilytä vanhat ruokalistat. Jos olet kerran kirjoittanut ruokalistat koko vuodelle, voit kierrättää listaa lopun ikääsi ja syödä niiden samojen listojen mukaan. Voit vaihdella ruokalajeja listasta toiseen, jos huvittaa. Voisit esimerkiksi kirjoittaa elokuuhun sopivia ruokalajeja korteille ja sitten vain nostaa sokkona 5 korttia pussista ja siinä on sinulle elokuun ruokalista.
Siis - ei ollenkaan vaikeaa :-D
Kahdeksan ruokalajin ateriat ovatkin sitten jo toinen asia ;-)
Perusta siinäkin on tosin sama. Seuraa vuodenaikoja.
Yleensä kannattaa rakentaa ruokalista jonkin teeman varaan. Esimerkiksi "Italialainen ilta" tai "punainen päivällinen" tms. Ei tosin kannata olla kuin markiisitar Monferrato ja tarjota "kanapäivällistä" - siis jokainen ruokalaji oli kanaa. Olisihan sekin mielenkiintoinen idea, mutta... aika pitkästyttävää, eikö totta?
Yritä katsoa, että jokainen ruokalaji puhuttelee kaikkia viittä aistia, ja samalla, ettei kaksi lajia puhuttele samoja aisteja samalla tavoin - siis ei kahta rapeaa lajia samalla päivällisellä, tai kahta jasmiinintuoksuista. Katso että vaihtelet aineksia - on olemassa yllinkyllin ruokaryhmiä, joita voi vaihdella.
Yritä pitää päivällisen "kokonaispaino" vakaana - siis kevyitä ja raskaita ruokalajeja lomittain. Ei vain kevyitä eikä vain raskaita lajeja. Voit huomioida laihduttajia lisukkein. Katso, että lihalle on sekä bearnaisekastiketta että kasviksia, joten kukin ruokailija voi valita sopivat lisukkeet.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti