torstai 22. marraskuuta 2007

Pehmeä puolukkapiparkakku

Ruotsissa joulun maustekakkuja kutsutaan usein "pehmeäksi piparkakuksi" ja ne ovat usein suositumpia kuin "kovat" piparkakut.

3 munaa
2,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
50 g voita
2 rkl piparkakkumaustetta
1 dl piimää
3,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 hyppysellinen suolaa
1 dl puolukkasurvosta

voita ja mantelilastuja vuokaan

Laita uuni lämpeämään; 175 astetta.
Voitele kakkuvuoka ja "jauhota" mantelilastuilla.
Vatkaa munat, sokeri ja vaniljasokeri vaahdoksi.
Sulata voi ja lisää siihen piparkakkumauste ja sekoita se munavaahtoon lämpimänä. (Jos aiot säilyttää kakkua pitemmän aikaa, käytä margariinia, joka säilyy pitempään)
Sekoita piimä ja puolukkahillo taikinaan.
Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola ja väännä se varovasti mutta huolellisesti munavaahtoon. Älä vatkaa jauhoja kakkutaikinaan, koska se luo sitkosta ja kakusta tulee kumimainen.
Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista noin 20 minuuttia.

Kakku on oikein hyvää puolukkakerman kanssa.
3 dl vispikermaa
1 dl kreikkalaista tai turkkilaista jugurttia.
0.5 dl puolukkasosetta
Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi, sekoita vaahtoon jugurtti (antaa vaahdolle mukavan maun - kerma itsessään on aika raskasta.) ja puolukka.

Kakku on myös hyvää paahdettuna vaniljajäätelön ja vadelmakastikkeen kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti